Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Άσκηση «Ατσάλινο Βέλος»: Οι Τούρκοι «είδαν» τα ελληνικά F-16 όταν πλέον ήταν αργά - Ο απόλυτος αιφνιδιασμός



 
Η άσκηση «Ατσάλινο Βέλος» δεν ήταν σημαντική επειδή έγινε εικονική προσβολή τουρκικών θέσεων από τα ελληνικά F-16 αλλά επειδή αυτό το έκαναν χωρίς να γίνουν αντιληπτά από την τουρκική Αεροπορία η οποία υπέστη τον απόλυτο αιφνιδιασμό αν και γνώριζε για την διεξαγωγή άσκησης από την Εθνική Φρουρά στο πεδίο βολής στο Καλό Χωριό Λάρνακας. 
Αυτό ήταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την ΠΑ διότι εάν υπάρξει ποτέ ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που είναι σίγουρο ότι μέρος θα διεξαχθεί στην Κύπρο, θα πρέπει να είναι εφικτή η πραγματοποίηση τέτοιας αποστολής χωρίς να μπορεί η τουρκική πλευρά να την σταματήσει.
Μάλιστα στα επιχειρησιακά σχέδια προβλέπεται τα F-16 C/D Block 52+ από την 340 Μοίρα με έδρα τη Σούδα θα πετάξουν για εκατοντάδες μίλια χωρίς να γίνουν αντιληπτά από τα τουρκικά ραντάρ, σε πολύ χαμηλό ύψος και να εμφανιστούν πάνω από την περιοχή της άσκησης αιφνιδιάζοντας ολοκληρωτικά τις τουρκικές άμυνες.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποία τα συγκεκριμένα μαχητικά της συγκεκριμένης Μοίρας πραγματοποίησαν την άσκηση αυτή και προκάλεσαν μεγάλο φόβο στην Άγκυρα, διότι αποδείχτηκε πως είναι εφικτή η αποστολή αυτή.
Σε έναν πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας ο αιφνιδιασμός για αυτόν που διαθέτει τις λιγότερες εφεδρείες, είναι απαραίτητο στοιχείο για να κερδίσει την «παρτίδα».
Να πούμε πως ιστορικά και επιχειρησιακά η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει παρόμοια αποστολή με επιτυχία κατά την διάρκεια της επιχείρησης «Νίκη» στην Κύπρο τον Ιούλιου του 1974.
Οι «αλεπούδες» είχαν ήδη βομβαρδίσει εικονικά και αποχωρούσαν όταν τα τουρκικά F16 απογειώνονταν όχι από το κοντινό Ντάλαμαν αλλά από βάση εκατοντάδες μίλια ανατολικά.
Πιθανότατα, όπως εκτιμάται, είτε στο Ντάλαμαν δεν υπήρχαν αεροσκάφη με πιλότους σε ετοιμότητα, είτε έχουν όλα μεταφερθεί ανατολικά για να καλύψουν την εισβολή στη Συρία.
Τα τουρκικά F16 όπως είναι φυσικό, δεν κατάφεραν να πλησιάσουν τα ελληνικά αεροσκάφη τα οποία επέστρεψαν ανενόχλητα στη Σούδα.
Ακολούθησε η υπέρπτηση πάνω από Οινούσσες-Παναγιά και ένα μπαράζ παραβιάσεων που αντιμετωπίστηκαν με άμεσες αναχαιτίσεις περισσότερο από οργή της Άγκυρας παρά για κάποιον ουσιαστικό λόγο.
Ακόμα και αυτή η κίνηση της Άγκυρας πέραν του ότι πρόδωσε την έκπληξή της για τα όσα συνέβησαν στην άσκηση, έδωσε την ευκαιρία στην ελληνική πλευρά να της δείξει ότι «εμείς μπορούμε να σας αιφνιδιάσουμε εσείς όχι»
Σε ετοιμότητα 2 λεπτών μέσα στα μαχητικά, βρίσκονταν πιλότοι, τόσο στα αεροδρόμια επιφυλακής όσο και σε μητρικές πολεμικές μοίρες, όπως στον Άραξο και στην Αγχίαλο


            ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ   ΕΔΩ                 
Cyprus from Air
Συγχαρητήρια σε όλους ήσασταν άψογοι. Μερος 1.
Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, πουλί, αεροπλάνο και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: βουνό, σύννεφο, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
Η εικόνα ίσως περιέχει: αεροπλάνο, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες
+8

Δεν υπάρχουν σχόλια: