Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

“Εμείς είμαστε οι δανειστές των Γερμανών”





Της Κατερίνας Μυλωνά

“Εμείς είμαστε τελικά οι δανειστές των Γερμανών”

Ο καθηγητής του Π.Κ. Νότης Μαριάς μιλά στην “Π” με αφορμή την παρουσίαση του νέου του βιβλίου


Ένα «κόλπο» της τρόικα για να εκμεταλλευτεί περαιτέρω τη χώρα μας αποτελεί η απειλή της χρεοκοπίας, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Νότη Μαριά. «Τα περί χρεοκοπίας της Ελλάδας μεθοδεύονται από την τρόικα προκειμένου να λεηλατήσει τη χώρα μας και μάλιστα με τη δική μας υπογραφή», αναφέρει στην «Π» και υποστηρίζει πως «η κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ προδιαγράφει την πλήρη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων του Μεσοπρόθεσμου και του Εφαρμοστικού ενώ ανοίγει και το δρόμο για τη σύνταξη και υιοθέτηση ενός νέου δεκαετούς Μνημονίου και την εγκατάσταση ξένων εμπειρογνωμόνων στη χώρα μας για πλήρη εποπτεία».

Ο κ. Μαριάς θα δώσει, απόψε στις 8 στην αίθουσα Ανδρόγεω, διάλεξη, με αφορμή το νέο του βιβλίο « Το μνημόνιο της χρεοκοπίας και ο άλλος δρόμος Πειραματόζωον η Ελλάς» .

Την εκδήλωση διοργανώνουν η πρωτοβουλία αυτοοργάνωσης πολιτών ενάντια στο Μνημόνιο (www.autoorganosi.blogspot.com), το Βιβλιοπωλείο ’’ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ’’ και οι Εκδόσεις Λιβάνη.

Θεωρείτε πως η προσφυγή στην τρόικα ήταν προδιαγεγραμμένη. Ποιος ήταν ο απώτερος στόχος αυτής της ενέργειας;

«Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία είναι πλέον σαφές ότι η χώρα μας θα μπορούσε να αποφύγει την προσφυγή στο ΔΝΤ και στον ευρωπαϊκό μηχανισμό «στήριξης» της ελληνικής οικονομίας εάν είχε δανειστεί κατά ο πρώτο τρίμηνο του 2010 τα ποσά που αναζήτησε και τα οποία προσφέρθηκαν από τους δανειστές με μέσο επιτόκιο 6,2%. Άλλωστε, το ίδιο επιτόκιο πληρώνει η χώρα μας και τώρα στο πλαίσιο της δανειοδότησής της από τις χώρες της ευρωζώνης και μάλιστα έχοντας αποδεχθεί το Μνημόνιο, την επιβολή παραίτησης από την ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας αλλά και την επιβολή αντιλαϊκών μέτρων.

Επιπλέον, με βάση τα όσα αποκάλυψε ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινικ Στρος Καν, ο Γ.Παπανδρέου βρισκόταν σε επαφή μαζί του και σχεδίαζε την ένταξη της χώρας μας στο ΔΝΤ τουλάχιστον από το Δεκέμβριο του 2009.

Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι ενώ προσφέρθηκαν στη χώρα μας από τις αγορές 53 δις, όσα δηλαδή χρειαζόταν για την κάλυψη των συνολικών δανειακών της αναγκών για το 2010, τελικά πήρε μόνο 23,9 δις ευρώ.»

Ποιο δρόμο θα μπορούσε να ακολουθήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας;

«Σε πρώτη φάση, θα έπρεπε από το Νοέμβριο του 2009 να λάβει επείγοντα μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης σε σχέση με τις διάφορες καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου. Να περιορίσει τις υπέρογκες αμοιβές των golden boys του δημόσιου τομέα αλλά και τις παχυλές αμοιβές των βουλευτών, των γενικών γραμματέων των υπουργείων και των μελών της κυβέρνησης.

Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομούσε αρκετά δισεκατομμύρια. Ταυτόχρονα, έπρεπε να ανασυγκροτήσει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ο οποίος επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή είχε καταρρεύσει και να προχωρήσει στην άμεση είσπραξη των ποσών που έπρεπε να καταβάλλουν οι διάφοροι μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου. Τα μέτρα αυτά έπρεπε να συμπληρωθούν με δράσεις κατά της φοροδιαφυγής.

Επιπλέον, έπρεπε άμεσα να δρομολογήσει την υλοποίηση του ΕΣΠΑ προκειμένου να γίνει απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και να τονωθεί η ανάπτυξη. Αντ’ αυτού προχώρησε σε συνεργασία με την τρόικα σε φοροεπιδρομή κατά των μισθωτών και των συνταξιούχων και σε μείωση μισθών και συντάξεων με αποτέλεσμα να βυθιστεί η οικονομία σε ύφεση.»

Υπάρχουν περιθώριο πισωγυρίσματος; Μπορεί η χώρα να ξεφύγει από την τρόικα;

«Η χώρα μας θα μπορούσε να καταγγείλει το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση και να προχωρήσει σε μονομερή διαγραφή του επονείδιστου χρέους που ανέρχεται στα 2/3 του συνολικού χρέους.

Ταυτόχρονα θα μπορούσε να δρομολογήσει τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου που σύμφωνα με υπολογισμούς Γάλλων ειδικών ανέρχονται σε 575 δις ευρώ. Στα μέτρα αυτά θα μπορούσε να προστεθεί η αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου (πετρέλαιο-φυσικό αέριο) αλλά και η εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου.»

Ποιες «βλέπετε» να είναι οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο; Τα μέχρι σήμερα γεγονότα δείχνουν ότι το αύριο δεν είναι σίγουρο για κανέναν.

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ προδιαγράφει την πλήρη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων του Μεσοπρόθεσμου και του Εφαρμοστικού ενώ ανοίγει και το δρόμο για τη σύνταξη και υιοθέτηση ενός νέου δεκαετούς Μνημονίου και την εγκατάσταση ξένων εμπειρογνωμόνων στη χώρα μας για πλήρη εποπτεία. Έτσι, όμως εμπεδώνονται οι σχέσεις εξάρτησης, η χώρα μετατρέπεται σε προτεκτοράτο και η λιτότητα και η φτώχεια θα ενταθούν.» ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: