Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Τιμήθηκαν οι πεσόντες του 1946 στη μάχη του Λιτόχωρου

Τιμήθηκαν οι πεσόντες του 1946 στη μάχη του Λιτόχωρου

E-mail Εκτύπωση PDF
280310-litoxwroΤους ηρωικώς πεσόντες στην Μάχη του Λιτοχώρου κατά την ημέρα των εκλογών της 31ης Μαρτίου του 1946 μετά από σφοδρή επίθεση που δέχτηκαν από βαριά οπλισμένες ομάδες κομμουνιστών στασιαστών τίμησαν σήμερα στο Ηρώο της κωμόπολης πλήθος κόσμου.
Η επίθεση είχε γίνει εναντίον μικρού τμήματος Χωροφυλάκων και Στρατιωτών που βρίσκονταν στο Λιτόχωρο για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Η σκληρή μάχη κράτησε για αρκετές ώρες και είχε ως αποτέλεσμα την πυρπόληση του κτιρίου και τον φριχτό θάνατο δώδεκα εκ των αμυνομένων αντρών που είχαν αρνηθεί πεισματικά στις εκκλήσεις των επιτιθεμένων να παραδοθούν. Ο μόνος που κατάφερε να διασωθεί από το μακελειό στο πυρπολημένο κτίριο του Σταθμού Χωροφυλακής ήταν ο Νικόλαος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έρχεται σχεδόν κάθε χρόνο στο Λιτόχωρο, για να καταθέσει στεφάνι στην μνήμη των ηρωικώς πεσόντων συμμαχητών του και να διηγηθεί ως αδιάψευστος μάρτυρας τα όσα έζησε εκείνη την εφιαλτική νύχτα.280310-litoxwro2
Η επίθεση της 31ης Μαρτίου του 1946 στο Λιτόχωρο θα σημάνει και την απαρχή ενός αιματηρού τρίχρονου εσωτερικού πολέμου, που αφού θα συσσωρεύσει πλείστα όσα δεινά στον ελληνικό λαό, θα λήξει τελικά με την συντριβή των στασιαστών κομμουνιστών από τον Εθνικό Στρατό στις 29 Αυγούστου του 1949 στις βουνοκορφές του Γράμμου και του Βίτσι και θα αφήσει την Ελλάδα με πολλούς νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές, αλλά και θα αποτρέψει την μετατροπή της χώρας σε κομμουνιστική δικτατορία.
Την εκδήλωση οργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Νομού Πιερίας υπό τον Πρόεδρο του Δημήτρη Παπαχρήστου, ο οποίος απηύθυνε και σύντομο χαιρετισμό. Στην εκδήλωση μίλησε ο στρατηγός Κωνσταντίνος Καρδιακός και αναγνώσθηκε χαιρετισμός από εκπρόσωπο του επιζήσαντα Νίκου Παπακωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: