Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Ξοφλάμε τέσσερις φορές το χρέος μας

Η συνολική αξία των αποθεμάτων του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας είναι περίπου 1.5 τρισεκατομμύρια ευρώ και είναι τετραπλάσια του συνολικού χρέους της....
(360 δισ. ευρώ).Αυτά τόνισε μιλώντας σε εκδήλωση του Ομίλου Φίλων Περιβάλλοντος –Ενέργειας Ανπάτυξης Πολιτισμού Καλαμαριάς, στο θέατρο Χηλής ο Ανανίας Τσιραμπίδης ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.

Ο κ Τσιραμπίδης τόνισε ότι η συνολική αξία των ενδεικτικών αποθεμάτων των Βιομηχανικών Ορυκτών και Πετρωμάτων φθάνει τα 60 δις ευρώ, ενώ η συνολική αξία των ενδεικτικών αποθεμάτων των Μεταλλικών Ορυκτών τα 72 δισεκ ευρώ. Επίσης η συνολική αξία των ενδεικτικών αποθεμάτων των Ενεργειακών Ορυκτών Πρώτων Υλών ανέρχεται σε 1.362 δισεκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 268 δισεκατομμύρια ευρώ ανήκουν στους λιγνίτες που εκμεταλλευόμαστε εδώ και δεκαετίες για την παραγωγή αποκλειστικά ηλεκτρικής ενέργειας. Τα ενδεικτικά αποθέματα πετρελαίου είναι 10 δισεκ βαρέλια με τρέχουσα αξία 685 δις ευρώ και τα αντίστοιχα του φυσικού αερίου 3.5 τρισεκ κυβικά μέτρα με τρέχουσα αξία τα 409 δις ευρώ.

Θησαυρός σε Πατραϊκό και Ιωάννινα
Από το 1966 μέχρι και σήμερα με εξαίρεση ορισμένες περιόδους, ουδέποτε η Ελλάδα προσέγγισε το θέμα των ερευνών για αναζήτηση υδρογονανθράκων συστηματικά και βάσει διεθνών προδιαγραφών, τόνισε στην ίδια εκδήλωση ο καθηγητής Κοιτασματολογίας Πετρελαίου του ΑΠΘ Ανδρέας Γεωργακόπουλος.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα που είδαν το φως της δημοσιότητας ήδη ξεκινά η διαδικασία για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Πατραϊκός κόλπος» δυτικά και «Κατάκολο» και στη χερσαία περιοχή «Ιωάννινα». Οι ειδικοί πιστεύουν ότι στα μέρη αυτά υπάρχουν αξιόλογα αποθέματα υδρογονανθράκων, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικές είναι και οι ενδείξεις εντός της θαλάσσιας ζώνης στη Δυτική και Νότια Ελλάδα.
Το πρώτο Συνέδριο για τους Υδρογονάνθρακες!

«Αναζήτηση, Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον» είναι το θέμα του πρώτου επιστημονικού Συνεδρίου με αυτό το θέμα που έγινε την Παρασκευή 16 Μαρτίου από τις 9.30 το πρωί έως τις 17.30 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης                                                                  .ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: