Εκτύπωση | 15/11/2011 | ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΔΑΜΟΥ
|Ευοίωνο, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το μέλλον της Κύπρου από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαβεβαιώνει πως προχωρούμε κανονικά και την Υπουργό Εμπορίου να επισημαίνει πως η πλατφόρμα της Noble δεν πάει πουθενά.
Η Κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στην ανακοίνωση των συμπερασμάτων σχετικά με το μέγεθος του κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ η Υπουργός Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου, αφού διέψευσε πληροφορίες ότι φεύγει η πλατφόρμα «Όμηρος», από το οικόπεδο «12», σημείωσε πως εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για την έναρξη του δεύτερου γύρου αδειόδοτησης.
Την ίδια ώρα ο Διευθυντής Ενέργειας, Σόλων Κασίνης, έριξε στο τραπέζι εισήγηση για κατασκευή στην Κύπρο εργοστασίου υγροποίησης φυσικού αερίου σε συνεργασία με το Ισραήλ, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, αντέστρεψε τα πυρά του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι η ομάδα των διορισθέντων εμεπιρογνωμόνων έχει σχέση με την εταιρεία Shell. Ο κ. Καζαμίας άφησε αιχμές για διαπλοκή πολιτικών προσώπων.
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά των χειρισμών της Κυβέρνησης στο φυσικό αέριο και την κατηγορησε πως μετέτρεψε το θέμα σε δικοινοτικό. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, σήμερα ή το πολύ αύριο, το τρυπάνι της Noble θα αγγίξει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο οικόπεδο «12».
Καταλύτης για λύση το αέριο
Μιλώντας για το φυσικό αέριο, κατά την έναρξη των εργασιών του τέταρτου Συνεδρίου του Economist, χθες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε πως η εξεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από την Κυπριακή Δημοκρατία δεν συγκρούεται με την προοπτική επίτευξης λύσης σύντομα, αλλά αντίθετα δημιουργεί κίνητρα για την τουρκοκυπριακή ηγεσία και την Τουρκία να κινηθούν προς την κατεύθυνση της λύσης. «Πιστεύω ακράδαντα ότι η εξεύρεση και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μπορεί και θα πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ», σημείωσε.
Υπέδειξε, επίσης, ότι έχει συμφωνηθεί πως η διαχείριση και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, θα είναι αρμοδιότητα της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και η κεντρική κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη να επιμερίζει μέρος των εσόδων στις δύο ομόσπονδες μονάδες. Απηύθυνε εκ νέου μήνυμα στην Τουρκία, επισημαίνοντας πως η λύση του Κυπριακού θα δώσει τη δυνατότητα στην Άγκυρα να συνεργαστεί και να αναπτύξει συνέργειες με την Ομοσπονδιακή Κύπρο και στον τομέα της ενέργειας, καλώντας την να σταματήσει να παραμένει προσκολλημένη στον αναχρονισμό της διχοτόμησης, που θα επηρεάζει δυσμενώς και τα δικά της συμφέροντα.
Χαράζουμε τη στρατηγική του μέλλοντος
Όσον αφορά αυτήν καθαυτήν τη διαδικασία εξόρυξης υδρογονανθράκων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι οι ενδείξεις μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικές και ελπιδοφόρες. Η Κυβέρνηση, τόνισε, λειτουργώντας υπεύθυνα δεν βιάζεται να προβεί στις όποιες ανακοινώσεις χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα και είμαστε πλέον πολύ κοντά στην ανακοίνωση αυτών των συμπερασμάτων.
Επιπλέον, έδωσε διαβεβαίωση πως η Κυπριακή Δημοκρατία χαράζει με σχέδιο και συγκροτημένη στρατηγική το μέλλον του τόπου και με τον φακό αυτό αντικρίζει και το ευρύτερο ενεργειακό θέμα. «Στηριζόμενοι στο διεθνές δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας», κατέληξε, «είμαστε βέβαιοι ότι θα κερδίσουμε το στοίχημα και θα συμβάλουμε στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, θα συμβάλουμε ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. στη διασφάλιση αειφόρου, ανταγωνιστικής και ασφαλούς ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Μόνο κριτήριό μας το Διεθνές Δίκαιο
Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε., ανέφερε ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί η έρευνα και η αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου από κράτη-μέλη της Ένωσης, σημειώνοντας ότι η διαδικασία που είναι σε εξέλιξη από την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει πολύ μεγάλη σημασία και για την Ε.Ε.
Το μοναδικό κριτήριο, υπέδειξε, των ενεργειών μας και γνώμονας των δράσεών μας είναι το διεθνές δίκαιο και οι κανόνες του, υπογραμμίζοντας ότι το Δίκαιο της Θάλασσας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν και όσοι το κάνουν, τελικά μένουν εκτεθειμένοι στη διεθνή κοινότητα.
Ξεκαθάρισε πως δεν απεμπολούμε και δεν θα δεχθούμε την οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι η εποχή των κανονιοφόρων και των πολεμικών ιαχών ανήκουν ανεπιστρεπτί σε άλλες, παρωχημένες εποχές. Για τις απειλές της Άγκυρας και τις προσπάθειές της για υπονόμευση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ανέφερε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συνεχίσει να αντιδρά στις απειλές της Τουρκίας και να συνεχίσει να της υποδεικνύει ότι πρέπει να σεβαστεί τον διεθνή νόμο και να τερματίσει την τυχοδιωκτική της πολιτική.
Πρόσω ολοταχώς για τον δεύτερο γύρο
Η Υπουργός Εμπορίου, μιλώντας επίσης στο συνέδριο του Economist, τόνισε πως εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Δεκεμβρίου, η Noble Energy αναμένει να έχει τις πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στο οικόπεδο «12».
Εντός των ημερών, πρόσθεσε, θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο η πρόταση για έναρξη προετοιμασίας των εντύπων για τον δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων.
Σε περίπτωση θετικών πρώτων ενδείξεων, υπογράμμισε, θα ακολουθήσει διαδικασία αξιολόγησης προκειμένου να εξακριβωθεί η σύνθεση και το μέγεθος του κοιτάσματος. Στο μεσοδιάστημα, υπέδειξε, η Κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης των επόμενων βημάτων που χρειάζεται να γίνουν σε σχέση με τον τρόπο εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, εφ' όσον αυτά ανευρεθούν.
Δεν πάει πουθενά η πλατφόρμα
Σε ερώτηση πόσα οικόπεδα θα αφορά ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων, η Υπουργός Εμπορίου συνέστησε υπομονή μέχρι την έκδοση της ανακοίνωσης του Υπουργικού Συμβουλίου όταν αποφασίσει επί του θέματος. Η υπουργός διέψευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η πλατφόρμα της Noble θα αποχωρήσει από το οικόπεδο 12.
«Η πλατφόρμα», τόνισε, «θα μείνει μέχρι να ολοκληρώσει τις εργασίες που αφορούν στην ερευνητική γεώτρηση και κάποιους πρώτους ελέγχους αξιολόγησης», ξεκαθαρίζοντας πως δεν τίθεται θέμα διακοπής των εργασιών.
ΚΑΣΙΝΗΣ Κατασκευή εργοστασίου σε συνεργασία με το Ισραήλ
Επιπρόσθετα, ο Διευθυντής Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνης, σε παρέμβασή του στο Economist, ανέφερε πως έχει υποβάλει προτάσεις για συνεργασία με το Ισραήλ για την κατασκευή στην Κύπρο εργοστασίου υγροποίησης αερίου καθώς και αγωγού, για τις οποίες αναμένεται να ληφθεί πολιτική απόφαση από πλευράς των δύο χωρών. Ο κ. Κασίνης στην ομιλία του παρουσίασε την κατάσταση ως έχει σήμερα στον τομέα της ενέργειας και συγκεκριμένα τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για εξεύρεση υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της.
Με την εξεύρεση και αξιοποίηση φυσικού αερίου, είπε, η Κύπρος θα έχει, μεταξύ άλλων, την προοπτική να εκσυγχρονίσει την οικονομία της, να βελτιώσει το εμπορικό της ισοζύγιο, αλλά και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας αναφέρθηκε περιεκτικά στη συμφωνία που έχει γίνει με την εταιρεία Noble, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την αξιοποίηση του "Οικοπέδου Δώδεκα" για τρία χρόνια από την εταιρεία, με τη δυνατότητα επέκτασης για άλλα δύο χρόνια. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Κασίνης, η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι η περιοχή την οποία εκμεταλλεύεται η εταιρεία μειώνεται κατά 20% κάθε χρόνο, ως μοχλός πίεσης προς αυτήν, ώστε να αξιοποίησει το "Οικόπεδο Δώδεκα" γρήγορα και αποτελεσματικά.
Ύψιστης σημασίας ο τομέας της ενέργειας
Εξάλλου, σε χαιρετισμό του επίσης στο Economist, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου τόνισε πως το ενεργειακό σκηνικό και, πιθανότατα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε σχέση με την Κύπρο και ευρύτερα αναμένεται να μεταβληθούν ουσιαστικά. Η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της συγκυρίας αυτής, είπε, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, μεγιστοποιεί τα οφέλη για την Κύπρο, τις γειτονικές της χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για ειρήνη κι ευημερία των λαών της περιοχής και κατ' επέκταση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και σταθερότητας.
Για την ενέργεια, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι, για την Κύπρο, ο τομέας αυτός αποτελεί θέμα ύψιστης σημασίας.
«Λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των δυσκολιών σύνδεσής της με τα ενεργειακά δίκτυα της Ε.Ε. και των γειτονικών κρατών», είπε, «η χώρα μας βασίζεται σχεδόν εξολοκλήρου σε ενεργειακές εισαγωγές για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και μεταφορών. Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.», κατέληξε, «και η υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου στον τομέα της ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος λειτούργησε καταλυτικά στην αναθεώρηση της ενεργειακής πολιτικής της Κύπρου, προκειμένου η χώρα να στραφεί προς την εξοικονόμηση ενέργειας, την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και την αναζήτηση και εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων».
Αριθμούς, ονόματα και διευθύνσεις ζητεί ο Κίκης
Ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, σε δηλώσεις, απάντησε με αιχμές για διαπλοκή πολιτικών, στις επικρίσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, για τη σύσταση της επιτροπής των σοφών για το φυσικό αέριο και κυρίως για σχέση της επιτροπής με την εταιρεία Shell. Αφού τόνισε πως δεν αμφισβητεί την αξιοπιστία των διορισθέντων, ανέφερε: «Εγώ δεν δέχομαι να κρίνομαι πολιτικά με βάση εικασίες. Θέλω αριθμούς, ονόματα και διευθύνσεις και όταν ένας πολιτικός επικρίνει έναν ακαδημαϊκό πρέπει να είμαστε και εμείς ως πολιτικοί έτοιμοι να επικριθούμε για τον βαθμό εμπλοκής μας στα θέματα που εξετάζουμε».
Έντονα επικριτικός ο Ερωτοκρίτου
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Ρίκκος Ερωτοκτίτου, επισήμανε χθες πως οι δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, για χρηματοδότηση της λύσης του Κυπριακού με τα έσοδα από το φυσικό αέριο, αποτελούν προϊόν λανθασμένων χειρισμών του Προέδρου Χριστόφια και της Κυβέρνησής του.
Κατήγγειλε πως το θέμα του φυσικού αερίου έχει μετατραπεί από εθνικό ζήτημα σε δικοινοτικό, από την ημέρα που ανέλαβε το Υπουργείο Εμπορίου η Πραξούλα Αντωνιάδου. «Θεωρούμε απαράδεκτο», είπε, «ένα ζήτημα, το οποίο, από μείζονος εθνικής σημασίας, μετατρέπεται σε ζήτημα χαμηλής πολιτικής, για να εξευμενίσει την Τουρκία».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, κατέληξε ο κ. Ερωτοκρίτου, είναι καταδικασμένος στη συνείδηση του κυπριακού λαού, μαζί με την Κυβέρνησή του και γι' αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό και σπουδαίο, όπως η διαχείριση του Κυπριακού.
Έδωσε διαβεβαιώσεις στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ
Η Μέρκελ στηρίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, εξέφρασε χθες την πλήρη στήριξή της στο θέμα της ενέργειας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη. Οι δύο πολιτικοί ηγέτες πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη συνάντηση, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του κόμματος Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης τής Άγκελα Μέρκελ.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι ανέπτυξε πόσο ενδιαφέρουσα είναι μια δευτερογενής πηγή ενέργειας για την Ευρώπη, δοθέντος ότι η Κύπρος και τα κοιτάσματα που ενδεχομένως να εξευρεθούν δεν είναι παρά κοιτάσματα της Ευρώπης. Έθιξε δε, στη Γερμανίδα Καγκελάριο, τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω των τουρκικών απειλών για την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην ΑΟΖ της Κύπρου, κάτι για το οποίο η κυρία Μέρκελ εμφανίστηκε κάθετη.
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, η Γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε την ευχή όπως το συντομότερο εξευρεθεί τρόπος να λυθούν τα προβλήματα και να υπάρξει ομαλότητα στην περιοχή. Τα ίδια δεδομένα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έθεσε και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βίλφρεντ Μαρτένς, με τον οποίο είχε επίσης σύντομης διάρκειας συνάντηση.
Πιάνει πάτο το τρυπάνι
Ο τηλεοπτικός σταθμός Σίγμα μετέδωσε, χθες βράδυ, πως το τρυπάνι της Noble βρίσκεται πολύ κοντά στο κοίτασμα φυσικού αερίου. Όπως μετέδωσε το Σίγμα, πληροφορίες του αναφέρουν ότι το πάχος του κοιτάσματος ξεπερνά τα 200 μέτρα με ωφέλιμο περίπου 130 μέτρα.
Οι εργασίες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ολοκληρωθούν πριν από την ερχόμενη Παρασκευή και τη μεθεπομενη Τετάρτη ή Πέμπη αναμένεται η δοκιμαστική καύση του πρώτου δείγματος που θα λαμβάνεται από το κοίτασμα της Αφροδίτης, του Οικοπέδου Δώδεκα δηλαδή, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μεταβαίνει στην πλατφόρμα με ελικόπτερο. Ο Πρόεδρος θα συνοδεύεται από δημοσιογράφους οι οποίοι, όμως, θα ενημερωθούν για την επίσκεψη λίγες μόνον ώρες πριν απο την πραγματοποίησή της.
Επίσης, και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Σίγμα, η πλατφόρμα, την ερχόμενη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, αναμένεται να πάρει τον δρόμο της επιστροφής προς το ισραηλινό οικόπεδο «Τάμαρ», συνεπεία των πιέσεων που δέχεται η εταιρεία από την ισραηλινή κυβέρνηση για επίσπευση των εργασιών της στην κυπριακή ΑΟΖ. Το τρυπάνι αναμένεται να επιστρέψει στο Οικόπεδο Δώδεκα περί τα μέσα Φεβρουαρίου για να ολοκληρώσει τις εργασίες διείσδυσης στο κοίτασμα κατά 150 μέτρα.
Σαμπάχ: Πόλεμος πληροφοριών για το φυσικό αέριο
Η ένταση που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα αναφορικά με τις γεωτρήσεις για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει μετατραπεί σε έναν πόλεμο πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, Ελλάδας, Ισραήλ και Ε/κ, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Σαμπάχ». Υπό τον τίτλο «Πόλεμος οικοπέδων μεταξύ των τεσσάρων μυστικών υπηρεσιών», το δημοσίευμα γράφει ότι ο πόλεμος πληροφοριών για την περιοχή έχει μετατραπεί σε μια μάχη για τον υπολογισμό των ποσοτήτων υδρογονανθράκων που υπάρχουν σε κάθε οικόπεδο.
Η σύσταση μιας ειδικής ομάδας, προστίθεται στο δημοσίευμα, από τη ΜΙΤ, η οποία αποτελείται από τεχνοκράτες που ειδικεύονται σε θέματα φυσικού αερίου, πετρελαίου και κυπρο-ισραηλινών σχέσεων και δραστηριοποιείται στα κατεχόμενα, έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τόσο τη Mossad όσο και την ΕΥΠ. Στόχος της ομάδας αυτής, σημειώνεται, είναι η συλλογή διάφορων πληροφοριών από τη «νότια Κύπρο», τη Λιβύη, τη Συρία και τον Λίβανο σχετικά με τους υδρογονάνθρακες.
Η εφημερίδα, επίσης, επικαλείται «αξιόπιστες πληροφορίες», σύμφωνα με τις οποίες η ομάδα αυτή έχει ήδη εξασφαλίσει πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες υδρογονανθράκων που βρίσκονται στο οικόπεδο Αφροδίτη. Οι ενέργειες της Τουρκίας έχουν φουντώσει για τα καλά την ένταση μεταξύ ΜΙΤ, Mossad και ΕΥΠ, αναφέρει η «Σαμπάχ», ενώ επισημαίνεται και η απόφαση του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Στυλιανού Νάση, για απαγόρευση της μετάβασης των μελών και στελεχών της δύναμης στα κατεχόμενα.ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου