Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Κατάθεση-σοκ της Γεωργαντά για το έλλειμμα


09.03.2012
Σοκ προκάλεσε στη Βουλή η χθεσινή κατάθεση στην εξεταστική του πρώην μέλους της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ζωής Γεωργαντά, η οποία πρότεινε κρεμάλα για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον οποίο μαζί με τον νυν επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου φωτογράφισε ως υπευθύνους για το φούσκωμα του ελλείμματος.

«Το έλλειμμα φουσκώθηκε είτε από ανικανότητα είτε από απειρία ή σκοπιμότητα. Εγώ δεν μπορώ να σας πω ότι πραγματικά ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε σχέδιο. Θα ήταν εγκληματίας ο Παπακωνσταντίνου, θα έπρεπε να τον κρεμάσουμε, αν το έκανε συνειδητά, τόσο συνειδητά. Είναι όμως υπεύθυνος, διότι, όταν πήγαμε εμείς να του πούμε ότι υπάρχουν προβλήματα, μας έκλεινε την πόρτα» είπε η κυρία Γεωργαντά, η οποία, μαζί με ακόμα πέντε μέλη, είχε καρατομηθεί από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Για μια ακόμα φορά η κυρία Γεωργαντά αμφισβήτησε ότι το έλλειμμα ήταν πάνω από 12,5% (σ.σ.: στο 15,3% το είχε υπολογίσει ο κ. Γεωργίου), ενώ ανέδειξε το γεγονός ότι ακόμα και μισή μονάδα αύξηση του ελλείμματος σημαίνει μέτρα δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του λαού. Πόσο μάλλον οι τρεις μονάδες που, κατά την κυρία Γεωργαντά, φουσκώθηκε το έλλειμμα. Το πρώην στέλεχος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. επίσης τόνισε ότι, αν είχαν ληφθεί μέτρα το τελευταίο τρίμηνο του 2009 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπήρχε δυνατότητα το έλλειμμα να συγκρατηθεί ακόμα και σε μονοψήφιο νούμερο.

Η κυρία Γεωργαντά έκανε επίσης λόγο για ανικανότητα του Γ. Παπακωνσταντίνου γύρω από τα οικονομικά, θέση με την οποία, μάλιστα, συμφώνησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας. «Οι άνθρωποι δεν είχαν καταλάβει ότι τα ελλείμματα επηρεάζουν εδώ την ευημερία μας. Δεν μπορείς να παίζεις με τους αριθμούς» είπε χαρακτηριστικά.

Λίγη ώρα αργότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις του Θάνου Πλεύρη, η Ζωή Γεωργαντά άφησε εντελώς έκθετο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά και τον Φίλιππο Σαχινίδη, λέγοντας ότι παρενέβαινε συνεχώς «απαγορεύοντας» στα μέλη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. να διαφωνούν με τον κ. Γεωργίου.

Ο διάλογος με τον Θάνο Πλεύρη είναι χαρακτηριστικός:
Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Δεχθήκατε οποιαδήποτε πίεση από πολιτικά πρόσωπα;
ΜΑΡΤΥΣ: Ναι, βέβαια. Ο υπουργός έλεγε να μη μιλάμε.
Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Ο κ. Παπακωνσταντίνου;
ΜΑΡΤΥΣ: Ναι. Μου είπε μάλιστα ότι η ΕΛ.ΣΤΑΤ. δεν είναι πρυτανικό συμβούλιο για να εκφράζεις γνώμη.
Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Επειδή είμαστε στα πολιτικά πρόσωπα, εμένα με ενδιαφέρει το εξής. Δηλαδή, σας ζητήθηκε ουσιαστικά να μην αμφισβητήσετε;
ΜΑΡΤΥΣ: Μας ζητήθηκε -να το παραφράσω λίγο- να είμαστε σφραγίδες, να έχουμε διακοσμητικό ρόλο.

Χθες πάντως προέκυψε ότι μετά το e-mail του κ. Γεωργίου στον κ. Τόμσεν, με e-mail είχε απευθυνθεί στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ και η κυρία Γεωργαντά, χαρακτηρίζοντας συκοφαντικά όσα υποστήριζε ο κ. Γεωργίου.


Γιώργος Λυκουρέντζος                   ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: