Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Να συγκληθεί ή όχι σύσκεψη αρχηγών-υποψηφίων για την κρίση;


| Εκτύπωση  Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Δύο πολιτικοί, η ΓΓ των Οικολόγων, Ιωάννα Παναγιώτου και ο αν. πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, καλούν τον πρόεδρο Χριστόφια να συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων ή και υποψηφίων για να μελετήσουν τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης και των μεγάλων κινδύνων που απειλούν την οικονομία - και τον τόπο. Παρόμοια εισήγηση έκανε και ο εκ των υποψηφίων, Γ. Λιλλήκας. Ο Ρ. Ερωτοκρίτου κάλεσε τον Πρόεδρο να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε οι πολιτικές δυνάμεις να καθορίσουν κοινή στάση σε σειρά ζητημάτων της οικονομίας.
Η Ι. Παναγιώτου, σε χθεσινές δηλώσεις της, είπε: «Διάγουμε κρίσιμες ώρες. Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των συνεργατικών ιδρυμάτων απειλεί να πνίξει τις ελπίδες ανάκαμψης της οικονομίας. Οι επενδύσεις εξαφανίστηκαν, οι επιχειρήσεις κλείνουν, ενώ επικρατεί αβεβαιότητα και ανησυχία για την εξέλιξη της δανειακής σύμβασης αφού τα μηνύματα από την Ευρώπη και ιδιαίτερα τη Γερμανία είναι απειλητικά, γεγονός που παγώνει την οικονομία και αυξάνονται οι άνεργοι».

«Επαναλαμβάνουμε ότι επιβάλλεται να συγκληθεί αμέσως συνάντηση αρχηγών κομμάτων και υποψηφίων για κοινή αντιμετώπιση των μεγάλων κινδύνων που απειλούν την κυπριακή οικονομία. Άλλωστε από τις 21 Νοεμβρίου εκκρεμεί ακόμα η σύγκληση συνάντησης αρχηγών κομμάτων». Υπενθύμισε ότι στις δύο τελευταίες συναντήσεις των αρχηγών συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και τα θέματα της κεφαλαιουχικής επάρκειας των τραπεζικών ιδρυμάτων και η συζήτηση έμεινε ημιτελής.
Πρέπει να συζητηθεί, πρόσθεσε, σε επίπεδο ηγεσίας ένα σχέδιο Β σε περίπτωση που η έκθεση της Pimco καταλήξει σε μη διαχειρίσιμο χρέος και πρέπει να υπάρξει προετοιμασία και σχεδιασμός για να μη λαμβάνονται αποφάσεις μέσα σε κλίμα προεκλογικής αντιπαράθεσης και επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι εκκρεμεί επίσης η προώθηση σειράς δημοσιονομικών μέτρων και μέτρων εξυγίανσης των τραπεζών. «Υπάρχει ο χρόνος να γίνει επαρκής προετοιμασία και να αποφευχθεί η επανάληψη του φαινομένου του αιφνιδιασμού και της άρον-άρον ψήφισης νομοσχεδίων», είπε.
Η ΓΓ των Οικολόγων υποστήριξε ότι «είναι ιστορική ευθύνη του Προέδρου Χριστόφια να συγκαλέσει σύσκεψη αρχηγών κομμάτων και υποψηφίων για να συζητηθούν ιδιαίτερα τα κρίσιμα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ιδρυμάτων και της κεφαλαιουχικής επάρκειας, μακριά από προεκλογικές και άλλες επικοινωνιακές σκοπιμότητες». Οι εισηγήσεις των Ρ. Ερωτοκρίτου, Ι. Παναγιώτου και Γ. Λιλλήκα θεωρητικά είναι ορθές, πρακτικά ανεφάρμοστες και πολιτικά εκτός πραγματικότητας.
Πρώτον, ο πρόεδρος Χριστόφιας είναι ήδη υπό αναχώρηση. Δεύτερον, αυτή η σύσκεψη, αν υπήρχε αναγκαιότητα να πραγματοποιηθεί, έπρεπε να είχε γίνει πριν από πάρα πολλούς μήνες. Τώρα είναι πάρα πολύ αργά. Τρίτον, το μνημόνιο εφαρμόζεται πριν καν υπογραφεί. Να επιτύχουν, τι, οι κομματικοί αρχηγοί και οι υποψήφιοι, αφού οι θέσεις ενός εκάστου συγκρούονται μεταξύ τους; Τέταρτον, με ποιους τρόπους μια τέτοια σύσκεψη θα συνδράμει στην προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας; Θα τη χαντακώσει περισσότερο!
Θα το ξαναπούμε, σε βαθμό φορτικότητας: Η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος και το ΑΚΕΛ, αν ήθελαν πραγματικά να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της οικονομίας και να προλάβουν την καταβαράθρωσή της, όφειλαν να είχαν δράσει έγκαιρα, προληπτικά και κατασταλτικά πριν από τέσσερα χρόνια, όχι τέσσερις βδομάδες πριν από την εκδίωξή τους από την εξουσία. Δεν θέλησαν, επειδή λειτουργούν με καθαρά ιδεολογικά, κομματικά και κομμουνιστικά κριτήρια και ελατήρια. Τώρα, γιατί να συγκαλέσουν σύσκεψη; Για να συμμαζέψουν τα ερείπια και τα σκουπίδια της ανεπάρκειάς και της ενσυνείδητης αναβλητικότητάς τους;                                                                                             ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: