Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ίσως υπάρχει διέξοδος


| Εκτύπωση ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Με κατάργηση κάποιων μονάδων της ΑΗΚ ενδέχεται η ενδιάμεση λύση να καταστεί συμφέρουσα
Εάν δοθεί η δυνατότητα να γίνεται πολύ μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, τότε αλλάζουν άρδην τα σημερινά δεδομένα, αφού με το νέο υπολογιστικό μοντέλο, αναμένεται οι τιμές να είναι αρκετά πιο χαμηλές

Σε νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τη ρωσική εταιρεία Itera (και ενδεχομένως ακολούθως και τη Vitol που ήταν επιλαχούσα) μπαίνει η ΔΕΦΑ, σε μια προσπάθεια να καταστήσει την τιμή για την ενδιάμεση λύση πιο συμφέρουσα, έτσι ώστε να προχωρήσουμε με υλοποίησή της. Με γνώμονα το γεγονός πως η ανάγκη για μείωση της τιμής του ρεύματος είναι επιτακτική, τόσο για να μειωθεί το τεράστιο αυτό βάρος στα νοικοκυριά όσο και για ανάκαμψη της οικονομίας, οι εμπλεκόμενοι βρίσκονται σε αναζήτηση λύσεων, που θα επιτρέψουν τον απεγκλωβισμό της Κύπρου από το ακριβό μαζούτ και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, που είναι σαφώς φθηνότερη λύση.

Στο στόχαστρο η Δεκέλεια
Φαίνεται ότι αυτό που εκτοξεύει το κόστος της ενδιάμεσης στα ύψη είναι το ενεργειακό μείγμα, βάσει του οποίου ζητήθηκαν οι προσφορές. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», περιελάμβανε μεγάλο ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής να γίνεται από τον σταθμό Βασιλικού με φυσικό αέριο, περίπου το 20% με ατμοστροβιλικές μονάδες στη Δεκέλεια και το υπόλοιπο από μονάδες εσωτερικής καύσης. Το γεγονός πως τόσο μεγάλο μέρος της ηλεκτροπαραγωγής θα γίνεται από τη Δεκέλεια, όμως, καθιστά τις ανάγκες σε φυσικό αέριο μικρότερες, με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται και η τιμή του, καθώς όσο περισσότερο αέριο αγοράζουμε τόσο καλύτερη τιμή θα πάρουμε. Υπολογίζεται, συνεπώς, πως αν εγκαταλειφθεί η ηλεκτροπαραγωγή από τις εν λόγω μονάδες και ξεπεράσει το 70% η παραγωγή στο Βασιλικό, ενδεχομένως οι εταιρείες να είναι σε θέση να μας δώσουν πολύ καλύτερες τιμές, που θα έκαναν αισθητή διαφορά στους λογαριασμούς της ΑΗΚ.
Απόφαση σε πολιτικό επίπεδο
Σημειώνεται ότι, σε σύσκεψη που έγινε τον Ιούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το θέμα αυτό τέθηκε επί τάπητος και φαίνεται να υπήρξε κάποιου είδους συμφωνία, έτσι ώστε να καταστεί η λειτουργία των ατμοστροβιλικών μονάδων της Δεκέλειας μη υποχρεωτική. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα καταστεί μεν πιο ακριβή η ηλεκτροπαραγωγή από μαζούτ, αφού θα πάψει να ισχύει σχετική παρέκκλιση που έχουμε από την ΕΕ για το είδος του μαζούτ που χρησιμοποιούμε, όμως θα κάνουμε πολύ μεγαλύτερη παραγωγή σε φυσικό αέριο, το οποίο είναι, αυτήν τη στιγμή, η πιο φθηνή λύση. Ταυτόχρονα, ενδεχομένως να μπορούσαν να γίνουν οι ανάλογες κινήσεις, ώστε σταδιακά να γίνεται παραγωγή από τη Δεκέλεια με φυσικό αέριο, με τη μεταφορά του εκεί μέσω αγωγού από το Βασιλικό. Συνεπώς, μια τέτοια κίνηση, σε συνδυασμό με τη χρονική επέκταση του συμβολαίου, θα μπορούσε να καταστήσει τις τιμές πιο συμφέρουσες.
Ενδεχόμενο νομικό κώλυμα
Παρόλο που, όπως η «Σ» πληροφορείται, σχετική απόφαση σε πολιτικό επίπεδο έχει ληφθεί πρόσφατα και σαφώς η ΔΕΦΑ έχει τη δυνατότητα να προβεί σε αλλαγή του υπολογιστικού μοντέλου, το εγχείρημα ενδεχομένως να μην είναι τόσο εύκολο. Κι αυτό γιατί μπορεί να προκύψει νομικό κώλυμα, ένεκα του γεγονότος πως η ΔΕΦΑ προκήρυξε τις προσφορές της παραθέτοντας τα προηγούμενα δεδομένα που υπήρχαν και έκανε τις αξιολογήσεις της στη βάση αυτών. Ως εκ τούτου, μπορεί η αλλαγή δεδομένων να θεωρηθεί υπερβολικά μεγάλη, για να μπορεί να υλοποιηθεί μέσω των υφιστάμενων προσφορών, χωρίς να χρειαστεί να προκηρυχθούν καινούργιες.
Θα αλλάξουν πολλά
Γίνεται, ωστόσο, κατανοητό πως αν υπάρχει η νομική δυνατότητα η ΔΕΦΑ να προχωρήσει στην πιο πάνω αλλαγή, τα οφέλη θα είναι αρκετά. Αφενός το ενεργειακό μείγμα της Κύπρου θα γίνει φθηνότερο, γεγονός που θα βοηθήσει και τη βιομηχανία, καθώς και άλλους τομείς της οικονομίας, στενά συνδεδεμένους με το πετρέλαιο και αφετέρου θα αυξήσει τον ανταγωνισμό, κάτι που μακροπρόθεσμα θα μειώσει επίσης τις τιμές. Ταυτόχρονα, θα επιτρέψει τη λήψη του εγκεκριμένου δανείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη μονάδα 5 του Βασιλικού, η οποία έχει ως προϋπόθεση τη χρήση φυσικού αερίου. Σημειώνεται, δε, πως το φυσικό αέριο είναι πιο φιλικό και προς το περιβάλλον.
Διευκρινίσεις ΑΗΚ
Εν τω μεταξύ, σε χθεσινή ανακοίνωση, η ΑΗΚ έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τις πραγματικές δυνατότητες των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στο Βασιλικό, οι οποίες απασχόλησαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Όπως αναφέρεται, οι μονάδες αεριοστροβίλου συνδυασμένου κύκλου (με αριθμούς 4 και 5) έχουν κατασκευασθεί για λειτουργία με φυσικό αέριο και ντίζελ, και ευρίσκονται σε πλήρη λειτουργία. Οι μονάδες ατμού του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Βασιλικού 1 και 2, μετά την έκρηξη στο Μαρί, έχουν επιδιορθωθεί και έχουν επίσης μετατραπεί για λειτουργία με φυσικό αέριο ή μαζούτ. Η μονάδα ατμού 3 θα μετατραπεί, μόλις ληφθεί η απόφαση για την προμήθεια φυσικού αερίου και θα είναι έτοιμη για χρήση φυσικού αερίου με την άφιξή του. Η ΑΗΚ επισημαίνει ότι και οι τρεις μονάδες ατμού ευρίσκονται σε πλήρη λειτουργία και χρησιμοποιούν μαζούτ μέχρι την έλευση του φυσικού αερίου και οι μονάδες 1, 2 και 3 είναι σύγχρονες, με υψηλό βαθμό απόδοσης.
Σχέση κόστους-αποδοτικότητας
Η ΑΗΚ εξήγησε περαιτέρω ότι το κόστος παραγωγής κάθε συμβατικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται από την αποδοτικότητα της μονάδας και το κόστος καυσίμου ανά θερμική μονάδα που χρησιμοποιεί. «Η αποδοτικότητα των μονάδων ατμού του Σταθμού Βασιλικού», προστίθεται στην ανακοίνωση, «παραμένει ή ίδια τόσο με τη χρήση μαζούτ όσο και με τη χρήση φυσικού αερίου». Όταν το κόστος του φυσικού αερίου ανά θερμική μονάδα είναι μεγαλύτερο από το κόστος του μαζούτ, τότε το κόστος παραγωγής της μονάδας είναι μεγαλύτερο με τη χρήση φυσικού αερίου σε σχέση με το μαζούτ, αναφέρεται περαιτέρω. «Στην αντίθετη περίπτωση», συνεχίζει η ΑΗΚ, «το κόστος παραγωγής της μονάδας είναι μικρότερο με τη χρήση φυσικού αερίου και, κατά συνέπεια, ο σημαντικός παράγοντας καθορισμού του κόστους παραγωγής των μονάδων ατμού του ΗΣ Βασιλικού (μανάδες 1, 2 και 3) με φυσικό αέριο είναι η τιμή του φυσικού αερίου».
Σύμφωνα με την ΑΗΚ, με τα σημερινά δεδομένα, οι μονάδες παραγωγής ατμού του ΗΣ Βασιλικού με τη χρήση μαζούτ είναι οι πιο οικονομικές μονάδες παραγωγής της ΑΗΚ μαζί με τις μονάδες εσωτερικής καύσης στον ΗΣ Δεκέλειας. «Η λειτουργία τους θα συμβάλει στην αντικατάσταση της παραγωγής από τις ολιγότερο αποδοτικές μονάδες ατμού του ΗΣ Δεκέλειας, τις καθόλου αποδοτικές και πεπαλαιωμένες μονάδες ατμού του ΗΣ Μονής, καθώς και τις μονάδες των αεριοστροβίλων», τονίζει η Αρχή.
Εξετάζονται επιλογές
ΟΣΟΝ αφορά στη θέση της ΑΗΚ στο θέμα της ενδιάμεσης λύσης, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Κώστας Γαβριηλίδης έδωσε κάποιες διευκρινίσεις, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε. Όπως είπε, η αρμοδιότητα για τον διαγωνισμό ανήκει στη ΔΕΦΑ και η ΑΗΚ σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να υπεισέλθει σε θέματα που αφορούν την Εταιρεία. Εξήγησε, παράλληλα, πως το θέμα των εναλλακτικών επιλογών δεν αποτελεί ζήτημα το οποίο θα εξετάσει από μόνη της η ΑΗΚ, αλλά θέμα στο οποίο εμπλέκεται τόσο το Υπουργείο Ενέργειας όσο και η ΡΑΕΚ και η ΔΕΦΑ. Επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται η λύση της μεταφοράς ενέργειας από το Ισραήλ με υποβρύχιο καλώδιο, για την οποία η ΑΗΚ έχει υπογράψει σχετικό Μνημόνιο Συναντίληψης. «Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν, τεχνικά και άλλα, υπάρχει και το θέμα του κόστους με δεδομένο ότι μόνο η διασύνδεση με το Ισραήλ είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ, όμως είναι ένα θέμα που εξετάζουμε σε συνεργασία με τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες», πρόσθεσε.
Σε σχέση με την προώθηση των ΑΠΕ, ο κ. Γαβριηλίδης αφού ξεκαθάρισε ότι η δεν είναι ένα θέμα που αφορά πρώτιστα την ΑΗΚ αλλά το Υπουργείο Ενέργειας, τη ΡΑΕΚ και το Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, σημείωσε ότι η ΑΗΚ θα συνεργαστεί με τις υπηρεσίες αυτές στην προώθηση των ΑΠΕ σε ορθολογιστικά πλαίσια. «Υπάρχουν ορισμένα τεχνικά προβλήματα και ορισμένοι τεχνικοί περιορισμοί σε ό,τι αφορά τη διείσδυση της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ στο σύστημα, είναι κάτι το οποίο εξετάζει τόσο ο ΔΣΜ όσο και η ΡΑΕΚ σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας και την ΑΗΚ», πρόσθεσε.
Σταθερή αποδοτικότητα
Ο κ. Γαβριηλίδης επεσήμανε ότι έχει αμφισβητηθεί η αναγκαιότητα επιδιόρθωσης των μονάδων 1, 2 και 3 στον ΗΣ του Βασιλικού, με τον ισχυρισμό ότι δεν θα έπρεπε να προχωρήσει η ΑΗΚ στην επιδιόρθωση των μονάδων αυτών, διότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις μονάδες αυτές χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο είναι πιο δαπανηρή από τη χρήση του μαζούτ. «Πρόκειται για τη μισή αλήθεια», είπε ο κ. Γαβριηλίδης, εξηγώντας πως αυτό μπορεί να συμβεί όταν η τιμή του φυσικού αερίου είναι αυτή που έχει προσφέρει ο επιτυχών προσφοροδότης μέχρι αυτήν τη στιγμή.
«Δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει πιο χαμηλή τιμή φυσικού αερίου», εξήγησε, υπενθυμίζοντας ότι οι μονάδες 1, 2 και 3 στον ΗΣ Βασιλικού έχουν επιδιορθωθεί για να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Κύπρου. Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι η αποδοτικότητα των μονάδων αυτών παραμένει σταθερή, ανεξάρτητα με το αν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή μαζούτ. «Ως εκ τούτου, αυτός ο συλλογισμός δεν ισχύει», σημείωσε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι με την έλευση του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ, το κόστος παραγωγής των εν λόγω μονάδων θα μειωθεί.                                                                                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια: