Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Σαν σήμερα στο Παλαιοχώρι Λευκωσίας Γεννιέται ο ΗΡΩΑΣ της ΕΟΚΑ Μιχαλάκης Καραολής




Γράφει ο Αντγος ε.α Νικόλαος Φωτιάδης

Σαν σήμερα γεννήθηκε στο Παλαιοχώρι, της επαρχίας Λευκωσίας, ο Κύπριος Ήρωας Καραολής Μιχαλάκης. Απαγχονίστηκε μαζί με τον Ανδρέα Δημητρίου στις 10 Μαΐου 1956, στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας. Γονείς Σάββας και Παναγιώτα Καραολή. Αδέλφια: Ανδρέας, Ελένη, Μαρούλα, Νίκη.




Ο Μιχαλάκης Καραολής τελείωσε το δημοτικό σχολείο Παλαιοχωρίου και αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Ήταν κυβερνητικός υπάλληλος και εργαζόταν στο Τμήμα του Φόρου Εισοδήματος. Εντάχθηκε στις τάξεις της ΕΟΚΑ από την 1η Απριλίου 1955, στην ομάδα του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη και προσέφερε ποικίλες υπηρεσίες στον αγώνα.


Έλαβε μέρος στη διανομή της πρώτης προκήρυξης του Διγενή. Δούλεψε στο τμήμα πληροφοριών της Οργάνωσης, στη μεταφορά και απόκρυψη οπλισμού και ανέλαβε βομβιστικές επιθέσεις εναντίον του εχθρού σε καίρια σημεία της Λευκωσίας. Στη συνέχεια κατατάγηκε στην πρώτη ομάδα εκτελεστικού Λευκωσίας. Ως απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής έκαμνε παρέες με αγγλόπαιδες, έπαιζε μαζί τους και δεν κινούσε σε κανέναν την υποψία ότι ήταν μέλος της ΕΟΚΑ. Στις 28 Αυγούστου 1955, ανέλαβε με τον συναγωνιστή του Ανδρέα Παναγιώτου την εκτέλεση του αστυνομικού Ηρόδοτου Πουλλή, στενού συνεργάτη των Άγγλων. Ο Παναγιώτου διέφυγε, ενώ ο Καραολής καταζητήθηκε και συνελήφθη καθώς μεταφερόταν στην περιοχή της Κερύνειας, για να ενωθεί με την ομάδα του Γρηγόρη Αυξεντίου. Προσήχθη στο δικαστήριο και καταδικάστηκε σε θάνατο στις 28 Οκτωβρίου 1955,παρόλο που η σφαίρα που σκότωσε τον Πουλλή προερχόταν από το όπλο του Παναγιώτου. Και αυτό το γνώριζαν οι Άγγλοι. Προσπάθειες για οργάνωση δραπέτευσής του προτού εκτελεσθεί δεν τελεσφόρησαν και ο Μιχαλάκης Καραολής οδηγήθηκε στην αγχόνη μαζί με τον Ανδρέα Δημητρίου στις 10 Μαϊου 1956. Με τις εκτελέσεις αυτές ο νέος Άγγλος κυβερνήτης της Κύπρου Χάρντιγκ ήθελε να δείξει ότι η Βρετανία ήταν αποφασισμένη να διατηρήσει την κυριαρχία της στην Κύπρο, πατάσσοντας κάθε αντίσταση του Κυπριακού λαού. Το ψυχικό σθένος και η ελληνική παλικαριά που επέδειξαν ο Μιχαλάκης Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου, ανεβαίνοντας απτόητοι στο ικρίωμα της αγχόνης, ανύψωσε το γόητρο της ΕΟΚΑ και δημιούργησε ηρωικό προηγούμενο για τους αγωνιστές.                 ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ   ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: