Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Αυτοί είναι οι ΕΝΟΧΟΙ για το Πραξικόπημα και την Εισβολή (14)


www.papaphotis.org 

Γνωρίστε την Αλήθεια, ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ.



Αυτοί είναι οι ΕΝΟΧΟΙ για το Πραξικόπημα και την Εισβολή (14)




Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Κ.ΚΥΠΡΑΙΟΣ ΖΗΤΑ ΜΙΚΡΗ ΠΙΣΤΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ. (14-8-2012).


ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΠΑΠΑΦΩΤΗ



Γράφει ο Σαμψών στις 20/8/94 στην «ΜΑΧΗΝ»:-

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 Ιουλίου του 1974. Ο Υπουργός των Εξωτερικών Κ.Κυπραίος καλεί στο γραφείο του τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Κρανιδιώτη και προσπαθεί να τον πείσει ότι ¨επιθυμία της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι η αποτροπή της ρήξης Αθηνών – Λευκωσίας.

¨Υποστηρίζει ότι η δημόσια επίθεση κατά των Αθηνών και η τελεσιγραφική προβολή αξιώσεων, (¨Επιστολή Μακαρίου προς Γκιζίκη¨) δημιουργούν βάσιμες υπόνοιες ότι ο Πρόεδρος Μακάριος δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τη λύση των προβλημάτων.

¨Παρακαλεί τέλος, την Κυβέρνηση της Κύπρου να μην προχωρήσει στη μείωση της δύναμης της Εθνικής Φρουράς και να δώσει κάποια παράταση στην προθεσμία για την απομάκρυνση των Ελλαδιτών Αξιωματικών¨.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 Ιουλίου του 1974.  Δεύτερη συνάντηση Κυπραίου – Κρανιδιώτη.  Ο Έλληνας Υπουργός  των Εξωτερικών αναφέρει στον Πρέσβη του Προέδρου Μακαρίου ότι ¨η Ελληνική Κυβέρνηση επιδιώκει διπλωματική αντιμετώπιση του προβλήματος, ζητά μικρή πίστωση χρόνου για την απομάκρυνση των Αξιωματικών».

Συγχρόνως τον πληροφορεί ότι κλήθηκαν στην Ελληνική πρωτεύουσα για να ενημερώσουν λεπτομερώς την Ελληνική Κυβέρνηση ο εις Λευκωσίαν Πρέσβης της Ελλάδας.  Ευστάθιος Λαγάκος και ο Στρατηγός Ντενίσης".

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.  Παρασκευή 12 Ιουλίου του 1974. Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Στρατηγός Ντενίσης αναχωρεί για την Αθήνα.  Έχει ήδη ενημερώσει την Κυπριακή Ηγεσία για την πρόσκληση των Αθηνών.  Στο μεταξύ πληροφορίες του Κλιμακίου της Ελληνικής ΚΥΠ (στη Λευκωσία) αναφέρουν ότι την προηγούμενη το βράδυ (Πέμπτη 11 Ιουλίου) ο Στρατηγός Ντενίσης είχε συνάντηση με τον Κύπριο Υπουργό Άμυνας – Εσωτερικών Γεώργιο (Κοκής) Ιωαννίδη στο σπίτι του.  Τον ενημερώνει.  Του αποκαλύπτει ¨ορισμένες πληροφορίες¨ και τον παρακαλεί να τις διαβιβάσει στον Πρόεδρο Μακάριο.

Και ο Ευστάθιος Λαγάκος ¨κάνει ορισμένες ανεπίσημες κινήσεις¨ που έρχονται εις γνώσιν των ανθρώπων του Κλιμακίου της Ελληνικής ΚΥΠ.  Πριν την αναχώρηση του για την Αθήνα έχει μυστικές συναντήσεις με στελέχη της Κυπριακής Κυβέρνησης και με ¨πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του Μακαρίου¨.
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: