Εκτύπωση ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
| Δεν είναι η ΕΕ που θέλει να προσχωρήσει στην Τουρκία, αλλά το αντίθετο, και γι’ αυτό η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, χαρακτηρίζοντας ως εξαιρετικά δυσάρεστη τη στάση της Άγκυρας έναντι της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.Μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου που έδωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο μαζί με τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ, Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Σουλτς ανέφερε, παράλληλα, πως η Κυπριακή Προεδρία είναι μια από τις καλύτερα προετοιμασμένες Προεδρίες που έχει δει εδώ και πολύ καιρό, ενώ πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι ο ενδεδειγμένος άνθρωπος αυτήν τη χρονική στιγμή που μπορεί να αντιπροσωπεύσει την ΕΕ στα θέματα της κοινωνικής δικαιοσύνης, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι τους επόμενους έξι μήνες η Κύπρος θα υπηρετήσει τα ευρωπαϊκά ιδανικά.
Δεν μπορώ να δεχτώ αυτό που λέει η Τουρκία
Ερωτηθείς πώς η ίδια η ΕΕ μπορεί να εξυπηρετήσει τα ιδανικά που επαγγέλλεται όταν η Τουρκία δεν σέβεται την ίδια την Προεδρία της, ο κ. Σουλτς είπε πως η Toυρκία πρέπει να σεβαστεί το γεγονός ότι η ΕΕ έχει κανόνες. Ένας από αυτούς τους κανόνες, ανέφερε, είναι οι εναλλασσόμενες προεδρίες του Συμβουλίου και η Κύπρος αναλαμβάνει ένα δικαίωμα και μια υποχρέωση να έχει την εναλλασσόμενη Προεδρία του Συμβουλίου των Υπουργών.
Είπε πως όταν επισκέφθηκε την Άγκυρα ανέφερε στον Πρωθυπουργό Ερντογάν, στον Πρόεδρο Γκιουλ και στον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τσιτσέκ πως δεν είναι η ΕΕ που θέλει να προσχωρήσει στην Τουρκία, αλλά το αντίθετο, και γι’ αυτό η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της ΕΕ.
«Τους επόμενους έξι μήνες με τον συνάδελφο Χριστόφια θα αντιπροσωπεύσουμε ο καθένας από ένα θεσμικό ευρωπαϊκό όργανο. Και δεν μπορώ να δεχτώ αυτό που λέει η Τουρκία. Δεν μπορώ να ανεχτώ ότι δέχονται εμένα που είμαι Γερμανός και δεν δέχονται εκείνον που είναι Κύπριος. Αυτό το θεωρώ εξαιρετικά δυσάρεστο, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Τουρκίας, της οποίας την προσχώρηση πάντα υποστήριζα. Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό», υπογράμμισε.
«Ύδωρ» στον Σουλτς
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την πλήρη στήριξη της Κυπριακής Προεδρίας και για τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στις απειλές της Τουρκίας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ακούγεται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η θέση αρχής της ΕΕ σε σχέση με τις απειλές μιας μεγάλης γειτονικής δύναμης κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είπε πως πρόσφερε ύδωρ στον κ. Σουλτς ως έκφραση της ευγνωμοσύνης για ό,τι κάνει για την Κύπρο. Δεν μπορώ να του προσφέρω γη, όμως, διότι μεγάλο μέρος της γης μας κατέχεται από τα τουρκικά στρατεύματα, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
Επικρίσεις ευρωβουλευτών
Τη στάση της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Προεδρίας επέκριναν Κύπριοι, Έλληνες και ξένοι ευρωβουλευτές.
Ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε λύπη για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στον θεσμό της Προεδρίας, καταγγέλλοντας ότι δεν σέβεται τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, «διότι η Προεδρία είναι θεσμός της Ένωσης και για έξι μήνες δεν είναι η χώρα με τις διμερείς διαφορές που τυχόν η Τουρκία να έχει», ανέφερε.
Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους ζήτησε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη διακοπή των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών, εάν η Τουρκία συνεχίσει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και την Κυπριακή Προεδρία.
Ο ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου ζήτησε όπως οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και του Συμβουλίου μην έχουν επαφές με αξιωματούχους της Τουρκίας, ενόσω η Τουρκία δηλώνει ότι δεν θα έχει καμία επαφή με την Προεδρία της Κύπρου. Ο Τ. Χατζηδημητρίου κατήγγειλε για ακόμη μια φορά τη στάση της Τουρκίας, ενώ απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο Μπαρόζο, το Συμβούλιο και τους Ευρωβουλευτές ζήτησε όπως στηρίξουν ομόθυμα την Κύπρο, ενώ η ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου υπογράμμισε ότι η ΕΕ οφείλει να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, αλλά και να εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, διαφορετικά
θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για τερματισμό της ενταξιακής της πορείας.
Απαράδεκτη η τουρκική στάση
Εξάλλου, Έλληνες και ξένοι ευρωβουλευτές έθεσαν, με ομιλίες και παρεμβάσεις τους, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενώπιον των ευθυνών τους, έναντι της προκλητικής και απαράδεκτης στάσης της Τουρκίας να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Προεδρία.
Ευρωβουλευτές, όλων των πολιτικών αποχρώσεων, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, υπογράμμισαν ότι, με το να μην αναγνωρίζει η Τουρκία την Κυπριακή Προεδρία στην ΕΕ, προσβάλλει ευθέως τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δεδομένου ότι, όπως διευκρίνισαν, η εκ περιτροπής προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί καταξιωμένο ευρωπαϊκό θεσμό και η αναγνώριση του ρόλου της επιβάλλεται τόσο από τα κράτη-μέλη της ΕΕ όσο και από τα κράτη που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Σε κάποιες παρεμβάσεις Άγγλων, κυρίως, ευρωβουλευτών, που επιχείρησαν να κατηγορήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία για τη διατήρηση της διαίρεσης της Κύπρου, απάντησαν ευθέως ευρωβουλευτές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνοντας ότι, ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη συνεχιζόμενη διαίρεση της νήσου, φέρει και η αποικιοκρατική πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας. ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου