Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών τιμούν την 1η Απριλίου 1955


http://www.sigmalive.com/simerini/news/social/251969| 27/03/2010 | Γεώργιος Τζιώρτζιος

Τους ηρωομάρτυρες του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 - 1959 μνημονεύουν και τιμούν οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ με διάγγελμά τους για την ιστορική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα ενάντια στην αποικιοκρατική Αγγλία.
«Μνημονεύουμε και τιμούμε σήμερα», όπως γράφουν επίσης στο διάγγελμά τους οι αγωνιστές, «τους γονείς, τις μάνες και τους συγγενείς των ηρώων μας, που σήκωσαν το σταυρό τους και άντεξαν τον πόνο τους με καρτερία και αξιοπρέπεια, μνημονεύουμε και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους αρχηγούς του αγώνα μας, Μακάριο και Διγενή».
«Δυστυχώς σήμερα», προστίθεται στο διάγγελμα, «οι τραγικές συνθήκες της ημικατοχής και η αλλοπρόσαλλη πολιτική μας στο εθνικό πρόβλημα δεν μας επιτρέπουν να εορτάσουμε όπως θα θέλαμε την εθνική μας επέτειο».
«Οι δικές μας θέσεις», τονίζουν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ, «παραμένουν αναλλοίωτες. Για εμάς», συνεχίζουν, «το Κυπριακό είναι καθαρά θέμα εισβολής και κατοχής και απαραίτητη προϋπόθεση για λύση είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και όλων των εποίκων».
«Απαιτούμε», δηλώνουν οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών, «μια λύση που θα εδράζεται στο Δίκαιο, στους διεθνείς κανόνες, στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στον κώδικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Αναλογιζόμαστε», λένε οι αγωνιστές, «τα αδιέξοδα στα οποία έχουμε οδηγηθεί και με πόνο ψυχής διαπιστώνουμε ότι έχουμε ξεφύγει από τους στόχους μας, έχουμε ξεστρατίσει και πέσαμε σαν μικρές παρθένες στις παγίδες του εχθρού».
«Παρακολουθούμε, με κομμένη την ανάσα, τα όσα απαράδεκτα τεκταίνονται» και απορρίπτουμε «ανεπιφύλακτα και με βδελυγμία», δηλώνουν οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών της ΕΟΚΑ, «τις θέσεις για εκ περιτροπής προεδρία και σταθμισμένη ψήφο, που αυτομάτως μας καθιστούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, καταπατώντας έτσι κάθε ανθρώπινο δικαίωμά μας, κάτι που συγκρούεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και παραβιάζει τον κώδικα των Ηνωμένων Εθνών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: