Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

«Βρώμικα» παιχνίδια των Βρετανών κατά του Ελληνισμού: Στηρίζουν Ερντογάν και αρνούνται τις κυρώσεις


«Βρώμικα» παιχνίδια των Βρετανών κατά του Ελληνισμού: Στηρίζουν Ερντογάν και αρνούνται τις κυρώσεις
Την αντίθεσή της σε κάθε σκέψη για επιβολή νομικών κυρώσεων κατά της Άγκυρας, παρά τη κλιμάκωση των τουρκικών ενεργειών στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου εξέφρασε η Μεγάλη Βρετανία
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος το Λονδίνο ενημέρωσε τις Βρυξέλλες, στις 20 Αυγούστου, ότι δεν θα συμμετέχει πλέον στις ομάδες εργασίας του Συμβουλίου της Ε.Ε και ότι μόνον σε ζητήματα που άπτονται των ζωτικών συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου θα δίνει τη παρουσία του, μέχρι την υλοποίηση του Brexit.
Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα η βρετανική Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε. έστειλε μάλιστα και επιστολή ενημερώνοντας για την εν λόγω απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει ότι κατά τις τελευταίες βδομάδες μας ως κράτος-μέλος, η υπουργική του ομάδα και επίσημοι θα συμμετάσχουν μόνο σε εκείνες τις συναντήσεις της Ε.Ε, όπου εμπλέκονται ουσιαστικά εθνικά συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για εκείνα που έχουν άμεσες επιπτώσεις στη κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, στις διεθνείς σχέσεις, στην ασφάλεια και στην οικονομική συνεισφορά (contribution). Θα λαμβάνουμε αυτές τις αποφάσεις κατά περίπτωση (case by case basis) στη βάση της ημερήσιας διάταξης των συναντήσεων», σημειώνει χαρακτηριστικά η επιστολή του Ηνωμένου Βασιλείου που υπογράφει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας στην Ε.Ε.
Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», η Βρετανία φρόντισε να διευκρινίσει - στο πλαίσιο επαφών - ότι θα παρακολουθεί και θα συμμετάσχει σε όλες τις συζητήσεις της Ε.Ε. για τα ευρωτουρκικά, περιλαμβανομένων και των συναντήσεων των ομάδων εργασίας, ενώπιον των οποίων ενδέχεται να τεθεί το ζήτημα στοχευμένων κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ως αποτέλεσμα της εισβολής στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επανέλαβε δε την αντίθεσή της σε κάθε σκέψη για επιβολή νομικών κυρώσεων κατά της Άγκυρας, παρά τη κλιμάκωση των τουρκικών ενεργειών στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου.
Με άλλα λόγια, η Βρετανία, με την εικόνα της τραγικής πολιτειακής ηγεσίας που εκπέμπει ο Μπόρις Τζόνσον και της αναλόγου επιπέδου αντιπολίτευσης υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν (που χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο τον Βρετανό Πρωθυπουργό «αποστειρωμένη κότα» και γυναικεία μπλούζα), βρίσκει τον χρόνο και την ενέργεια, εν μέσω και της κατρακύλας της στερλίνας, να ασχοληθεί με τα ευρωτουρκικά, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι σχέσεις Βρυξελλών-Άγκυρας θα διατηρηθούν εν ζωή. Και ότι δεν θα επιχειρηθεί νέος κύκλος ευρωπαϊκών κυρώσεων και δη στοχευμένων κατά της Τουρκίας, παρά τις γεωτρήσεις στη κυπριακή ΑΟΖ (την οποία βεβαίως η Βρετανία φρόντισε να γκριζάρει, εδώ και αρκετούς μήνες). Από μια άποψη θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι πρόκειται για «άθλο» του Φόρεϊν Όφις, σε αυτή τη κρίσιμη φάση για το Ηνωμένο Βασίλειο, να μπορεί να «αναλώνεται» σε κυπριακό-ευρωτουρκικά.
Σε κάθε βεβαίως περίπτωση, το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται από τη στάση της Βρετανίας είναι ότι η χώρα θα βάζει τις δικές της γνωστές πινελιές στο κυπροτουρκικό σκηνικό-και εντός Ε.Ε.- μέχρι «τελικής πτώσεως». Δηλαδή μέχρι την οριστική αποχώρηση και υλοποίηση του Brexit, ανεξαρτήτως πότε αυτό θα λάβει χώρα...
Η διατήρηση της παρουσίας της Βρετανίας στις ομάδες εργασίας της Ε.Ε. για θέματα που άπτονται των ευρωτουρκικών σχέσεων-Κυπριακού-ΑΟΖ, δεν στερείται ουσίας. Το Λονδίνο εκστρατεύει εδώ και μήνες για να διασφαλίσει ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερο κύμα κυρώσεων και δη στοχευμένων».
Οι κινήσεις του Λονδίνου λαμβάνουν χώρα εν αναμονή των εισηγήσεων που έχουν επιφορτιστεί-με απόφαση Συνόδου Κορυφής-να υποβάλουν η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, για ενδεχόμενη επιβολή και στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας. Όπως πληροφορούμαστε, η διπλωματική υπηρεσία της Βρετανίας προβάλλει στις επαφές της ένα νέου τύπου αφήγημα... σύμφωνα με το οποίο «τα μέτρα δεν πρέπει να κλιμακωθούν, προκειμένου να δοθεί χρόνος στη Τουρκία να λογικευτεί»! Σε ελεύθερη μετάφραση, η Βρετανία θεωρεί προφανώς ότι η Ε.Ε. πρέπει να τηρήσει ανοχή στη κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ και στη πραγματοποίηση γεωτρήσεων στη θαλάσσια περιοχή κράτους-μέλους της Ε.Ε... μέχρι να λογικευτεί η Τουρκία. Κάτι βεβαίως που σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα αυτή της Ρωσίας στο Ουκρανικό, το Λονδίνο έσκιζε τα ιμάτια του και πρωτοστάτησε στην ενίσχυση των στοχευμένων κυρώσεων που είχαν ήδη επιβληθεί κατά της Μόσχας.
Ένα ακόμη επιχείρημα που επικαλείται το Λονδίνο είναι η προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι «θα ήταν αντιπαραγωγικό στην παρούσα φάση να συζητηθούν (σ.σ δηλαδή όχι μόνο να μην επιβληθούν, αλλά ούτε καν να συζητηθούν)» ενδεχόμενα νομικά μέτρα κατά της Τουρκίας (βλέπε άλλη στήλη).
Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η προσπάθεια που εργολαβικά ανέλαβε το Λονδίνο προς διασφάλιση των τουρκικών συμφερόντων εντός της Ε.Ε., αποδίδει καρπούς. Οι ίδιες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το Βερολίνο εμφανίζεται αρνητικό στην επιβολή νομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ενώ ανάλογη προσέγγιση υιοθετεί πλέον και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, η οποία κατά τα λοιπά έχει την υποχρέωση να υποβάλει δέσμη στοχευμένων μέτρων υπό το φως της κλιμάκωσης των τουρκικών έκνομων ενεργειών στη κυπριακή ΑΟΖ.
Σημειώνουμε πάντως ότι η εικόνα για επιβολή νομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας ήταν εξαρχής αρνητική. Όπως άλλωστε είχε δημοσιεύσει ο «Φ», στη διάρκεια των συζητήσεων που είχαν λάβει χώρα πριν την απόφαση για την επιβολή της πρώτης δέσμης μέτρων κατά της Τουρκίας, διαφάνηκε ότι 25 κράτη-μέλη ήταν αρνητικά στην επιβολή νομικών κυρώσεων κατά της υποψήφιας χώρας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο είχαν διατυπώσει αντίθετη άποψη.

Το Κυπριακό στην πρώτη γραμμή...

Οι διαφαινόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, αξιοποιούνται δεόντως από τη βρετανική διπλωματία, προκειμένου να φρενάρει κάθε σκέψη για κλιμάκωση των ευρωπαϊκών μέτρων κατά της Τουρκίας, με επιβολή στοχευμένων κυρώσεων.
Όπως πληροφορούμαστε, με κάθε ευκαιρία το Λονδίνο υποδεικνύει θα ήταν «αντιπαραγωγική» ενδεχόμενη συζήτηση για λήψη περαιτέρω μέτρων κατά της Τουρκίας, καθώς επιχειρείται η επανέναρξη της διαδικασίας λύσης του Κυπριακού και η κατάληξη σε συγκεκριμένο θετικό αποτέλεσμα. Κύκλοι της απερχόμενης Κομισιόν, οι οποίοι είχαν «ανταλλαγή απόψεων» με εκπροσώπους του Φόρεϊν Όφις, φέρονται να πλέον θεωρούν ότι διαμορφώνεται σκηνικό λύσης του Κυπριακού το προσεχές διάστημα, με αφετηρία τις διαβουλεύσεις που θα λάβουν χώρα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, υπό
τον Γ.Γ. ΟΗΕ.
Πηγή: Φιλελέυθερος            ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ    ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: