Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Μόσχα αντί του ΔΝΤ


| Εκτύπωση  ΤΗΣ ΝΑΝΣΙΑΣ ΠΑΛΑΛΑ

Σωστικό το χέρι που μας προσφέρει η Ρωσία, λέει ο Πρόεδρος
Το μη βιώσιμο του χρέους μας υποχρέωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να υπαναχωρήσει από το πρόγραμμα βοήθειας προς την Κύπρο

Η Ρωσία φαίνεται ότι τελικά θα συμμετάσχει, υπό όρους, σε μεγάλο ποσοστό στη δανειοδότηση της Κύπρου μέσω του Μηχανισμού Στήριξης, εφόσον η ΕΕ αποφασίσει ότι θα προχωρήσει σε δανεισμό της χώρας μας. Την είδηση έδωσε ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στον Πρόεδρο Χριστόφια, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν προχθές. Η συμμετοχή της Ρωσίας στη δανειοδότηση φαίνεται πως θα γίνει σε αντικατάσταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο, όπως είναι γνωστό, είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα βοηθείας στην Κύπρο, αν το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Δεδομένου ότι αυτή είναι η κατάσταση, το χρέος δηλαδή δεν φαίνεται να είναι βιώσιμο, η Κυβέρνηση αναζητούσε εναγωνίως κάποιον ο οποίος θα αντικαθιστούσε το ΔΝΤ. Οι προσπάθειές της επικεντρώθηκαν στη Μόσχα, προσπάθειες που άρχισαν από το περασμένο καλοκαίρι και κορυφώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, όταν διαπιστώθηκε και από τον διαγνωστικό έλεγχο της Pimco ότι το ποσόν που χρειάζονται οι τράπεζες και ο συνεργατισμός καθιστά το δημόσιο χρέος μη βιώσιμο και άρα τον δανεισμό μας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης αδύνατο.
Τα τελικά ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση, ένα βασικό κι ένα ακραίο, θα ανακοινώσει σήμερα στον Υπουργό Οικονομικών η Pimco.
Σωτήρια η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου
Στις προσπάθειες για εξασφάλιση συμμετοχής της Μόσχας στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου η Κυβέρνηση ενέπλεξε και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος αποκάλυψε πριν από μερικές μέρες ότι ζήτησε από τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο να μεσολαβήσει, ώστε η ρωσική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει θετικά το αίτημά μας για οικονομική βοήθεια.
Ο Αρχιεπίσκοπος είχε δηλώσει πως επικοινώνησε με τον Ρώσο Πατριάρχη και τον παρακάλεσε να επισκεφθεί τον Ρώσο Πρόεδρο και να μεταφέρει το αίτημα.
Αποφεύγει τα σχόλια ο Πρόεδρος
Τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, μετά την υπαναχώρηση του ΔΝΤ, περιέγραψε χωρίς να το θέλει ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος είπε ότι «το χέρι βοήθειας που προσφέρει στην Κύπρο η Ρωσία μπορεί να αποβεί σωστικό». Σε παρατήρηση δημοσιογράφου, ότι η ρωσική συμμετοχή καθιστά το δάνειο βιώσιμο σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε:
«Δεν θέλω να μπούμε σε τέτοιες λεπτομέρειες αυτήν τη στιγμή. Ήθελα να δώσω αυτό το μήνυμα στον κυπριακό λαό, είναι σημαντικό μήνυμα, το οποίο έρχεται από τη Μόσχα και οι λεπτομέρειες ας αφεθούν να αναλυθούν από ειδικούς. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το χέρι βοήθειας μπορεί να είναι σωστικό. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα απεκδυθούμε εμείς υποχρεώσεων σε ό,τι αφορά και διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία μας, αλλά και σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των πιθανών δανείων είτε από την ΕΕ, είτε από κοινού ΕΕ και Ρωσίας», κατέληξε.
Δεν μειώνεται το χρέος, ούτε το δάνειο
Η αποφυγή του Προέδρου να εμπλακεί στις λεπτομέρειες του ζητήματος δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι η βοήθεια από τη Μόσχα βγάζει μεν την Κύπρο από τη δύσκολη θέση, δεν μειώνει ωστόσο το δημόσιο χρέος ούτε ασφαλώς και το συνολικό ποσόν που χρειάζεται το κράτος για να καλύψει τις ανάγκες του.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από κυβερνητικές πηγές, το μέγεθος της συμμετοχής της Ρωσίας ίσως φτάσει και στα 15 δις.
Οικονομικοί αναλυτές, πάντως, δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι οι όροι της Τρόικας, όπως έχουν ήδη τεθεί στο μνημόνιο που συμφωνήθηκε με την Κυβέρνηση, δεν πρόκειται να αλλάξουν έστω και αν ένας από τους δανειστές δεν θα προέρχεται από την ΕΕ, θα είναι δηλαδή η Ρωσία.
Το πρόβλημά μας παραμένει, σημείωναν. Απλώς αντί ένας, οι δανειστές μας θα γίνουν δύο. Μηχανισμός και Μόσχα. Το δάνειο παραμένει το ίδιο όπως ίδιες παραμένουν οι ανάγκες της Κύπρου, που φθάνουν τα 25 δις. Αν τελικά εξασφαλίσουμε δάνειο που θα φτάνει τα 21 δισεκατομμύρια, οι ανάγκες μας δεν καλύπτονται, αφού χρειαζόμαστε 25 δις και είναι επιτακτική η ανάγκη να βρούμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε από ίδιους πόρους.
Μας λείπουν 3,0 δις
Όπως είχε γράψει προ μηνός η εφημερίδα μας, τα ποσά που και επίσημα δίνονται έχουν ως εξής:
Δημόσιο χρέος (χωρίς τη στήριξη της Λαϊκής) 13,5 δις
Ανάγκες τραπεζών (με τη στήριξη της Λαϊκής) 10 δις
Δημοσιονομικό Έλλειμμα 2013 και 2014 1,5 δις
-----------
ΣΥΝΟΛΟ 25,0 δις
Mέγιστος δυνατός δανεισμός από Τρόικα (120% του ΑΕΠ) 20 δις
Από τα πιο πάνω φαίνεται καθαρά ότι η Κύπρος χρειάζεται 5 δις για να καλύψει το κενό που προκύπτει μεταξύ του συνολικού δανεισμού του κράτους και του μέγιστου επιτρεπόμενου δημόσιου χρέους. Με απλά λόγια, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να μειώσει το δημόσιο χρέος από 25 σε 21 από δικούς της πόρους. Μισό περίπου δις θα μπορεί να εξασφαλιστεί από τη μετατροπή των ΜΑΕΚ σε μετοχές. Το υπόλοιπο ποσό των 4,5 δις θα πρέπει πλέον να βρεθεί από ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες όμως, υπό τις καλύτερες περιστάσεις θα μπορούσε, νοουμένου ότι θα ιδιωτικοποιηθούν εξ ολοκλήρου οι δύο μεγάλοι ημικρατικοί, ΣΥΤΑ και ΑΗΚ, στην καλύτερη περίπτωση να αποφέρει ποσόν 1,5 δις και να μειώσει έτσι το ποσόν στα 3 δις.
Το μέγα ερώτημα που παραμένει σε τέτοια περίπτωση είναι από ποιους πόρους θα βρεθουν τα υπολοιπα 3 δις.
Οικονομολόγοι και αναλυτές έχουν την άποψη ότι μόνο με απομείωση του δημοσίου χρέους, δηλαδή κούρεμα, θα μπορούσε να αντληθούν τα 3 δις, εκτός αν φυσικά ενόψει της αποχώρησης του ΔΝΤ και της δεδομένης πρόθεσης της Ρωσίας να συμμετάσχει στον δανεισμό μας, η ΕΕ είναι διατεθειμένη να χαλαρώσει την απαίτηση για το μέγιστο δημόσιο χρέος του 120%, αποδεχόμενη υψηλότερο ποσοστό, ίσως μέχρι 150%. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, μόνον έτσι θα μπορούσε να αποφευχθεί το κούρεμα.
Δυο τα ποσά που θα μας δώσει η Pimco, βασικό και ακραίο
Στα χέρια του Υπουργού Οικονομικών θα βρίσκεται σήμερα το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου, τον οποίο διενήργησε σε τράπεζες και συνεργατισμό για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Ο οίκος Pimco θα παραδώσει σήμερα την έκθεση με τα αποτελέσματά του που, όπως πληροφορούμαστε, θα περιλαμβάνει δυο ποσά. Το ένα θα στηρίζεται στο ακραίο και το δεύτερο στο βασικό σενάριο. Αυτό όμως, σύμφωνα με πηγές από την Κεντρική Τράπεζα, δεν είναι το τέλος του δρόμου. Τα αποτελέσματα θα δοθούν και στη Συντονιστική Επιτροπή, η οποία θα προχωρήσει σε ενημέρωση των αριθμών της Pimco, μια και ο διεθνής οίκος διενήργησε τον έλεγχο με βάση τα στοιχεία των τραπεζών μέχρι την 30ή Ιουνίου 2012. Η Συντονιστική θα προσθέσει όσα στοιχεία προέκυψαν ή και θα προκύψουν μέχρι και την υπογραφή του μνημονίου, ώστε το ποσόν της ανακεφαλαιοποιησης να είναι όσον το δυνατόν πιο επικαιροποιημένο.
Η έκθεση της Pimco δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα, αφού το Γιούρογκρουπ αποφάσισε ότι το ποσό δεν θα ανακοινωθεί.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα στα οποία κατέληξε η Pimco δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της Τράπεζας Κύπρου τουλάχιστον, η οποία ανακοίνωσε ότι το ποσόν που χρειάζεται για ανακεφαλαιοποίηση είναι μικρότερο από 800 εκ. Ο έλεγχος του διεθνούς οίκου έδειξε άλλο ποσόν το οποίο απέχει από τους δικούς της υπολογισμούς, γι' αυτό και καταβάλλεται προσπάθεια μέσω της μεθοδολογίας που χρησιμοποιήθηκε να επαληθευθούν οι αριθμοί.
Το αίτημα της Κύπρου για δανεισμό από τον Μηχανισμό Στήριξης θα συζητήσει σήμερα ο Βάσος Σιαρλή με τον επόμενο Πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, τον Γερούν Ντέισελμπλουμ, με τον οποίο θα συναντηθεί στη Χάγη όπου βρίσκεται από χθες. Ο κ. Σιαρλή θα μιλήσει, επίσης, ενώπιον του ολλανδικού κοινοβουλίου για το δάνειο που ζητήσαμε και για θέματα που αφορούν το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και της ανταλλαγής πληροφοριών με άλλα κράτη για σκοπούς φορολογιών.
Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, στα θέματα που αφορούν το αίτημα της Κύπρου, που συζητείται σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, περιλαμβάνεται και η συμμετοχή της Ρωσίας στην οικονομική βοήθεια που θα δοθεί από τον Μηχανισμό, αλλά και η επιμήκυνση μέχρι το 2021 της αποπληρωμής του ρωσικού δανείου των 2,5 δις που λήγει κανονικά το 2016.
Στην ομιλία του ο κ. Σιαρλή στο ολλανδικό κοινοβούλιο θα τονίσει ότι η Κύπρος έχει υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Τρόικας, ενώ θα εξηγήσει τα μέτρα που εφαρμόζονται για το ξέπλυμα χρήματος και την ανταλλαγή πληροφοριών.
Ο Υπουργός Οικονομικών έχει ήδη εκφράσει την ετοιμότητά του να αποδεχθεί ανά πάσα στιγμή έρευνα από οποιονδήποτε οργανισμό αρμόδιο για θέματα ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και ανταλλαγής πληροφοριών για σκοπούς φόρου.                                                             ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: