Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Πώς εξανεμίσθηκαν τα 2,5 δισ.


| Εκτύπωση  ΤΗΣ ΝΑΝΣΙΑΣ ΠΑΛΑΛΑ

Πρώην αξιωματούχοι της Κυβέρνησης λένε πως δόθηκαν και για αποπληρωμή περισσότερων δανείων
Οι κυπριακές τράπεζες δεν αναχρηματοδότησαν το δημόσιο χρέος, γιατί χρειάζονταν χρήματα για την ανακεφαλαιοποίησή τους

Η ΕΠΙΜΟΝΗ για άλλα 5 δισ. από Ρωσία έχει σχέση με τις εκλογές…

Ενώ η Κυβέρνηση καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να εξασφαλίσει ένα δεύτερο δάνειο, διπλάσιο από το πρώτο, από τη Ρωσία, σοβαρά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται σε σχέση με τα 2,5 δισεκατομμύρια, που η Κυπριακή Δημοκρατία πήρε πριν από μερικούς μήνες από τη χώρα αυτή.
Όπως είχε λεχθεί το περασμένο φθινόπωρο από τον τότε υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία, τα 2,5 δισεκατομμύρια από τη Ρωσία θα χρησιμοποιούνταν για αποπληρωμή των δανείων για ολόκληρο το 2012, την παροχή ρευστότητας στην οικονομία, για στήριξη στον τομέα των επενδύσεων και για ώθηση της ανάπτυξης. Τελικά το δάνειο δεν έφτασε ούτε για πέντε μήνες. Χρησιμοποιήθηκε ολόκληρο για αποπληρωμή των δανείων των πρώτων μηνών του 2012 και για τις άλλες τρέχουσες ανάγκες της Κυβέρνησης, ενώ τα δάνεια που έληξαν τον περασμένο -αλλά και αυτόν- τον μήνα, καλύφθηκαν με δανεισμό από τους ημικρατικούς και τη συγκατάθεση των πιστωτών, ξένων δηλαδή τραπεζών, να ανανεώσουν τη χρηματοδότηση, ώστε να μη χρειαστεί στο παρόν στάδιο να βγουν λεφτά από τα δημόσια ταμεία.
Ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, πάντως, δηλώνει πως δεν ανησυχεί τουλάχιστον μέχρι και τον Οκτώβριο για τα δάνεια που πρέπει να αποπληρωθούν. Φαίνεται ότι έχει ήδη εξασφαλίσει υποσχέσεις, ίσως και δεσμεύσεις και από τους υπόλοιπους δανειστές, ότι δεν θα ζητήσουν πίσω τα λεφτά που έδωσαν στην Κυβέρνηση, αλλά θα ανανεώσουν τα δάνεια.
Δεν θέλει να υπογράψει μνημόνιο…
Η επιμονή της Κυβέρνησης για δεύτερο δάνειο από τη Ρωσία ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ, αποδίδεται στην απροθυμία της να υπογράψει μνημόνιο με την Τρόικα, το οποίο θα προνοεί σκληρά μέτρα λιτότητας, μέτρα που θα αποτελούν δυσβάστακτο βάρος για το ΑΚΕΛ σε προεκλογική περίοδο. Το σενάριο που συζητείται ευρέως θέλει την Κυβέρνηση, σε προεδρικό μάλιστα επίπεδο, να επιδιώκει πάση θυσία τον νέο δανεισμό ώστε να αποφύγει τον Μηχανισμό, έχοντας όμως στα ταμεία της χρήματα μέχρι και τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου. Φυσικά υπάρχει καταγραμμένη η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή ότι, από τη στιγμή που μια χώρα καλέσει την Τρόικα για βοήθεια, είναι αδιανόητο να της πει ότι άλλαξε γνώμη και ότι δεν χρειάζεται τη βοήθειά της.

Πού πήγαν τα 2,5 δισεκατομμύρια

Σε σχέση με τα 2,5 δισεκατομμύρια που εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού, πληροφορίες μας από εγκυρότατη πηγή αναφέρουν ότι το πιο πιθανό είναι πως χρησιμοποιήθηκαν για να καλύπτουν το δημοσιονομικό έλλειμμα λόγω της μείωσης των εσόδων του κράτους, αλλά και για να εξοφληθούν πιστωτές οι οποίοι δεν προχώρησαν σε ανανέωση των δανείων που παραχώρησαν στην Κυβέρνηση, αλλά ζήτησαν τα λεφτά τους πίσω.
Τέτοιοι πιστωτές, μας είπαν οι ίδιες πηγές, είναι οι κυπριακές τράπεζες, οι οποίες έπρεπε να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια στο 9%, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής της 8ης Δεκεμβρίου. Αναμενόμενο ήταν να ζητήσουν αποπληρωμή των δανείων, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στο 9%.
Ανέφεραν ότι, τα χρήματα αυτά, φτάνουν περίπου στα 300 εκατομμύρια. Τα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκαν για τα αποπληρωμή άλλων δανείων και για τις τρέχουσες ανάγκες
.
Δεν αγοράσαμε όπλα…

Δεν έχουν αυξηθεί οι κρατικές δαπάνες, μας ελέχθη, ώστε να δικαιολογείται διαφορετικά η «εξαφάνιση» των 2,5 δισεκατομμυρίων. Ούτε αγορές μεγάλες έγιναν (δεν αγοράσαμε όπλα ούτε ενισχύσαμε την άμυνά μας, είπαν χαρακτηριστικά) ούτε μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Αντίθετα, η ανάπτυξη μειώθηκε σε σχέση με το ποσοστό το οποίο είχε προϋπολογισθεί.

Γιατί ο Οκτώβρης

Σε παρατήρησή μας για το ορόσημο του Οκτώβρη, που ο υπουργός Οικονομικών θέτει ως τη χρονική περίοδο μέχρι την οποία το κράτος θα μπορεί να προβαίνει σε πληρωμές, να ανταποκρίνεται δηλαδή στις υποχρεώσεις του, τονίσθηκε το γεγονός ότι κατά το τρίτο τρίμηνο κάθε χρονιάς υπάρχουν πάντοτε αυξημένα έσοδα λόγω φορολογιών, αλλά και αύξησης του τουρισμού.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο υπουργός Βάσος Σιαρλή αναφέρεται στον Οκτώβριο, είπαν, και πρόσθεσαν πως το έλλειμμα του μισού δισεκατομμυρίου θα το αισθανθούμε το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς. Αν τα κρατικά ταμεία είχαν αυτό το ποσό, τότε ο υπουργός θα μιλούσε άνετα για κάλυψη των κρατικών αναγκών μέχρι και το τέλος του 2012, σημείωναν, τονίζοντας ότι το ποσό που λείπει από τα 2,5 δισεκατομμύρια είναι αυτό που δόθηκε για αποπληρωμή περισσότερων δανείων από όσα είχαν προϋπολογισθεί.
Οι παρατηρήσεις της Τρόικας
Τέλος υπενθύμιζαν τις παρατηρήσεις της Τρόικας ότι, είτε πάρουμε το ρωσικό δάνειο είτε όχι, τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης πρέπει να ληφθούν αν θέλουμε να πάρουμε οικονομική στήριξη από τον Μηχανισμό. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Maarten Verwey, είχε πει στην Επιτροπή Οικονομικών πως απ΄ οπουδήποτε και αν πάρουμε δάνειο, είτε από τη Ρωσία είτε από οποιανδήποτε άλλη χώρα, αυτό το δάνειο θα πρέπει να αποπληρωθεί. Ο ίδιος σημείωσε, επίσης, ότι χώρες οι οποίες προσφεύγουν στον Μηχανισμό, πρέπει να δέχονται και μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, να υπογράφουν δηλαδή σχέδιο δανεισμού (μνημόνιο).
«Έστω κι αν έρθει ένα δάνειο από έξω και δώσουμε τη δική μας τη χρηματική βοήθεια, παρ’ όλα ταύτα θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο να τεθεί σε ισχύ», είχε πει στην Επιτροπή Οικονομικών ο Maarten Verwey.                                                                                       ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: