Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

84η ΔΕΘ: Τα στελέχη του Μηχανικού πρωτοστατούν – ΤΕΝΞ και 747 ΕΤΜΧ στο προσκήνιο (Photos)


///84η ΔΕΘ: Τα στελέχη του Μηχανικού πρωτοστατούν – ΤΕΝΞ και 747 ΕΤΜΧ στο προσκήνιο (Photos)
Οι άνδρες από το ΤΕΝΞ και το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού είναι στο επίκεντρο του φετινού περιπτέρου από το ΥΠΕΘΑ στα πλαίσια της 84ης ΔΕΘ.
Το 747 ΕΤΜΧ
Το 2008, με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, το ΓΕΣ εξέδωσε Διαταγή συγκρότησης του 747 ΕΤΜΧ, υπό την πλήρη διοίκηση της Διεύθυνσης Μηχανικού του ΓΕΣ, στο Στρατόπεδο «Επιλάρχου Σχοινά Α΄» στον Τύρναβο Λάρισας. Τον Ιούνιο του 2010, με διαταγή του ΓΕΣ, η Μονάδα μεταστάθμευσε στο Λουτράκι Κορινθίας, όπου εδρεύει έως σήμερα.
Το 747 ΕΤΜΧ αποτελεί σήμερα μια πρότυπη και σύγχρονα εξοπλισμένη Μονάδα, η οποία σε συνδυασμό με την ειδική, καθημερινή και ρεαλιστική εκπαίδευση του προσωπικού του, μπορεί να εκτελέσει αξιόπιστα και με τον καλύτερο τρόπο την οποιαδήποτε αποστολή του ανατεθεί, τόσο στην περίοδο κρίσης-έντασης και πολέμου, όσο και στην ειρήνη. Επιπλέον, αποτελεί μια πρωτοπόρα Μονάδα στο ΝΑΤΟ αλλά και γενικότερα σε διεθνές επίπεδο, διαθέτοντας όλες τις δυνατότητες αντιμετώπισης των αιτιών και των συνεπειών της οποιασδήποτε φυσικής καταστροφής, όπως διαφάνηκε πρόσφατα και στο Information Exchange Seminar 2014, που έλαβε χώρα στο MILENG COE, στη Γερμανία.
Φάρο της Μονάδος αποτελεί η ιστορική φράση «aut viam inveniam aut faciam», η οποία μεταφράζεται ως «ή θα βρούμε τον δρόμο ή θα τον κατασκευάσουμε», του σπουδαίου Καρχηδόνιου Στρατηλάτη με την ελληνική παιδεία, Αννίβα, ο οποίος αν και προερχόμενος από το Ιππικό, είχε κατανοήσει τη σημασία των επιχειρήσεων Μηχανικού, προκειμένου να διαβεί τις Άλπεις, με τους ελέφαντες και να αιφνιδιάσει τους Ρωμαίους. Η φράση αυτή αποτέλεσε την απάντησή του στην έντονη ανησυχία των στρατηγών του για την επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Τελικά, πέτυχε τον σκοπό του, αφού και βρήκε τον δρόμο, όπου υπήρχε, και κατασκεύασε νέο, όπου δεν υπήρχε, φθάνοντας γρήγορα και με ασφάλεια στα τείχη της Ρώμης.
Αποστολή του είναι η παροχή Γενικής Υποστήριξης Μηχανικού. Έχει τη δυνατότητα υλοποίησης σχεδίων εκτάκτων αναγκών, αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, διάσωσης, κατασκευής έργων και αποκατάστασης ζημιών σε υποδομές– εγκαταστάσεις, συντήρησης – διατήρησης ανοικτών δρομολογίων, εκτέλεσης εργασιών πρόληψης καταστροφών (αντιπυρικές ζώνες, αντιπλημμυρικά έργα, κλπ).
Τα στελέχη του 747 ΕΤΜΧ με τον διοικητή τους Αντισυνταγματάρχη (ΜΧ) Μπερτάκη Γρηγόρη.
Το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ) αποτελεί οργανικό τμήμα του Τάγματος με αποστολή την αντιμετώπιση φυσικών – τεχνολογικών καταστροφών , την έρευνα, τη διάσωση και τον απεγκλωβισμό προσωπικού που κινδυνεύει.
Το 747 διαθέτει πλούσια υλικοτεχνική υποδομή για την αντιμετώπιση μείζονων συμβάντων
Το τμήμα μπορεί να ενεργεί αυτόνομα ή επικουρικά να συνδράμει το έργο των άλλων υπηρεσιών (στρατιωτικών-πολιτικών). Επανδρώνεται με νέες ειδικότητες ΕΠΟΠ, όπως Σκαπανείς – Διασώστες, Συνοδούς Σκύλων Διάσωσης, Σκαπανείς-Πυροσβέστες και Νοσοκόμους – Διασώστες.
Ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής χαιρετά τα στελέχη του 747 ΕΤΜΧ.
Η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε συνεργασία με άλλους φορείς (Ερυθρός Σταυρός, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Νοσοκομεία).
Το 747 ΕΤΜΧ, στελεχωμένο με άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό, διαθέτοντας κατάλληλα μέσα και υλικά, έτοιμο για την εκπλήρωση της αποστολής του και πάντα στη διάθεση της Πατρίδας, στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς και της μέριμνας.
Υλικά διάσωσης
Τα στελέχη του 747 δύναται να επιχειρήσουν σε πλειάδα διασώσεων και αντιμετώπισης φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών
Το ΤΕΝΞ
Το ΤΕΝΞ είναι ειδική Μονάδα ΜΧ και υπάγεται επιχειρησιακά στο ΓΕΣ/Α1(ΔΕΠΙΧ) και διοικητικά στο ΓΕΣ/ΔΜΧ. Η έδρα της Μονάδας βρίσκεται στις Αχαρνές Αττικής, στους πρόποδες της Πάρνηθας, στο Στρατόπεδο «Αντγου Βασίλειου Καποτά» και επιχειρεί με τις Ομάδες Ναρκαλιείας (ΟΝ, )σε ολόκληρη την Επικράτεια.
Τα στελέχη του ΤΕΝΞ. Διοικητής είναι ο Αντισυνταγματάρχης Μηχανικού Καφετζέλλης Παναγιώτης.
Η αποστολή της Μονάδας, κοινή τόσο στον πόλεμο όσο και στην ειρήνη, συνδυάζει τόσο το επιχειρησιακό (Σχέδιο Κωλυμάτων) όσο και κοινωνικό χαρακτήρα (εκκαθάριση περιοχών από ERW’s και σύναψη συμβάσεων με εταιρίες). Αποτελεί τη μοναδική Υπηρεσία στην Ελλάδα, που μπορεί να εκτελέσει ανάλογες εργασίες και να αποδώσει Ύποπτους Χώρους σε ελεύθερη χρήση και κυκλοφορία.
Ο ΥΦΕΘΑ με τα στελέχη του ΤΕΝΞ!
Επιπρόσθετα, προσωπικό της τελεί σε 24ώρη ετοιμότητα, 365 ημέρες το χρόνο, για περιστατικά Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανημάτων Μηχανισμών – Πυρομαχικών (ΕΜ/Μ-Π) (EOD) σε όλη την Επικράτεια, κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με σκοπό την απομάκρυνση κινδύνων από ERW’s, πλησίον ή εντός κατοικημένων περιοχών.
Το ΤΕΝΞ αποτελεί επίλεκτη Μονάδα με νευραλγικό ρόλο και σημασία για τις αποστολές και το επιχειρησιακό έργο του Μηχανικού αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα. Επιχειρώντας σε όλη την Επικράτεια με τις Ομάδες Ναρκαλιείας(ΟΝ) προσφέρει πλούσιο επιχειρησιακό έργο καθώς παρέχοντας παράλληλα μεγάλη κοινωνική προσφορά τόσο ως προς τη δημόσια ασφάλεια της κοινωνίας όσο και προς τη συμβολή στη διασφάλιση στρατηγικών επενδύσεων για τη χώρα.
Την τελευταία 10ετία στελέχη της Μονάδας έχουν εκπαιδευθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, στο Βασικό σχολείο EOD και απέκτησαν την ειδικότητα – εξειδίκευση του τεχνικού EOD. Με την εν λόγω ειδικότητα το στέλεχος είναι ικανό να εφαρμόσει όλες τις διαδικασίες, προκείμενου να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο σε προσωπικό, μέσα και εγκαταστάσεις, που προκαλείται από εκρηκτικά μηχανήματα – μηχανισμούς –πυρομαχικά.               ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: