Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΕΓΚΛΗΜΑ! ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


εμπαργκο1Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Είναι πραγματικά τραγικό το γεγονός ότι στην δεδομένη καταστροφική οικονομική συγκυρία για την χώρα μας, δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το μεγάλο οικονομικό εμπάργκο της Ρωσίας προς την Τουρκία γιατί δεν μας επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Καλά να πάθουμε!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ίδιος ο τουρκικός τύπος, η Τουρκία μέχρι σήμερα και πριν αρχίσει το εμπάργκο πουλούσε ετησίως στην Ρωσία γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα αξίας ενός δισεκατομμυρίου 68 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι συνολικές της εξαγωγές έφταναν στο ποσό των πέντε δισεκατομμυρίων 943 εκατομμύρια δολάρια.
Εύλογο είναι το ερώτημα γιατί δεν μπορεί η ελληνική γεωργία που πλήττεται συνεχώς από την μνημονιακή οικονομική καταστροφή, να αντικαταστήσει τους Τούρκους στις εξαγωγές προϊόντων προς την Ρωσία.
Συγκεκριμένα, όπως δείχνουν και οι τουρκικοί αναλυτικοί πίνακές, από τη πρώτη Ιανουαρίου 2016 με την έναρξη του μεγάλου εμπάργκο από την Ρωσία σταμάτησαν οι τουρκικές εξαγωγές προς την Ρωσία μιας σειράς προϊόντων όπως μήλα, αχλάδια, σταφύλια, ντομάτες, κρεμμύδια και άλλα. Όλα αυτά τουλάχιστον σε μεγάλο μέρος θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από αντίστοιχα ελληνικά προϊόντα, ανακουφίζοντας σε μεγάλο βαθμό την ελληνική γεωργική και όχι μόνο οικονομία.
εμπαργκο2
Ένας άλλος μεγάλος ανταγωνιστικός με τους Τούρκους κλάδος είναι ο τουρισμός. Σύμφωνα πάλι με τουρκικά στοιχεία, ο ρωσικός τουρισμός προς την Τουρκία φέρεται για φέτος μειωμένος κατά 80%. Πολλοί θα ελπίσουν ότι μεγάλο μέρος αυτής της απώλειας θα κατευθυνθεί προς την χώρα μας. Αυτό όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο καθώς η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων στις εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής δεν φαίνεται να είναι και πολύ φιλορωσική, με αποτέλεσμα και πάλι να χάνουμε μεγάλο μέρος από τις ωφέλειες του ρώσικου εμπάργκο προς την Τουρκία.
Όλα αυτά οφείλονται στο ασφυκτικό δέσιμο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, που για άλλη μια φορά λεηλατεί την ελληνική οικονομία και δρα προδοτικά κατά των εθνικών μας συμφερόντων.
Ως πότε???
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr                                                                                    ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ    ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: