Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

«Μετεωρολογική» η διαφορά Ελλάδος και Τουρκίας: Ευτυχώς «έφυγε το Oruc Reis, πήγε Κύπρο»

Κώστας Βενιζέλος


Δεν ήθελαν οι Τούρκοι να στείλουν το «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο αέρας το έστειλε. Δεν έκλειναν και τα πανιά και το σκάφος πήγαινε όπου το έπαιρνε ο άνεμος.
Η πιο… πειστική δικαιολογία για μια παρανομία. Όχι από τον παρανομούντα αλλά από το… θύμα. Δεν είναι, όμως, τούτο το μείζον, καθώς αστειότητες παρακολουθούμε έκπαλαι από τους εκφραστές του κατευνασμού και των διαχρονικά εγκλωβισμένων σε φοβικά σύνδρομα.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος στάλθηκε από την Άγκυρα για να τεστάρει την Αθήνα, όπως ειπώθηκε πολλές φορές από την εμφάνισή του και την 12ωρη παραμονή στην ελληνική θαλάσσια περιοχή.
Εν πρώτοις, η Άγκυρα δεν τέσταρε τώρα την Αθήνα με την αποστολή του «Oruc Reis», αλλά η μεγάλη δοκιμή έγινε όταν πέρσι το Μάιο, έστειλε τον «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ.
Τότε, η Ελλάδα θεωρούσε πως «η Κύπρος είναι μακριά» και επί της ουσίας (όχι φραστικά) τήρησε αποστάσεις.
Τότε, η Άγκυρα αντελήφθη πως προκαλούσε, με τις έκνομες ενέργειες της, φόβο στην Αθήνα. Ξυπνούσε τα φοβικά της σύνδρομα.
Η εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ έγινε γνωρίζοντας πλέον πως δεν θα είχε καμία αντίδραση από τρίτους, κυρίως από την Ελλάδα, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει τις δυνατότητες. Αυτό το μοντέλο λοιπόν, αμφισβήτηση, γκριζάρισμα, αποστολή ερευνητικών, μετά γεωτρύπανων και τέλος έναρξη γεωτρήσεων, μια χαρά της βγήκε. Τώρα προχωρεί στο επόμενο βήμα εφαρμογής των σχεδιασμών της: Θα μεταφέρει το δοκιμασμένο μοντέλο και στην θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος.
Για τους μη… μετεωρολόγους, η τουρκική κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της, βήμα προς βήμα, εφαρμογής του ευρύτερου σχεδιασμού επέκτασης της κατοχικής δύναμης και την αναβάθμισή της παρουσίας της. Εντάσσεται στο μεγαλεπήβολο «όραμα» της «Γαλάζιας Πατρίδας» και σε αυτό είναι και η εφαρμογή του παράνομου μνημονίου Τουρκίας και Λιβύης.
Για τους μη μετεωρολόγους της πολιτικής που ασκείται γύρω από το Κολωνάκι, η Τουρκία δεν μπλοφάρει και δεν αφήνει στην τύχη του «δελτίου καιρού» τους σχεδιασμούς της.
Ο Κωνσταντίνος Φίλης, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων σε συνέντευξή του (liberal.gr), ανέφερε πως στόχος της Τουρκίας ήταν σε αυτή την φάση να προβεί σε μια δήλωση, σε ένα statement, ότι η περιοχή βρίσκεται στη θαλάσσια δικαιοδοσία της, επομένως μπορεί εκεί να κάνει οτιδήποτε το οποίο εξυπηρετεί το συμφέρον της: Σεισμικές έρευνες και μελλοντικά ερευνητικές γεωτρήσεις ή να μην επιτρέψει την πόντιση του αγωγού EastMed, στέλνοντας στην ουσία ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, όχι μόνο προς Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και προς ΕΕ και ξένες εταιρείες ότι αυτή είναι μια περιοχή τουρκικού ελέγχου, άρα για να συμβεί οτιδήποτε εκεί, θα πρέπει να υπάρχει η συγκατάθεση της Άγκυρας.
Είναι επίσης σαφές πως το τουρκικό σκάφος δεν έκανε αβλαβή διέλευση καθώς είχε απλωμένα τα καλώδια.
Επί τούτου δε, ο κ. Φίλης υπενθύμισε πως τον (Οκτώβριο) του 2018, σε μια παρόμοια περίπτωση, η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», είχε κόψει τα καλώδια. Το «Μπαρμπαρός», τότε, είχε αποχωρήσει με κομμένα τα καλώδια.
Και κάτι άλλο, που συνθέτει και την αμηχανία και εκφράζει τις φοβίες. Κωδικοποιώντας το 12ωρο της παρουσίας του σκάφους ακούστηκε στο αφελές: «Ήλθε, είδε, έφυγε, γλυτώσαμε…».
Και πώς εκφράστηκε αυτό; Με εκείνο που ακουγόταν κατ΄ επάνηληψη το περασμένο Σάββατο από ελλαδικής πλευράς: Το «Oruc Reis» αποχώρησε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, κατευθύνεται προς τα οικόπεδα 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ. Κοντολογίς, «έφυγε από εμάς, γλυτώσαμε …τι και εάν πάει στην Κύπρο;»

Δεν επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι, αλλά στην Κύπρο πήγε!
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: