Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Στο συνέδριο ''Ενεργειακή Ασφάλεια και Άμυνα'' της 24ης Ιανουαρίου στο Ζάππειο των Αθηνών, είχαμε μια σημαντική αποκάλυψη του Κύπριου πρέσβη στην Αθήνα Ιωσήφ Ιωσήφ: Μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί αποθέματα 1,68 δισ. βαρέλια πετρελαίου και 122 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου στα κυπριακά βυθοτεμάχια. Οι ενδείξεις οδηγούν στο ότι ένα δεύτερο κοίτασμα στα θαλάσσια οικόπεδα 10 και 11 (εμπλοκής της γαλλικής ΤΟΤΑL) πιθανότατα κρύβει μία ποσότητα 1- 4 δισ. βαρελιών. Οι Γάλλοι είναι σίγουροι πως στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει κοίτασμα, για αυτό ζητάνε να ''τρυπήσουν'' αμέσως μόλις λάβουν την άδεια από την Κύπρο για τη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς πρώτα να προχωρήσουν σε σεισμικές τρισδιάστατες έρευνες (τα γνωστά σεισμικά 3D). Όπως τόνισε στο συνέδριο ο Κύπριος πρέσβης στην Αθήνα, ''...τεράστιας σημασίας θα είναι η δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού ηλεκτρικής ενέργειας ο οποίος θα συνδέει ενεργειακά το τρίγωνο Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ".
Όσο πλησιάζουμε στο σημείο σύνδεσης της κυπριακής με την δυνητική ελλαδική ΑΟΖ, τόσο "πυκνώνουν" τα κοιτάσματα, αλλά μεγενθύνεται και το πρόβλημα ασφάλειας λόγω των τουρκικών διεκδικήσεων. Ο πρεσβευτής της Κύπρου, Ιωσήφ Ιωσήφ,αναλύοντας τις προτεραιότητες που δίνει η Λευκωσία για το αμέσως προσεχές διάστημα, ανέφερε ότι είναι οι εξής:
Α) Ενεργειακή αυτονομία της κυπριακής Δημοκρατίας σε όλα τα στάδια
Β) Ανάδειξη σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο που θα τροφοδοτεί την Ευρώπη
Γ) Διασφάλιση οδών ανεφοδιασμού
Δ) Ενίσχυση φιλίας, οικοδόμησης εμπιστοσύνης για εδραίωση της ασφάλειας ,με άλλες χώρες τις περιοχής

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω "οι τρεις ΑΟΖ που συνορεύουν", όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στο συνέδριο "Ενεργειακή Ασφάλεια και Άμυνα" Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, ουσιαστικά θα αποτελέσουν μία ενιαία περιοχή ασφάλειας. Οι θέσεις τόσο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου, όσο και των πρεσβευτών του Ισραήλ Άριε Μέκελ όσο και της Κύπρου Ιωσήφ Ιωσήφ, δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Θυμίζουμε πως στο ίδιο συνέδριο κατατέθηκε η πολύ σημαντική κατά την άποψή μας πρόταση του προέδρου του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. Σταύρου Καρκαλέτση περί σύστασης ενιαίου ενεργειακού δόγματος Ελλάδος - Κύπρου, πρόταση που ήδη συζητείται ευρέως στο διαδίκτυο και ευρύτερα, έχοντας προσλάβει  ιδιαίτερη προβολή και δημοσιότητα.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: