Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Αθεόφοβοι!

Αθεόφοβοι!

http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/251565| 26/03/2010 | ΤΗΣ ΝΤΙΑΣ ΧΑΪΛΗ

Σε θέατρο μετέτρεψαν οι Τούρκοι την Παναγιά του Τράχωνα
Κινηματογραφιστής του ΣΙΓΜΑ, ο Νικήτας Δαλίτης, πήγε στον κατεχόμενο Τράχωνα και παρακολούθησε… πρόβες θεατρικής παράστασης, που λάμβαναν χώρα στην εκκλησία της κοινότητας.
ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΧΩΝΑ
Κινδυνεύει από τις μπουλντόζες, αλλά και από
την… πολιτιστική παρέμβαση των Τούρκων
Ο κινηματογραφιστής του ΣΙΓΜΑ πήγε στην περιοχή για να καταγράψει τις εργασίες κατασκεύης κυκλικού κόμβου, οι οποίες επηρεάζουν τα θεμέλια της εκκλησίας και βρέθηκε μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη.
Μέσα στην εκκλησία, θίασος ετοιμαζόταν για πρόβες θεατρικού έργου.
Στις ερωτήσεις του συναδέλφου, οι ηθοποιοί και η σκηνοθέτις προσπάθησαν να τον παραπλανήσουν, με τη δικαιολογία ότι μόνο μια παράσταση θα γίνει στην ιστορική εκκλησία της Παναγιάς.
Η εκκλησία του Τράχωνα έχει φυσικά συληθεί, όπως και εκατοντάδες άλλες από τους Τούρκους εισβολείς.
Το περίεργο είναι ότι πινακίδα έξω από το ναό γράφει ότι το έργο συγχρηματοδοτεί η ΕΕ.
Απαράδεκτο
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ερωτηθείς για τη μετατροπή της κατεχόμενης εκκλησίας μας σε θέατρο, είπε ότι «αυτό έχει γίνει προ πολλού και δεν είναι τώρα», προσθέτοντας ότι «δεν ξέρω αν έχει κάποια σκοπιμότητα και ήρθε τώρα στην επιφάνεια».
Ανέφερε ότι αυτό το γνώριζε «προ πολλών μηνών και δεν είναι τώρα που έγινε δρόμος εκεί και υπέχει θέση κυκλικού κόμβου».
Σε διευκρίνιση ότι η ερώτηση αναφερόταν για το εσωτερικό της εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι δεν μπορεί να το γνωρίζει αυτό, αλλά «αν συνέβη κάτι τέτοιο, το καταδικάζω ως απαράδεκτο».
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας ρωτήθηκε ακόμα αν θα θέσει, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το θέμα της σύλησης των θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι το πρώτιστο που θα του θέσει θα είναι το θέμα αυτό, προσθέτοντας ότι στον κ. Ερντογάν θα πει ότι «θέλουμε όλα τα μνημεία μας να συντηρηθούν, γιατί αν τα αφήσουμε στο χρόνο, σίγουρα θα καταρρεύσουν».
«Αυτά τα μνημεία δεν είναι μόνο δικά μας, ανήκουν σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα και πρέπει να νοιάζονται όλοι, και αν θέλουν να παρουσιάζουν την Τουρκία ως δημοκρατική και φιλελεύθερη χώρα, οφείλουν να μας επιτρέψουν να τα συντηρήσουμε, και τους τιμά τους ιδίους σαν κυβέρνηση και ως χώρα», πρόσθεσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι θα του πει και για «πάρα πολλά άλλα» θέματα, μεταξύ των οποίων και για το Κυπριακό, ενώ ζήτησε υπομονή μέχρι να γίνει η συνάντηση.

Καταγγελίες Ελ. Θεοχάρους

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και προς τον Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, με την οποία ζητά τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις καταγγελίες για καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς μας στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, απέστειλε η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους.
Όπως αναφέρει η κ. Θεοχάρους, η καταστροφή επήλθε, σε κάποιες περιπτώσεις, στο πλαίσιο προγραμμάτων τα οποία χρηματοδοτούνται από την ΕΕ προς τους Τουρκοκυπρίους.
Η κ. Θεοχάρους αναφέρει στην επιστολή της ότι, με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ, η οικονομική βοήθεια προς τους Τουρκοκυπρίους θα πρέπει να δίδεται για την αναστήλωση των μνημείων στα κατεχόμενα και για την προστασία και διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και όχι για την καταστροφή της.
Διότι, όπως αναφέρει, η πολιτιστική κληρονομιά στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου δεν ανήκει μόνο στους Ελληνοκυπρίους, αλλά στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο.
Επίσης, καταγράφει σειρά απαράδεκτων τουρκικών ενεργειών, από τη σύληση τάφων μέχρι την καταστροφή εκκλησιών και τοιχογραφιών, ζητώντας ταυτοχρόνως τη διενέργεια έρευνας από την ΕΕ και δη από τον Επίτροπο Φούλε και απόδοση ευθυνών εκεί όπου υπάρχουν.
Η οικονομική βοήθεια προς τους Τουρκοκυπρίους είναι υπό την αρμοδιότητα του Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε και πέραν του κ. Φούλε, προσθέτει.
Η απάντηση της Ε.Ε.
Ο προϊστάμενος της διοικητικής μονάδας της Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση των κατεχομένων Andrew Rasbash, απαντώντας στα δημοσιεύματα για τις εργασίες κοντά στην εκκλησία της Παναγίας του Τράχωνα, είπε ότι «η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί τις συγκεκριμένες εργασίες για κατασκευή κυκλικού κόμβου στην περιοχή στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα και ούτε από οποιαδήποτε άλλην πηγή κονδυλίων της ΕΕ χρηματοδοτείται το έργο αυτό».
«Η ενημερωτική πινακίδα της ΕΕ, η οποία βρίσκεται 100 μέτρα από την εκκλησία, αναφέρεται σε άλλο έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ και αφορά στον εκσυγχρονισμό του δικτύου υδροδότησης μέσω της αντικατάστασης σωλήνων αμιάντου», προσθέτει ο Andrew Rasbash.
«Το εν λόγω έργο υλοποιείται σε διάφορους δρόμους στο βόρειο μέρος της Λευκωσίας και δεν έχει καμία σχέση με τις εργασίες που εκτελούνται κοντά στην εκκλησία».
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, ειδικότερα, η ειδική ομάδα για την τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι πρόθυμες να δώσουν διευκρινίσεις σχετικά με τεχνικά ζητήματα που αφορούν στην υλοποίηση του προγράμματος βοήθειας της ΕΕ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα», δηλώνει ακόμα ο κύριος Rasbash.
Οι Τούρκοι βεβήλωσαν 575 εκκλησίες


Πεντακόσιες εβδομήντα πέντε και πλέον ορθόδοξες χριστιανικές εκκλησίες, μοναστήρια και παρεκκλήσια έχουν βεβηλωθεί και συληθεί ευθύς αμέσως μετά την εισβολή.
Η κατάσταση των περισσότερων μνημείων, όπως διαπιστώθηκε, είναι τραγική.
Η Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα, όπου βρίσκεται ο τάφος του ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου, η εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου, του Αρχαγγέλου στην Κερύνεια και ο ναός της Παναγίας στο Τρίκωμο έχουν μετατραπεί σε μουσεία.
Στους ναούς αυτούς έχουν μεταφερθεί και τοποθετηθεί εικόνες από άλλους συλημένους ναούς, όπως στο ναό του Αγίου Μάμαντος Μόρφου, όπου εντοπίστηκαν δύο εικόνες από το ναό του Χρυσοσώτηρος Ακανθούς και μια εικόνα από τη Μονή του Αγίου Παντελεήμονος Μύρτου.
Μνημεία που έχουν μετατραπεί σε τζαμιά, αφού απογυμνώθηκε ο εσωτερικός τους διάκοσμος και τα χριστιανικά σύμβολα.
Οι ναοί αυτοί, επειδή χρησιμοποιούνται, είναι σε καλή κατάσταση.
Μνημεία που παρέμειναν στα χέρια των εγκλωβισμένων και αφέθηκαν στη φθορά του χρόνου, όπως η Μονή του Αποστόλου Ανδρέα και ο Άγιος Συνέσιος στο Ριζοκάρπασο.
Μνημεία που ισοπεδώθηκαν, όπως το καθολικό της Μονής της Παναγίας Αυγασίδας, του Προφήτου Ζαχαρίου στο Δίκωμο, της Αγίας Αικατερίνης στο Γεράνι και του Προφήτου Αβακούμ στην Καρπασία.
Μνημεία που συλήθηκαν κακόβουλα και εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους, όπως η Μονή του Αγίου Γεωργίου του Ρηγάτη, που βρίσκεται σήμερα μέσα σε πεδίο βολής των κατοχικών δυνάμεων.
Μνημεία που μετατράπηκαν σε στάβλους ζώων, αποθήκες, αφοδευτήρια, καφενεία, αίθουσες χορού κ.α., όπως ο ναός της Αγίας Αναστασίας στη Λάπηθο και δύο ναοί του Αγίου Αναστασίου στην Περιστερωνοπηγή Αμμοχώστου.
Εκτός των μνημείων βεβηλώθηκαν και τα κοιμητήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: