Σύμφωνα με το σημείωμα του τότε αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τσαρλς Ρις, με το οποίο ενημέρωνε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αντικατάσταση του Πατριάρχη Ειρηναίου από τον νυν Πατριάρχη Θεόφιλο ήταν αποτέλεσμα άφθονης πίεσης, διπλωματικών συμφωνιών και περίεργων συμμαχιών και στόχος ήταν να αναχαιτιστεί η… προέλαση της Ρωσικής Εκκλησίας στην καυτή περιοχή.
Ο Τσαρλς Ρις είχε προσκληθεί, λένε τα έγγραφα του Wiki- Leaks, από τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών –κατ' εντολήν της τότε υπουργού Ντόρας Μπακογιάννη– για να πιεστεί ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα (ένθερμος φίλος των ΗΠΑ) και να υπογράψει την αναγνώριση του Πατριάρχη Θεόφιλου και να πιεστεί και η κυβέρνηση του Ισραήλ να τον αναγνωρίσει.
Για όσους δεν γνωρίζουν, δεν αρκεί η εκλογή του Πατριάρχη Ιεροσολύμων από τους ιεράρχες. Λόγω της ευαισθησίας της περιοχής, πρέπει να έχει τρεις υπογραφές: της Ιορδανίας, του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής. «Ο Ροκανάς ζητούσε τη βοήθεια των ΗΠΑ εξαιτίας της πρόσβασης που πίστευαν ότι είχαμε στον βασιλιά. Επιπροσθέτως, οι Έλληνες κατάλαβαν ότι η πρεσβεία μας στο Αμμάν είχε ειδική πρόσβαση στον αρχηγό πληροφοριών της Ιορδανίας Dhahabi. Οι Έλληνες δεν ζητούσαν από εμάς να εξασφαλίσουμε σε αυτούς ή στον Θεόφιλο ακρόαση από τον βασιλιά», έγραφε στο σημείωμά του προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο αμερικανός πρέσβης. «Περισσότερο ήθελαν από εμάς να συζητήσουμε την κατάσταση με τον βασιλιά σιωπηλά.
Ζήτησαν επίσης από εμάς να συζητήσουμε με τους Ισραηλινούς την αποτυχία τους να αναγνωρίσουν τον Θεόφιλο. Το μόνιμο επιχείρημα για την εμπλοκή των ΗΠΑ ήταν ότι με την αναγνώριση του Θεόφιλου θα αναχαιτιζόταν η αυξανόμενη τάση της Ρωσικής Εκκλησίας για ηγεμονία στην περιοχή του Πατριαρχείου και θα έμενε έξω από τη διαμορφούμενη κατάσταση η Χαμάς».
Το σίγουρο είναι πως η «μετάβαση» από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο (που παραμένει έγκλειστος σε ένα δωμάτιο του Πατριαρχείου τα τελευταία τέσσερα χρόνια!) στον Θεόφιλο μόνο… αγγελικά πλασμένη δεν είναι.
Ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας το δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας «Haaretz», σύμφωνα με το οποίο ο Ειρηναίος σε καταγγελία του αναφέρει ότι η αναγνώριση του Θεόφιλου το 2007 έγινε στο πλαίσιο «συμφωνίας δωροδοκίας».
Ο Θεόφιλος, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, υποσχέθηκε στον βοηθό του τότε αρμόδιου υπουργού για τα εκκλησιαστικά θέματα Ραφί Εϊτάν ότι θα πληρώσει 13 εκατ. δολάρια από κεφάλαια του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για να αναγνωριστεί από την ισραηλινή κυβέρνηση.
Ο Πατριάρχης Θεόφιλος διαδέχτηκε στον θρόνο των Ιεροσολύμων τον Ειρηναίο μετά την καθαίρεση του τελευταίου τον Ιούνιο του 2005. Η εκλογή του Θεόφιλου έγινε τον Αύγουστο του 2005, ενώ η αναγνώρισή του από την κυβέρνηση του Ισραήλ ήρθε στις 16 Δεκεμβρίου 2007. Το Ισραήλ έως τότε συνέχιζε να αναγνωρίζει ως νόμιμο προκαθήμενο της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων τον Ειρηναίο, κρατώντας για δυόμισι χρόνια σφραγισμένες τις οικονομικές υπηρεσίες του Πατριαρχείου. πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου