Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Αυτοί είναι οι ΕΝΟΧΟΙ για το Πραξικόπημα και την Εισβολή (12)


www.papaphotis.org 

Γνωρίστε την Αλήθεια, ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ.



Αυτοί είναι οι ΕΝΟΧΟΙ για το Πραξικόπημα και την Εισβολή (12)




Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΕΓΝΩΡΙΖΕ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ, ΛΕΓΕΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΜΠΑΖΟΣ. (12.8.2012).




ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΠΑΠΑΦΩΤΗ



Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Κορνήλιον Χατζηκώστα και η οποία εδημοσιεύθη στην «ΣΗΜΕΡΙΝΗΝ» της 15ης Ιουλίου 1999, ο προϊστάμενος της ΚΥΠ απαντά ευθέως και χωρίς σκοπιμότητες στις ερωτήσεις σχετικά με το Πραξικόπημα.  Γράφει ο Κορνήλιος Χατζηκώστας:-

Ο Μακάριος γνώριζε ότι θα γινόταν το πραξικόπημα εναντίον του και στην προσπάθεια του να το αποτρέψει έφερε μια μόνο βδόμαδα πριν από τις 15 Ιουλίου του 1974 όπλα από την Τσεχοσλοβακία, μέρος των οποίων δόθηκε στο εφεδρικό Σώμα.


Τα πιο πάνω αποκαλύπτει σε συνέντευξη του ο πλέον αρμόδιος, ο πρώην προϊστάμενος της ΚΥΠ και στενός συνεργάτης του Προέδρου Μακαρίου Γεώργιος Τομπάζος.

Ο κ. Τομπάζος αποκαλύπτει μάλιστα, για πρώτη φορά, ότι ο ίδιος πήγε στη Τσεχοσλοβακία και έφερε τα όπλα και σημειώνει ότι αν και ο Μακάριος έλεγε πως δεν περίμενε ότι θα γινόταν το πραξικόπημα, στην πραγματικότητα φοβόταν, γιατί ο ίδιος τον έστειλε να φέρει τα όπλα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Ο τότε προϊστάμενος της ΚΥΠ μιλά, επίσης, και για άλλες προσπάθειες για διενέργεια πραξικοπήματος, οι οποίες είχαν αποτραπεί μετά τη δημοσίευση των σχεδίων για την ανατροπή του Μακαρίου.  Επίσης αναφέρεται στις δραστηριότητες της ΚΥΠ κατά την περίοδο της δράσης της ΕΟΚΑ Β’.


Σχέδιο Πραξικοπήματος

  • Αρχίζει λοιπόν τη δράση της η ΕΟΚΑ Β’.  Ποία είναι η προσπάθεια σας ως μυστικές υπηρεσίες του κράτους;

Η προσπάθεια μας ήταν φυσικά να καταστείλουμε τη δράση της ΕΟΚΑ Β’.  Προσπαθούσαμε να ανακαλύψουμε κρησφύγετα.  Ήταν δύσκολο το έργο μας.  Δύσκολοι οι καιροί.  Από τις αρχές της ΕΟΚΑ Β’, άρχισε να εξυφαίνεται και το πρώτο πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου.  Ανακαλύψαμε μάλιστα και το σχέδιο του πραξικοπήματος, το οποίο ήταν οργανωμένο από τη Χούντα.  Μάθαμε μάλιστα και την ημερομηνία, κατά την οποία θα πραγματοποιείτο.  Επρόκειτο να γίνει στις 14 Φεβρουαρίου του 1972 από τη Χούντα.  Μετά την πληροφορία που πήραμε, ο Μακάριος έστειλε τον Κληρίδη στον τότε Αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία, που ήταν ο Πόπερ,και του είπε τις πληροφορίες που είχαμε στα χέρια μας καθώς και το σχέδιο του πραξικοπήματος.  Ο Κληρίδης ζήτησε από τον Αμερικανό πρέσβη να του απαντήσει επισήμως για το θέμα. Ήταν μεσημέρι όταν έγινε η συνάντηση και ο Πόπερ υποσχέθηκε ότι μέχρι το απόγευμα θα δώσει το μήνυμα.  Προσποιήθηκε, πάντως, ότι δε γνώριζε τίποτε για το θέμα.  Δε μας έδωσε το μήνυμα, αλλά ενημέρωσε σχετικά την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα ότι η κυπριακή κυβέρνηση γνώριζε για το πραξικόπημα.  Η αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση. Στο μεταξύ εμείς δώσαμε στη δημοσιότητα τις πληροφορίες, καθώς και μέρος του σχεδίου του πραξικοπήματος, και έτσι διατάχθηκε η ακύρωση του πραξικοπήματος.

  • Στο σχέδιο είχε ανάμιξη και η ΕΟΚΑ Β’;

Το σχέδιο διατυπώθηκε από Κύπριο αξιωματικό της χούντας, ο οποίος ήταν στην υπηρεσία του Γρίβα.  Αφού το συνέταξε άνθρωπος της ΕΟΚΑ Β’, λογικά συμπεραίνεται ότι σε αυτό είχε ανάμιξη και η ΕΟΚΑ Β’.  Το ίδιο συνέβαινε και με το δεύτερο σχέδιο πραξικοπήματος.

  • Υπήρχε και δεύτερο;

Υπήρχε άλλο ένα σχέδιο, το οποίο και πάλι αποκαλύψαμε, και το οποίο συνέταξε επίσης ο ίδιος ο αξιωματικός.  Ήταν το σχέδιο Απόλλων.  Το πρώτο σχέδιο λεγόταν Αράχνη.  Υπήρχε επίσης ένα σχέδιο κατάληψης του Τροόδους.  Σύμφωνα με αυτό, θα υψωνόταν η ελληνική σημαία στην κορυφή του Τροόδους και θα κήρυττε η περιοχή ανυπακοή στην κυβέρνηση.  Και αυτό το σχέδιο το είχαμε αποκαλύψει μετά τη σύλληψη ενός από τους βασικούς συντελεστές του. Υπήρχε επίσης σχέδιο κατάληψης του Κύκκου και άλλα.

Γνωρίζαμε για το Πραξικόπημα

  • Κύριε Τομπάζε, πως γίνεται να γνωρίζατε και να έχετε αποκαλύψει τόσα σχέδια και να μην γνωρίζατε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου;

Και αυτό το γνωρίζαμε, αλλά δε γνωρίζαμε τη μέρα που θα γινόταν.  Όμως, ο Μακάριος έλεγε ότι δεν πίστευε πως θα γινόταν πραξικόπημα.  Δεν μπορούσε να διανοηθεί, όπως έλεγε, ότι θα μπορούσε ποτέ Έλληνας αξιωματικός να του επιτεθεί.  Γνώριζε μεν, αλλά δεν πίστευε.  Όμως, εγώ είμαι βέβαιος ότι το περίμενε, αλλά έκανε πως δεν το πίστευε, γιατί στην πραγματικότητα, φοβόταν.  Και γιατί το λεω αυτό;  Εδώ θα αποκαλύψω κάτι που για πρώτη φορά το λέω.  Λίγο πριν από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ο Μακάριος με έστειλε στην Τσεχοσλοβακία και έφερα ένα αεροπλάνο γεμάτο όπλα για να αντιμετωπίσουμε το πραξικόπημα.  Είναι αυτά τα όπλα που βρήκαν μετά οι πραξικοπηματίες στο υπόγειο της Αρχιεπισκοπής.  Από εκείνα τα όπλα δόθηκαν μόνο 250 στο Εφεδρικό Σώμα.  Όταν ήλθαν τα όπλα, σε μια εβδομάδα έγινε το πραξικόπημα.  Τα όπλα ήλθαν την Τρίτη 9 Ιουλίου και το πραξικόπημα έγινε τη Δευτέρα 15 Ιουλίου.

Ενίσχυση του εφεδρικού

  • Πόσα ήταν συνολικά τα όπλα;

Ήταν συνολικά 1000 όπλα.  Ο Μακάριος σχεδίαζε τη δημιουργία άλλου ενός συντάγματος εφεδρικού Σώματος, για να αντιμετωπίσει το πραξικόπημα το οποίο ¨εμύριζε¨.

  • Τι εννοείτε «εμύριζε»; 

Να σας πω.  Την προ του πραξικοπήματος περίοδο υπήρξε, όπως είναι γνωστό, έντονη διαφωνία για τον κατάλογο των υποψηφίων δοκίμων αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς.  Η Χούντα ήθελε να επιβάλλει τους δικούς της και η κυβέρνηση τους δικούς της.  Τότε με κάλεσε ο στρατιωτικός ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας και συμφάγαμε στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας και μου είπε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση, ¨διαφορετικά θα σας κάνουν πραξικόπημα¨.  Μου είπε μάλιστα και τη ¨φαεινή¨ ιδέα:  γιατί δεν πολιτογραφείτε ως Έλληνες υπήκοους εκείνους οι οποίοι θα γίνουν αξιωματικοί, ούτως ώστε στην περίπτωση του πραξικοπήματος να φαίνεται καθαρά ότι είναι εξ ολοκλήρου εκ μέρους της Ελλάδας που γίνεται και όχι από Κύπριους;  Τότε κατάλαβα ότι το πραξικόπημα θα γινόταν στα σίγουρα και είναι γι’ αυτό που πήγα στην Τσεχοσλοβακία.

  • Γιατί ο Μακάριος βρισκόταν στο Προεδρικό, αφού ήξερε ότι θα γινόταν το πραξικόπημα και δεν έφυγε από την Κύπρο;

Ο Μακάριος δεν ήθελε αιματοχυσία.  Έλεγε ότι δεν πίστευε, αλλά εγώ είμαι σίγουρος ότι το περίμενε.  Όμως, συμπεριφερόταν περισσότερο ως Αρχιεπίσκοπος παρά ως Πρόεδρο.

  • Η ΚΥΠ γνώριζε το σχέδιο του πραξικοπήματος;

Ναι.  Επρόκειτο για το σχέδιο Απόλλων με ελαφρές παραλλαγές.

  • Μήπως επειδή γνώριζε το σχέδιο, γι’ αυτό κατάφερε να διαφύγει;

Μα σας είπα πως αντιμετώπιζε τα πράγματα.  Ο Μακάριος πείσθηκε τελικά να εγκαταλείψει το Προεδρικό από την πίσω πλευρά.

  • Τα όσα λέγονται περί σκηνοθεσίας του πραξικοπήματος, που περιελάμβανε και τη διαφυγή του Μακαρίου, πως το σχολιάζετε;

Αυτά όλα είναι παραμύθια της Χαλιμάς.   Τα λένε οι πραξικοπηματίες για να καλύψουν τις αδυναμίες τους, που άφησαν ακάλυπτη την πίσω πλευρά του Προεδρικού.  Έγινε μια καθυστέρηση της κίνησης του στρατού στο Μετόχι, η οποία προκάλεσε αδυναμίες στην εκτέλεση του σχεδίου.

  • Η συνέντευξη του Γεώργιου Τομπάζου, που δόθηκε στον Κορνήλιο Χατζηκώστα, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Η Φωνή της Μόρφου» τον Απρίλιο 1999, τεύχος 6.  Η παρούσα αποτελεί απόσπασμα εκείνης της συνέντευξης.                                                         ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: