Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Επίσημη Επίσκεψη Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας

 

Από 01 έως 03 Απριλίου 2024, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΕΔ) της Σερβίας, Στρατηγός Milan Mojsilovic, συνοδευόμενος από στρατιωτική αντιπροσωπεία, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), Αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα. 

Την Τρίτη, 02 Απριλίου 2024, έλαβε χώρα η τελετή επίσημης υποδοχής του ΑΕΔ Σερβίας, στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και ακολούθως πραγματοποιήθηκαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις, με τον Υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό της ΕΦ. Οι δυο Αρχηγοί, συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Ουκρανία. 

Η επίσκεψη στο Στρατηγείο του ΓΕΕΦ περιελάβανε επίσης ενημέρωση αναφορικά με την αποστολή και τις επιχειρησιακές δυνατότητες της ΕΦ, καθώς και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των  αντιπροσωπειών των δύο χωρών, κατά τις οποίες έγινε μεταξύ άλλων ανασκόπηση της αμυντικής συνεργασίας, σε στρατηγικό επίπεδο. Επιπλέον, αναγνωρίστηκαν οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δυο χώρες και καταγράφηκε η πρόθεση για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) – Σερβίας. 

Κατά την παραμονή του, επισκέφθηκε επίσης το Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας, όπου αφού έτυχε σύντομης ενημέρωσης για το ιστορικό του Τύμβου και για το αεροσκάφος Νοράτλας που βρίσκεται στο κοιμητήριο, κατέθεσε στεφάνι αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη των πεσόντων στους αγώνες για την ελευθερία της ΚΔ. 

Η επίσκεψη του ΑΕΔ Σερβίας, εντάσσεται στο ευρύ πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η ΕΦ και που εκφράζουν τη δέσμευση και βούληση για ενίσχυση της ευρύτερης διεθνούς συνεργασίας με φίλες χώρες, καθότι έχει αναγνωριστεί ότι η αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και η προαγωγή της ασφάλειας προϋποθέτει πολυμερή και πολύπλευρη δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: