Μερικά από τα δημοσιεύματα από τις μεγαλύτερες τράπεζες που αφορούν την οικονομική πρόοδο της Ελλάδος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από το 1967 δημιουργούν υποκαταστήματα στην Ελλάδα οι τράπεζες Bank of America, Bank Manhattan, Bank of Nova Scotia κλπ .

BARCLAYS BANK LTD

Εξέδιδε δελτίο πληροφοριών «Economic Intelligence Department» ασχολήθηκε με τα οικονομικά της Ελλάδος ενδεικτικά :

Στο δελτίο της 23/7/1969 τονίζει την σταθερότητα τον ρυθμό ανάπτυξης που τον εκτιμά σε 8% για το 1969 και παραθέτει πλήθος στοιχεία των οικονομικών εξελίξεων όπως την αύξηση των επενδύσεων κατά 15% που ξεπέρασαν τον προγραμματισμένο ρυθμό του 10% , την θεαματική άνοδο των ιδιωτικών καταθέσεων, την αναζωογόνηση της κεφαλαιαγοράς με διπλασιασμό των συναλλαγών.

Η έκθεση αναδημοσιεύτηκε στην «Ναυτεμπορική» 21/8/1969.

Στο δελτίο της 13/2/1970 αναφέρονται στοιχεία πιο συγκεκριμένα μιλά για τον ρυθμό ανάπτυξης, τον δείκτη καταναλωτού που υπήρξε χαμηλός παρά την αύξηση των ημερομισθίων κατά 10%, το εκδοθέν κρατικό δάνεια του 1969 οικονομικής αναπτύξεως ύψους 2.000.000.000 δραχμών που υπερκαλύφτηκε, την βιομηχανική παραγωγή κλπ

Στη πληροφοριακή έκθεση του Νοεμβρίου 1970 μιλά για το κλίμα τιμαριθμικής και συναλλαγματικής σταθερότητας , το ΑΕΠ που αυξήθηκε κατά 8,5%, την βιομηχανική παραγωγή που αυξήθηκε κατά 10%, την ανεργία που μειώθηκε κατά 20%, την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών βιομηχανικών προϊόντων, την αύξηση του βιομηχανικού προϊόντος κατά το 1969 κατά 28% του συνολικού εθνικού προϊόντος έναντι 25% του 1968, ευρεία δημοσιότητα δίνει στις προσπάθειες στον γεωργικό τομέα, την αύξηση του εμπορικού στόλου κλπ τέλος η έκθεση προβλέπει ότι : «Η οικονομία της Ελλάδος θα συνεχίσει αναπτυσσόμενη με τον σημερινό ταχύ ρυθμό ανόδου, εφ όσον η πολιτική σταθερότητα της χώρας θα διατηρηθεί και στο μέλλον».

Στο δελτίο του Μαΐου 1973 γράφει πλήθος τιμών και ενδείξεων που δείχνουν την καλή πορεία της Ελληνικής οικονομίας, την υψηλή πίστη διεθνώς της Ελλάδος και αυτό φάνηκε στο δάνεια με δημόσια εγγραφή σε ξένο συνάλλαγμα της ΔΕΗ στην χρηματαγορά του Λονδίνου.

BANK DE BRUXALLES

Στο ενημερωτικό για τους πελάτες της δελτίο του Ιανουαρίου 1971, δημοσιεύει η τράπεζα άρθρο για την Ελληνική οικονομία, το άρθρο αυτό αναδημοσιεύτηκε στην Βελγική οικονομική εφημερίδα «Monitmat», το άρθρο αυτό μιλά για τις δραστηριότητες στην περίοδο 1969 – 1970 τονίζει ότι τα βιομηχανικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 38% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας.

Στο πληροφοριακό δελτίο του Μαρτίου 1971 προβάλλονται τα επιτεύγματα της Ελληνικής οικονομίας υπό καθεστώς πλήρους νομισματικής και συναλλαγματικής ισορροπίας. Καθώς και η υγιής πλεονασματική δημοσιονομική θέση της Ελλάδος.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (BUSINESS INTERNATIONAL)


Στο τεύχος της 10/11/1967 δημοσιεύει:
« Στην Ευρώπη καμιά αγορά δεν άλλαξε φέτος τόσο ριζικά , όσο η αγορά της Ελλάδος…………. Τέθηκε τέρμα στις ημιμόνιμες κυβερνητικές κρίσεις ……Μια μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών στοιχηματίζουν υπέρ της απόψεως ότι θα είναι σταθερό το μέλλον της ελληνικής οικονομίας ».

Το άρθρο αναδημοσιεύτηκε στην «Ναυτεμπορική» της 2/12/1967.

DEUTSCHE BANK

Η τράπεζα αυτή εκδίδει πληροφοριακά δελτία που τα στέλνει στους πελάτες της .
Στο δελτίο Σεπτεμβρίου 1971 αναφέρει ευμενή σχόλια για τις επιτυχίες στον οικονομικό τομέα το έτος 1970, την αύξηση του εθνικού εισοδήματος, την σταθερότητα του τιμαρίθμου, την βελτίωση των βιομηχανικών εξαγωγών καθώς και την άνοδο των εμβασμάτων των Ελλήνων εργατών της Γερμανίας προς τους συγγενείς τους στην Ελλάδα.


Στο δελτίο 22 του Φεβρουαρίου του 1972 αναφέρεται εγκωμιαστικά ο Δρας Hans H Friedl μέλος της Κεντρικής Διευθύνσεως Εργασιών Εξωτερικού της DEUTSCHE BANK γράφει: «…….. Η πυξίδα της ελληνικής οικονομίας είναι στραμμένη προς την ταχεία ανάπτυξη και την πρόοδο. Λόγω δε των υφισταμένων προς τούτο ευνοϊκών προϋποθέσεων, ουδόλως θα εκπλήσσει η εκτίμηση του ΟΟΣΑ, σύμφωνα προς την οποία η Ελλάς θα πετύχη τον υψηλότερο ρυθμό οικονομικής αναπτύξεως από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, κατά την διανυόμενη δεκαετία 1970-1980.
Η προβλεπόμενη αύξηση του εθνικού εισοδήματος της Ελλάδος κατά 7-8% ετησίως θα έχη σαν αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του μεγέθους αυτού μέχρι το 1980, που έτσι θα εγγίση το σημερινό εθνικό εισόδημα της Ελβετίας . Δημιουργούνται κατ αυτόν τον τρόπο, οι απαραίτητες προϋποθέσεις και οι όροι για την πλήρη ένταξη της Ελλάδος στην βιομηχανική Ευρώπη »
.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΙΚΕΛΙΑΣ


Στην ετήσια έκδοσή της με τίτλο «πληροφορίες για την οικονομία» αναφέρεται στην ελληνική οικονομία «……Σημαντική αύξηση του ΑΕΠ , των επενδύσεων και της βιομηχανικής παραγωγής…………ευνόησε τις επενδύσεις……..».
Το άρθρο αναδημοσιεύτηκε στην «Ναυτεμπορική» της 13/4/1971 σελ 4

MIDLAND BANK

Πρόκειται για την μεγάλη Βρετανική τράπεζα που στέλνει σε όλο τον κόσμο πληροφοριακό δελτίο «Spotlight on Overdeas Trade», στο υπ αριθμ 41 του Ιανουαρίου του 1971 γράφει πολύ ευνοϊκά πράγματα για την Ελληνική οικονομία «…….. αφού ανέρρωσε , εντός του 1968 , πλήρως από την προηγηθείσα ύφεση , εμφανίζει κατά έτη 1969 και 1970 σημαντική άνοδο με επιταχυνόμενο ρυθμό».

LLOYDS BANK LIMITED

Σε έκθεση Οκτωβρίου 1967 γράφει:
«Κατόπιν 4ετους περιόδου πολιτικής ασταθείας …………η βιομηχανική και εμπορική κίνησις ήσαν χαλαραί …… Το νέον καθεστώς προέβη εις εκτεταμένας μεταβολάς επί του συστήματος επιδοτήσεων του σίτου, ειργάσθη σκληρώς δια την προσέλκυσιν ξένων επενδύσεων………. Ώστε η ελληνική οικονομία να δυνηθή να πετύχη πραγματική πρόοδο…..»


Θα πρέπει να σημειώσω ότι είναι μέγα το πλήθος των δημοσιεύσεων σε δελτία τους των ξένων τραπεζών, για να μη αναφερθώ στις δημοσιεύσεις των ελληνικών τραπεζών                                                                           . ΠΗΓΗ