Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

ΕΟΚΑ: Ο αγώνας για την Ένωση

 

Ο αγώνας της ΕΟΚΑ αποτέλεσε μία από τις ηρωικότερες εξάρσεις του Ελληνισμού. Υπήρξε η κορωνίδα των προσπαθειών των Ελλήνων Κυπρίων για την ένωσή τους με την Ελλάδα

ΕΟΚΑ: Ο αγώνας για την Ένωση

Η Κύπρος, στη μακραίωνη ιστορική της πορεία, γνώρισε πολλούς ξένους δυνάστες. Αποκόπηκε από τον εθνικό κορμό το 1191 μ.Χ., μετά την κατάληψή της από τους Σταυροφόρους της 3ης Σταυροφορίας. Από τότε πέρασε, διαδοχικά, στην κυριαρχία του οίκου των Λουζινιάν και μετά της Βενετίας.

Το 1571 την κατέλαβαν οι Τούρκοι. Το 1878 οι Τούρκοι την παραχώρησαν στους Βρετανούς, με το ετήσιο ενοίκιο των 92.800 λιρών. Οι Κύπριοι αρχικά είδαν με καλό μάτι την αλλαγή αυτή, θεωρώντας ότι οι Βρετανοί θα επέτρεπαν, εν καιρώ έστω, την ένωσή τους με την Ελλάδα, όπως είχαν πράξει και με τα Επτάνησα. Σε όλη δε τη διάρκεια της βρετανικής κατοχής, οι Έλληνες Κύπριοι δεν έπαψαν ποτέ να αποζητούν την ένωση με την Πατρίδα.

Το 1889 κυπριακή αντιπροσωπεία πήγε στο Λονδίνο και αξίωσε την ένωση με την Ελλάδα. Το 1895 πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια σε όλο το νησί απαιτώντας την ένωση. Το ξέσπασμα του ελληνοτουρκικού πολέμου, το 1897, προκάλεσε γενική κινητοποίηση στην Κύπρο και περισσότεροι από 6.000 Κύπριοι έσπευσαν να καταταγούν στον Ελληνικό Στρατό.

Κύπριοι πολέμησαν με τον Σμολένσκη, στη μάχη του Βελεστίνου, τη μόνη, νικηφόρα, για τα ελληνικά όπλα στον πόλεμο εκείνο. Νέα συλλαλητήρια έγιναν στο νησί το 1902 και το 1907, πάντα με το ίδιο αίτημα. Το 1912-13 η έκρηξη των Βαλκανικών Πολέμων αναζωπύρωσε τους πόθους των Κυπρίων. Και τότε νέο κύμα εθελοντών από τη μεγαλόνησο πλημμύρισε τη μητέρα Πατρίδα. Ωστόσο, οι Βρετανοί όχι μόνο δεν σεβάστηκαν τα αισθήματα των Κυπρίων, αλλά το 1914, προσάρτησαν επίσημα την Κύπρο, ως κτήση του Στέμματος.                                                                                                                                                                                ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ  https://www.pronews.gr/istoria/eoka-o-agonas-gia-tin-enosi/

Δεν υπάρχουν σχόλια: