Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Κολλούν τη Λευκωσία στον τοίχο


| Εκτύπωση | 10/11/2011 | ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΝ ΝΤΑΟΥΝΕΡ

Στήνουν σκηνικό για να κολλήσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά στον τοίχο ενόψει της νέας τριμερούς του Ιανουαρίου, και στη διαδικασία αυτή εμπλέκουν και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζε Μανουέλ Μπαρόζο. Αρχιτέκτονες του σκηνικού αυτού είναι οι Βρετανοί, με πρωταγωνιστές τους Λιν Πάσκο και Αλενάντερ Ντάουνερ, οι οποίοι επηρεάζουν άμεσα τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μούν, ο οποίος, ως γνωστόν, στο περιθώριο των εργασιών των G-20 στις Κάννες ενημέρωσε σχετικά τον κ. Μπαρόζο.
Υποχωρήσεις
Το πρόβλημα είναι στις Βρυξέλλες, όπου διαμορφώνεται η αντίληψη ότι υπάρχει πρόοδος και ότι η λύση μπορεί να είναι κοντά, εφόσον και η ελληνοκυπριακή πλευρά προβεί σε υποχωρήσεις. Η αντίληψη αυτή βοηθά την τουρκική πλευρά, η οποία προωθεί τη θέση ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση και ότι είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που τορπιλίζει τις πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνει η Άγκυρα και οι Τουρκοκύπριοι. Τα προβλήματα, που δημιουργεί το σκηνικό αυτό, βρήκε μπροστά του ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος είχε από τη Δευτέρα ώς την Τετάρτη επαφές στις Βρυξέλλες, τόσο με τον κ. Μπαρόζο όσο και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιάρτζεκ Μπούζεκ, καθώς και με τους επικεφαλής του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών, Τζόσεφ Ντολ και Μάρτιν Σουλτς αντίστοιχα.
Βολές κατά της αντιπολίτευσης
Ακόμη, ο κ. Ομήρου είχε επαφές με ευρωβουλευτές που ασχολούνται επί μακρόν με το Κυπριακό. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι Βρετανός ευρωβουλευτής, γνωστός για τις φιλοτουρκικές του θέσεις, ρώτησε τον κ. Ομήρου, γιατί η αντιπολίτευση πιέζει τον Πρόεδρο Χριστόφια να μη βρει λύση. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής απάντησε ότι δεν είναι ζήτημα πιέσεων της αντιπολίτευσης η μη λύση, αλλά της τουρκικής αδιάλλακτης στάσης και ότι όλοι οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί θέλουν λύση. Ανάλογη ήταν και η θέση την οποία ο κ. Ομήρου τήρησε και με τον κ. Μπαρόζο.
Ότι, δηλαδή, όντως πρέπει να εξευρεθεί λύση, αλλά η Άγκυρα είναι εκείνη που πρέπει να αλλάξει τη στάση της.
Βεβαίως, από την άλλη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια, που επικεντρώνονται στον ισχυρισμό ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει στήριξη από την αντιπολίτευση, εκλαμβάνεται από ξένους ως εξής: Ο Πρόεδρος θέλει λύση, αλλά η αντιπολίτευση είναι αντίθετη. Οπότε η ευθύνη για την αδυναμία εξεύρεση λύσης βαραίνει στην ελληνοκυπριακή πλευράΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: