Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Η Ισλανδία έδειξε τον δρόμο: Στη φυλακή ακόμα 9 τραπεζίτες, που «έσυραν» τη χώρα στην κρίση


4.4k Shares
Share
Tweet
Share
Share
Email
Print
Παράδειγμα προς μίμηση έγινε με την απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισλανδίας, που καταδίκασε σε δεκαετίες φυλάκισης και τους εννέα τελευταίους τραπεζίτες διεθνούς τράπεζας για εγκλήματα σχετικά με την οικονομική κρίση της χώρας το 2008.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ισλανδία είχαν ήδη καταδικαστεί άλλοι 36 τραπεζίτες: διευθυντές και ανώτατοι υπάλληλοι! Συγκεκριμένα, έντεκα από αυτούς ήταν τραπεζίτες, πρώην υπάλληλοι της Kaupþing, που καταδικάστηκαν σε 35 χρόνια φυλάκιση συνολικά, ενώ άλλοι επτά ήταν εργαζόμενοι στην Glitnir HoldCo και τους επιβλήθηκε ποινή 25 ετών στο σύνολο. Επίσης, στους πρώην εργαζόμενους της Landsbankinn επιβλήθηκαν συνολικά 13 χρόνια.

Η απόφαση πάρθηκε την Πέμπτη μετά από μακρά δίκη, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016.
Οι εννέα τραπεζίτες ήταν στελέχη της μεγάλης διεθνούς τράπεζας «Kaupthing», με έδρα το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, η οποία κατέρρευσε κατά την κρίση του 2008, σπέρνοντας την καταστροφή στην οικονομία της Ισλανδίας.

Οι Ισλανδοί, έχοντας την απαίτηση οι τραπεζίτες να τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης με όλους τους πολίτες, διεξήγαν μια δίκαιη δίκη, ακολουθώντας μια πολύ διαφορετική στρατηγική αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.
Και ενώ σε όλο τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα κ.λπ.) οι κυβερνήσεις θέλησαν να σώσουν τις τράπεζες με τα λεφτά των φορολογούμενων, η Ισλανδία άφησε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν, τιμωρώντας, παράλληλα, τις εγκληματικές πράξεις των golden boys τους, αλλά και διασφαλίζοντας τις αποταμιεύσεις των απλών πολιτών.
Τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορήθηκαν οι εννέα τραπεζίτες ήταν αυτά της απάτης, ξεπλύματος μαύρου χρήματα, παραπλάνησης των αγορών και παράβασης καθήκοντος.
Και ενώ όλα τα σενάρια τρομολαγνείας θα έλεγαν ότι με τη χρεοκοπία των τραπεζών θα υπήρχε πρόβλημα, τελικά η οικονομία της Ισλανδίας, που είχε καταρρεύσει, επανακάμπτει με θεαματικό τρόπο!
Σημειώνεται ότι πέρυσι ακόμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχτηκε: Η Ισλανδία κατάφερε να επανέλθει δίχως να συμβιβάσει το κράτος πρόνοιας και τις παροχές της προς τους πολίτες. Οι πολίτες δεν τιμωρήθηκαν για τα εγκλήματα των τραπεζιτών.          ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ    ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: