Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Δεν επιβεβαιώνουν οι Τούρκοι


| Εκτύπωση | 28/03/2012 | ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Συνεχίστηκαν και χθες οι αντιδράσεις για το θέμα της Αμμοχώστου
Όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς από τους Τούρκους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας, ωστόσο, πως οι πρόσφυγες πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι και να επιδείξουν… εμπιστοσύνη στους πολιτικούς

Το θέμα της Αμμοχώστου κυριάρχησε χθες και στις χθεσινές συζητήσεις, με την Κυβέρνηση να εμφανίζεται καθησυχαστική, τα κόμματα επιθετικά και τους Τούρκους να… σφυρούν αδιάφορα. Πηγή του κακού αποτέλεσε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», σύμφωνα με το οποίο τροχοδρομείται άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου για εγκατάσταση Ε/κ υπό τ/κ έλεγχο, με την ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία, τον Ιούλιο.
Επίσημα, πάντως, η τουρκική πλευρά δεν επιβεβαίωσε ούτε χθες το δημοσίευμα, με τον υπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς να δηλώνει πως δεν έχει τέτοια ενημέρωση. «Εάν υπάρχει κάτι τέτοιο, ο Πρωθυπουργός, στο χρόνο που θεωρεί ο ίδιος σωστό, θα κάνει τις απαραίτητες δηλώσεις», είπε, μη αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο. Πάντως, πηγές της εφημερίδας «Ζαμάν» φαίνεται να διαψεύδουν τη «Μιλιέτ». Αξιωματούχοι του τουρκικού ΥΠΕΞ δήλωσαν στην εφημερίδα ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για το θέμα τον Βαρωσίων, τα οποία πρόκειται να τεθούν σε ισχύ, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ. Οι ίδιοι αξιωματούχοι τόνιζαν, ωστόσο, ότι κάθε ιδέα που θα μπορούσε να βοηθήσει τη λύση του Κυπριακού θα εξετασθεί.

«Δεν μου έθεσαν το θέμα»

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, μετά από συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο Χριστόφια, δήλωσε πως δεν έχει καμιά πληροφόρηση επί του θέματος. Όπως ανέφερε ο Ντάουνερ, δεν έχει ενημέρωση για το θέμα ούτε από την τ/κ πλευρά, αλλά ούτε από την Άγκυρα, προσθέτοντας ότι κατά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο Νταβούτογλου δεν έθεσε καν το θέμα. Πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως ο Ντερβίς Ερογλου προέβη σε κάποια σχόλια για το θέμα, «αλλά κανείς δεν συζήτησε το θέμα αυτό μαζί μου».
Ξεκάθαροι οι όροι
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από πλευράς του, δήλωσε χθες πως «έχουμε όλοι επιδοθεί σε μια νέα εικοτολογία σε σχέση με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Μιλιέτ’». Βεβαίως, από την τουρκική ηγεσία όλα μπορεί να τα περιμένει κανένας, πρόσθεσε. Τόνισε, ωστόσο, πως «για εμάς και από εμάς είναι ξεκάθαροι οι όροι επιστροφής της Αμμοχώστου και αυτοί οι όροι έχουν καθοριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και έχουν επαναβεβαιωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας». Ανέφερε ότι ο ίδιος προέβη σε «ουσιαστική κίνηση», με την κατάθεση του γνωστού τρίπτυχου το 2010. «Από 'κει και πέρα όλα τα άλλα είναι πιθανοί ελιγμοί, είναι πιθανά σενάρια τα οποία, επειδή έχουμε να κάνουμε με την Τουρκία, κανείς δεν μπορεί να τα αποκλείσει, αλλά να συζητούμε τώρα μεταξύ μας για υποθετικά σενάρια, νομίζω είναι αντιπαραγωγικό, δεν είναι σωστό», είπε.

Και λίγη εμπιστοσύνη…

Κληθείς να στείλει ένα μήνυμα προς τους εκτοπισμένους της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Συστήνω στον κόσμο ψυχραιμία, συγκράτηση και βεβαίως εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία με διάφορους τρόπους που ένεκα -αν θέλετε- και της συμπεριφοράς της πολιτικής ηγεσίας έχει υποσκαφθεί, έχει υποβαθμιστεί. Να δώσουν και λίγη εμπιστοσύνη οι απλοί άνθρωποι στην πολιτική ηγεσία και με μια μονοκονδυλιά ας μη σβήνουμε τα πάντα».
Δεν παρέλειψε δε να ρίξει τη «σπόντα» του για την αντιπολίτευση, λέγοντας πως το γεγονός ότι πολιτικοί παράγοντες σχολιάζουν συνεχώς τέτοια ζητήματα, φυσιολογικά δημιουργεί ενδιαφέρον και αγωνία στον απλό πολίτη. «Στο τέλος της μέρας και πολιτικά πρόσωπα έχουν έγνοια να εξυπηρετηθούν οι απλοί άνθρωποι, πέρα από τα κομματικά συμφέροντα, τα οποία πιθανόν κάποιοι να θέλουν να εξυπηρετήσουν και που δεν είναι κάτι άνομο το να θέλει κάποιος να ικανοποιήσει τα κομματικά του συμφέροντα, βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι αυτά δεν συγκρούονται με τα εθνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα των απλών ανθρώπων».
«Συνεπώς εγώ συστήνω στους Βαρωσιώτες ψυχραιμία, συγκράτηση, γιατί δεν ξέρει κανείς, για παράδειγμα, τι θα βγει να μας πει αύριο ο Ντερβίς Έρογλου, στη συνάντηση την οποία θα κάνουμε», δήλωσε ο Πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι ο συνομιλητής του διαψεύδει την πληροφόρηση. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «είναι μια διάψευση που πίνει νερό· ότι, δηλαδή, δεν είναι η ώρα να λεχθεί κάτι τέτοιο». Εξέφρασε, πάντως, ετοιμότητα «να αντιμετωπίσουμε μεθοδεύσεις και, δεν ξέρω πόσο δόκιμο είναι, κόλπα της τουρκικής ηγεσίας».
Προς όλες τις κατευθύνσεις
Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα να απορρίψουν τα όποια τεχνάσματα και τις όποιες δολιότητες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το θέμα της απόδοσης της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της. «Σε αυτήν τη χώρα», τόνισε, «υπάρχει Σύνταγμα, σε αυτήν τη χώρα ισχύει και το ευρωπαϊκό δίκαιο και οι περιουσίες τυγχάνουν κληρονομικής διαδοχής», τόνισε.
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε πως «κάποιοι προτιμούν να αναφέρονται επιλεκτικά σε ψηφίσματα και επιλεκτικά σε πρόνοιες ψηφισμάτων. Τους θυμίζουμε και αυτή την πρόνοια των ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο». Θεωρούμε, πρόσθεσε, «ότι είναι προετοιμασία του εδάφους για εποικισμό της Αμμοχώστου».
Στόχος των Τούρκων είναι να εκθέσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, χρησιμοποιώντας το θέμα της Αμμοχώστου, δήλωσε η ΓΓ των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου, δηλώνοντας πως το θέμα «δεν υποστηρίχθηκε σθεναρά από την πλευρά της Κυπριακής Κυβέρνησης». Σημείωσε πως έχει έρθει η ώρα η πρόταση των Οικολόγων, για ελεύθερη και πράσινη Αμμόχωστο, να διεκδικηθεί και να παρουσιαστεί σθεναρά .                                                     πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: