Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Αυτοί είναι οι ΕΝΟΧΟΙ για το Πραξικόπημα και την Εισβολή (10)


www.papaphotis.org 

Γνωρίστε την Αλήθεια, ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ.



Αυτοί είναι οι ΕΝΟΧΟΙ για το Πραξικόπημα και την Εισβολή (10)





ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ:-  Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΡΥΨΕΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΝΟΧΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΕΣ ΡΑΔΙΟΥΡΓΙΕΣ. (9-8-2012)




ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΠΑΠΑΦΩΤΗ


Γράφει ο Σαμψών στις 19/8/1994 στην «ΜΑΧΗΝ»:-



  • Πέμπτη, 11 Ιουλίου του 1974. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ συναντάται και πάλι – όχι στην Πρεσβεία – με τον Πρέσβη Νίκο Κρανιδιώτη. Του αναφέρει ότι ¨την πληροφορία για το πραξικόπημα την έχει τώρα και από άλλο πρόσωπο¨.  Οι δύο τους (Αβέρωφ – Κρανιδιώτης) αξιολογούν όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους και βγάζουν το συμπέρασμα ότι ¨το Πραξικόπημα θα εκδηλωθεί πριν τις 15 Ιουλίου¨. Στην Αθήνα βρίσκεται ο γνωστός επιχειρηματίας Κ.Μαγγλής. Ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τη Λευκωσία.  Οι Κρανιδιώτης και Αβέρωφ τον εξουσιοδοτούν να συναντήσει το ταχύτερο το Μακάριο και να του δώσει τις τελευταίες και νεότερες πληροφορίες για την επικείμενη ανατροπή του. 
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 Ιουλίου του 1974. Ο επιχειρηματίας Κ.Μαγγλής μόλις φθάνει στη Λευκωσία, συναντάται με τον Ηγούμενο του Κύκκου Χρυσόστομο και μεταδίδει το μήνυμα Κρανιδιώτη – Αβέρωφ. Ότι ¨το Πραξικόπημα έχει αποφασισθεί και θα εκτελεσθεί  οπωσδήποτε.  Τη νύχτα της 14ης προς 15ην Ιουλίου...¨

  • Οι πληροφορίες που είχε ο Πρόεδρος Μακάριος – από διάφορες πηγές και οι περισσότερες διασταυρωμένες – δεν άφηναν καμία απολύτως αμφιβολία για την απόφαση του Ελληνικού Πενταγώνου.
    Και ο ίδιος ο Αρχηγός των Κυπριακών Μυστικών Υπηρεσιών (ΚΥΠ) – Γεώργιος Τομπάζος σε συνέντευξη του μετά το Πραξικόπημα ομολογούσε:

    • ¨Τα γνωρίζαμε όλα.  Το μόνο, που αγνοούσε ο Μακάριος ήταν η ώρα του Πραξικοπήματος...¨

    Παρόλα αυτά ο Μακάριος ισχυριζόταν ότι ¨ήταν ο μόνος Κύπριος που δεν πίστευε στο ενδεχόμενο Πραξικοπήματος¨.  Πολιτικοί αναλυτές, λένε ότι ¨ο Μακάριος το έκανε αυτό, όχι για να αποδείξει μοναδική ανικανότητα εκτίμησης των πραγμάτων, αλλά προφανώς για να αποκρύψει τα σχέδια του και για να συγκαλύψει τις τεράστιες ενοχές του στις παρασκηνιακές εκείνες ραδιουργίες του...¨

    Ο Πρόεδρος Μακάριος, πληροφορίες και μάλιστα πολύ αξιόπιστες, για το σχεδιαζόμενο Πραξικόπημα για την ανατροπή του, είχε από τον Μάιο, του 1974.  δηλαδή δύο μήνες προηγουμένως.  Από τότε (τον Μάιο) πολυάριθμοι πληροφοριοδότες Ελλαδίτες και ξένοι – μάλιστα και Αξιωματικοί – του παρείχαν συγκεκριμένα και διασταυρωμένα στοιχεία και αξιόπιστες πληροφορίες.

    Ο ίδιος ο Μακάριος εξομολογήθηκε, πολλές φορές σε στενούς του συνεργάτες, ότι ¨μεταξύ άλλων, τρείς Δυτικές Πρεσβείες, στη Λευκωσία, τον ειδοποίησαν πως κάτι του ετοιμάζει ο Ταξίαρχος Ιωαννίδης...»

    Εκτός όλων των πληροφοριών που είχε στα χέρια του ο Μακάριος για τα σχέδια ανατροπής του, πρόσθετα στοιχεία είχε και από στενούς συνεργάτες του στην Κύπρο, από τις Μυστικές Υπηρεσίες και από Ελλαδίτες Αξιωματικούς.

    Μάλιστα είχε και την πληροφορία – με όλες τις λεπτομέρειες – για την ¨Άκρως Μυστική Σύσκεψη¨ των Αξιωματικών που θα είχαν τις Επιτελικές Θέσεις κατά την εκδήλωση του Πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. (Λεπτομερώς αναφερθήκαμε στην χθεσινή μας έκδοση για αυτή την ¨Μυστική Σύσκεψη¨ στο ΓΕΕΦ). 

    Σε τέτοιο σημείο ήταν γνωστό το επικείμενο Πραξικόπημα, που δύο εφημερίδες – προσκείμενες στον Πρόεδρο Μακάριο – της Λευκωσίας δημοσίευαν την Πέμπτη, 11 Ιουλίου, πληροφορίες για τα σχέδια ανατροπής του Μακαρίου. Ανάμεσα στα στοιχεία που επιβεβαίωναν την ακρίβεια τους ήταν η επισήμανση ότι ¨κατά το Σαββατοκυρίακο είχαν δοθεί άδειες στους φανατικούς Μακαριακούς Εθνοφρουρούς, καθώς επίσης και το ότι η 21η Επιλαρχία αρμάτων είχε αντικαταστήσει το βασικό πλήρωμα τους με Ελλαδίτες¨.

    Κυρίως όμως ο Πρόεδρος Μακάριος είχε τις πιο αξιόπιστες πληροφορίες του από Ελλαδίτες Αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς και του Κλιμακίου της Ελληνικής ΚΥΠ της Λευκωσίας, που είτε αντιτάσσονταν στο Πραξικόπημα είτε μετείχαν στην συνωμοσία για την πρόκληση της ¨Εθνικής Τραγωδίας¨, της ¨Εθνικής Κρίσης.                                                                        ΠΗΓΗ

    Δεν υπάρχουν σχόλια: