Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Οι κυπριακές εφημερίδες στο οικονομικό απόσπασμα και το κράτος


| Εκτύπωση  Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Η Δημοκρατία είναι συνώνυμη της ελευθερίας, των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του πολίτη. Ελεύθερος πολίτης είναι ο καλά ενημερωμένος και απαιτητικός πολίτης, που νοιάζεται για τα κοινά και ενδιαφέρεται και αγωνίζεται για την προκοπή του τόπου του. Καλά ενημερωμένος πολίτης είναι το στήριγμα της Δημοκρατίας. Πολίτης και Δημοκρατία δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς υπεύθυνο, έγκυρο, σοβαρό και όσο το δυνατόν αντικειμενικό Τύπο. Οι εφημερίδες και τα άλλα ηλεκτρονικά Μέσα είναι η φωνή, η έπαλξη, η καταφυγή, η δύναμη και η έκφραση του πολίτη.
Διά των Μέσων ο πολίτης επικοινωνεί με την εκάστοτε εξουσία και κοινωνεί προς αυτήν τα αιτήματα, τα προβλήματα, τις έγνοιες και τις διεκδικήσεις όπως και τις ιδέες και τις προτάσεις του για ένα βιώσιμο σήμερα και ένα ζείδωρο αύριο. Δημοκρατία, ελευθερία, πολίτης και ΜΜΕ είναι τα ισχυρά θεμέλια, πάνω στα οποία στηρίζεται μια δημοκρατική κοινωνία. Ο Τύπος ελέγχει την εξουσία, κρίνει τις πράξεις, επικρίνει τις παραλείψεις της, στηρίζει τη Δημοκρατία και δίνει φωνή και βήμα στον πολίτη.

Ο κυπριακός Τύπος και τα ηλεκτρονικά Μέσα, ειδικά, όμως, οι εφημερίδες, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα προβλήματα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Οι εφημερίδες είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιβιώνουν χάρη στο οξυγόνο κυρίως των διαφημίσεων. Το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και η εκτόξευση της ανεργίας σε πρωτοφανή για την Κύπρο ύψη επηρέασαν ευθέως και τις εφημερίδες. Ο διαφημιστικός όγκος έπεσε κατακόρυφα, τα έσοδα μειώθηκαν δραστικά, η κυκλοφορία συρρικνώθηκε και ο κυπριακός Τύπος βρίσκεται, στο σύνολό του σχεδόν, στον αναπνευστήρα.
Ούτε στην περίοδο της τουρκικής εισβολής και κατοχής οι εφημερίδες δεν αντιμετώπισαν τέτοια τραγική κατάσταση. Δεκάδες δημοσιογράφοι και άλλο προσωπικό εφημερίδων έχουν ήδη απολυθεί. Πολλοί άλλοι είδαν τις απολαβές των να κουτσουρεύονται δραστικά και δραματικά. Οι ιδιοκτήτες εφημερίδων βρίσκονται σε απόγνωση επειδή, πέραν των διαφημίσεων και της κυκλοφορίας, δεν έχουν άλλα έσοδα. Από καιρό, διαφημίσεις και κυκλοφορία πήραν την κατιούσα, με ολέθριες επιπτώσεις.
Χθες, στη «Σ» και σε άλλες εφημερίδες δημοσιεύτηκε ένα ενδιαφέρον κείμενο του Αβέρωφ Νεοφύτου, αν. προέδρου του ΔΗΣΥ. Αφού επισημαίνει ότι η Γαλλία στηρίζει με διάφορους τρόπους τα ΜΜΕ, υποβάλλει: «Είναι επιτακτικό, στην παρούσα φάση, το κράτος να στηρίξει τον τομέα των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στην ολότητά του (εφημερίδες, ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ραδιοφωνικούς σταθμούς, ηλεκτρονικά μέσα, άλλα έντυπα μέσα, κτλ.). Εάν δεν γίνει αυτό, είναι ορατός ο κίνδυνος, με την αναμενομένη συνέχιση της οικονομικής κρίσης και την περαιτέρω μείωση των εσόδων των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας από διαφημίσεις, να αρχίσουν σταδιακά να βάζουν λουκέτο το ένα μετά το άλλο. Και εάν συμβεί αυτό, πέραν της απώλειας εκατοντάδων θέσεων εργασίας, θα είναι και ένα τεράστιο πλήγμα στη δημοκρατία, στην πολυφωνία και στην ελευθερία του λόγου».
Απορούμε: Πότε η Βουλή ασχολήθηκε υπεύθυνα και σοβαρά με τα προβλήματα των κυπριακών ΜΜΕ; Με τη μεγαλύτερη ευκολία τα κόμματα εγκρίνουν κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια για τον πειναλέο γαργαντούα του ΡΙΚ αλλ’ αδιαφορούν για τις εφημερίδες και τα άλλα ηλεκτρονικά Μέσα. Η νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει μετά τις εκλογές, καλείται να εγκύψει με ενδιαφέρον στα σοβαρά προβλήματα και να έρθει αρωγός, κάποια στιγμή, στον Τύπο ειδικά, που όλες αυτές τις δεκαετίες κατέγραψε και ανέδειξε την ιστορία του τόπου. Μια πραγματική Δημοκρατία στηρίζει και ενισχύει πολλαπλώς την πολυφωνία, που εκφράζει μόνο ένας ελεύθερος -και οικονομικά- Τύπος.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: