Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Πληρώσαμε πρόστιμο 52 εκατ. ευρώ για το C4I που δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ


Πληρώσαμε πρόστιμο 52 εκατ. ευρώ για το C4I που δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ
Τελικά επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο ότι δεν υπάρχει ελληνικό κράτος. Και γι’ αυτό όλοι έχουν βρει τον τρόπο να μας εξευτελίζουν με τον χειρότερο τρόπο. Το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε πρόστιμο για κάτι που δεν δούλεψε ποτέ συν τα 260 εκατομμύρια που καταβάλαμε για να το αγοράσουμε!
Η είδηση που πέρασε στα ψιλά του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου είναι εξόχως εξοργιστική: Το ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε «πρόστιμο» 52 εκατ. ευρώ στη SAIC για το σύστημα C4I στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Για ένα σύστημα που δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ, πληρώσαμε και πρόστιμο.
Αυτό πρέπει να είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Κι όλα αυτά την ώρα που το ελληνικό δεν έχει καταφέρει να πάρει ποτέ, από καμία πολυεθνική, ούτε μισό ευρώ αποζημίωση για τα λάθη και τα μαϊμού προϊόντα που μας πουλούσαν.
Τι να θυμηθούμε; Τα υποβρύχια που έγερναν; Ή μήπως τα όπλα - «σαπάκια» που μας έφερναν Άγγλοι, Γάλλοι, Αμερικανοί και Ρώσοι;
Nα σας θυμίσουμε για την ιστορία και μόνον ότι το διαβόητο αυτό λογισμικό το αγοράσαμε έναντι περίπου 260 εκατομμυρίων ευρώ και το οποίο ουσιαστικά δεν δούλεψε ποτέ, τουλάχιστον για τον σκοπό για τον οποίο αγοράστηκε!
Τώρα λοιπόν, το ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε πρόστιμο 52 εκατ. ευρώ στην αμερικανική εταιρεία SAIC για την εγκατάσταση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, γνωστό ως C4I.
Τα 40 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε υπόλοιπο οφειλής του Δημοσίου προς τη SAIC και τα 12 εκατ. ευρώ στους τόκους που καταλογίστηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες και σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» τα χρήματα κατατέθηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου.

Η διαμάχη είχε ξεκινήσει πριν δέκα χρόνια καθώς το 2009 η εταιρεία είχε προσφύγει στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο (ICC) αξιώνοντας οφειλές ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους νομικούς ισχυρισμούς της, το Δημόσιο και ειδικότερα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε παραλάβει και είχε αποδεχθεί ως κατάλληλο το σύστημα C4I δίχως όμως να καταβάλει το αντίστοιχο τίμημα, επικαλούμενο αποκλίσεις από τα αρχικώς συμφωνηθέντα. Τον Ιούλιο του 2013 το ICC καταδίκασε το ελληνικό Δημόσιο υποχρεώνοντάς το να καταβάλει στη SAIC αποζημίωση ύψους 40 εκατ. ευρώ.
Απέρριψε τη θέση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης σύμφωνα με την οποία το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είχε οριστικά παραληφθεί από το ελληνικό Δημόσιο λόγω τεχνολογικού χαρακτήρα αποκλίσεων των υποσυστημάτων που παραδόθηκαν από τη SAIC στις 28 Οκτωβρίου 2008.

Αρκετοί υποστήριζαν ότι η επίκληση τεχνολογικών αποκλίσεων από την επιτροπή είχε μάλλον προσχηματικό χαρακτήρα και ότι η υπόθεση δεν είναι ανεξάρτητη από τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens.

Η εκτέλεση της απόφασης αρχικά ανεστάλη, καθώς το Εφετείο της Αθήνας έκανε δεκτή την αγωγή του ελληνικού Δημοσίου και ακύρωσε την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου ζητώντας επανεξέταση της υπόθεσης. Ωστόσο η ετυμηγορία αναιρέθηκε από τον Άρειο Πάγο τον Νοέμβριο του 2016 με αποτέλεσμα τα χρήματα να απαιτηθούν αμέσως από την εταιρεία.

Την άνοιξη του 2017, μάλιστα, τα υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη καθώς επίσης και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είχαν ενημερωθεί για τον κίνδυνο κατάσχεσης της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου στις ΗΠΑ, σε εκτέλεση της απόφασης αποζημίωσης της SAIC.

Προς αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχομένου το Δημόσιο κατέθεσε αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Αρείου Πάγου, η οποία όμως τελικά απορρίφθηκε (απόφαση 716/2019). Με αυτό τον τρόπο εξάντλησε κάθε ευκαιρία που είχε το Δημόσιο για έγκαιρη αποπληρωμή του χρέους, και υποχρεώθηκε να καταβάλλει το ποσό των 52 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 12 εκατ. αντιστοιχούν σε τόκους.
Με τις υγείες σας. Άλλωστε εσείς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές θα κληθείτε να τα πληρώσετε αυτά τα 52 εκατομμύρια ευρώ.
                  ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: