Η άσκηση είναι διμερής ναυτική άσκηση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου η οποία περιλαμβάνει:
α. Συγκέντρωση και παραμονή εν όρμω από 26 έως 27 Αυγούστου των ναυτικών μονάδων στο λιμένα της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου
β. Εν πλω εκπαίδευση από 28 έως 31 Αυγούστου με ανάπτυξη της δύναμης σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής.
γ. Ανάλυση των πεπραγμένων της ασκήσεως την 01 Σεπτεμβρίου και αποδέσμευση των συμμετεχόντων μονάδων.
Στην άσκηση συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς η Φρεγάτα ΨΑΡΑ και το Υποβρύχιο ΠΡΩΤΕΥΣ και από αιγυπτιακής πλευράς οι Φρεγάτες TOUSHKA (PERRY CLASS) και RASHEED (KNOX CLASS) και οι Πυραυλάκατοι HETTEIN και BADR (RAMADA CLASS).
Η άσκηση αποσκοπεί στο να προάγει τη συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού και Αιγυπτιακού Ναυτικού πραγματοποιώντας εκπαίδευση τόσο στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών όσο και στην διεξαγωγή ναυτικών επιχειρήσεων σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής.
Πλωτάρχης (O) Χρήστος Αρφάνης ΠΝ
Εκπρόσωπος Τύπου Γ.Ε.Ν
ΣΧΟΛΙΟ: Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι η σημασία της άσκησης ως στρατιωτικό εκπαιδευτικό γεγονός είναι πολύ μικρότερη από τη σημασία της εάν κανείς την εντάξει στο πλαίσιο της στρατιωτικής διπλωματίας. Είναι γνωστά τα θέματα που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο τα οποία σχετίζονται και με τη χάραξη των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ). Κατά συνέπεια, οτιδήποτε φέρνει τους δυο λαούς πιο κοντά και ενδυναμώνει τη διμερή συνεργασία, είναι εξ ορισμού καλοδεχούμενο για προφανείς λόγους.
Θεωρείται βέβαιο ότι η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί το ισλαμικό καθεστώς που αναδείχθηκε στη χώρα με σκοπό μέσω της προνομιακής πρόσβασης που θα καλλιεργήσει να αποκλείσει την Ελλάδα από τη συνεργασία με έναν λαό που τη συνδέει η Ιστορία αιώνων.
Αυτό δεν μπορεί να μείνει έτσι και το Πολεμικό Ναυτικό προσφέρει στην πατρίδα πολύ περισσότερα από τη στρατιωτική-ναυτική προστασία. Ως συνήθως άλλωστε… ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου