Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Ο νέος οδικός χάρτης των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων


/, Ελλάδα, Κεντρικά, Προτεινόμενα/Ο νέος οδικός χάρτης των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων

Ολοκληρώνεται η τελική προτεραιοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι σχετικές διεργασίες πραγματοποιούνται σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ και ΥΠΕΘΑ κατόπιν των εισηγήσεων των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας. Οι τελικές εισηγήσεις θα παρουσιαστούν στη πολιτική ηγεσία και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκο Δένδια κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αποτελείται από δυο βασικές ενότητες εξοπλιστικών με τη πρώτη να αφορά τις άμεσες ανάγκες και την υλοποίηση τους σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα ενώ η δεύτερη τις εξοπλιστικές προτεραιότητες σε μεσοπρόθεσμο χρόνο. Η πρώτη ενότητα αφορά δαπάνες ύψους 7.5 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ η δεύτερη έχει προϋπολογισμό της τάξης των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ και όπως προαναφέραμε αφορά εξοπλιστικές δαπάνες της επόμενης δεκαετίας.

Στις κορυφαίες προτεραιότητες ύψους 7.5 δισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνεται η πρόσκτηση 35 νέων ελικοπτέρων UH-60M Blackhawk ύψους 1.1 δισεκατομμυρίων ευρώ, το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ κόστους 800 εκατομμυρίων ευρώ, ο εκσυγχρονισμός των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων Μ-270 MLRS κόστους 600 εκατομμυρίων ευρώ σε πρώτη φάση (έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των εκτοξευτών που θα εκσυγχρονιστούν κατά το ήμισυ, δεδομένου πως το πρόγραμμα θα χωριστεί σε δυο φάσεις) ενώ στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται και μεγάλος αριθμός συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης όπως η FOS των Rafale ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, η FOS των ΑΣΕΠΕ καθώς και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους κόστους 700 εκατομμυρίων ευρώ. Επισημαίνεται επίσης, πως περιλαμβάνεται το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 Block 50 στο κορυφαίο επίπεδο F-16 Viper με προϋπολογισμό 700 εκατομμύρια ευρώ. Επιμέρους μικρότερα προγράμματα όπως η αναβάθμιση των ΤΟΜΠ Μ-113 του Στρατού Ξηράς μελετώνται ενώ άλλα ιδιαίτερα σημαντικά όπως ο εκσυγχρονισμός του αρματικού δυναμικού δύναται να προστεθούν. Ένα ακόμη πρόγραμμα αυτής της κατηγορίας είναι η απόκτηση των C-130J καθώς και ο εκσυγχρονισμός των C-27J Spartan. Η εξοπλιστική λίστα συμπληρώνεται από τα νέα ελικόπτερα έρευνας – διάσωσης AW139 με προβλεπόμενη δαπάνη ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη δεύτερη ενότητα των εξοπλιστικών προγραμμάτων συνολικού ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνονται προγράμματα όπως η απόκτηση των 5ης γενιάς μαχητικών F-35 (συγκρότηση μιας Μοίρας μαχητικών συμπεριλαμβανομένων δαπανών για υποδομές και αρχική τεχνική υποστήριξη), η ναυπήγηση των φρεγατών της κλάσης Constellation, η απόκτηση νέων ΤΟΜΑ για τον Στρατό Ξηράς, το μείζον πρόγραμμα αντικατάστασης των ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικών συστημάτων Στρατού και Αεροπορίας. Εκτιμάται πως για την απόκτηση των 5ης γενιάς μαχητικών F-35 θα απαιτηθούν τουλάχιστον 3.5 με 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από πλευράς Γενικού Επιτελείου Ναυτικού καταβάλλονται προσπάθειες ώστε το πρόγραμμα ναυπήγησης νέων κορβετών να ενταχθεί και πάλι στις άμεσες εξοπλιστικές προτεραιότητες ως την απόφαση για προμήθεια των φρεγατών της κλάσης Constellation. Σημειώνεται πως η ναυπήγηση των φρεγατών της κλάσης Constellation για το Πολεμικό Ναυτικό έχει αβέβαιο προς το παρόν χρονοδιάγραμμα και κόστος. Συνεπώς, κύριες εισηγήσεις του Αρχηγού ΓΕΝ και της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού είναι η ενεργοποίηση του προγράμματος ναυπήγησης νέων κορβετών, η απόκτηση της 4ης γαλλικής FDI HN, ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ ή έστω τριών εξ αυτών, ο εκσυγχρονισμός των ΤΠΚ SUPER VITA καθώς και των υποβρυχίων τύπου «214». Σημαντικές προσπάθειες καταβάλλονται από πλευράς ΓΕΝ να ενταχθούν και άλλα προγράμματα ύψιστης σημασίας όπως αυτό της ναυπήγησης τουλάχιστον δυο έως τεσσάρων νέων υποβρυχίων προς αντικατάσταση μέρος των γερασμένων υποβρυχίων τύπου «209». Αξίζει να τονιστεί πως η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ συμμερίζεται τους προβληματισμούς του ΓΕΝ πως η απόκτηση των αμερικανικών φρεγατών της κλάσης Constellation είναι ένα ζήτημα εξαιρετικά πρόωρο δίχως σαφές χρονοδιάγραμμα και κόστος. Συνεπώς, η ναυπήγηση των κορβετών (3+1) είναι μονόδρομος ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες για την ανανέωση του Στόλου.

Την ίδια στιγμή καθίσταται σαφές από πλευράς ηγεσίας ΓΕΑ και Αρχηγού ΓΕΑ πως μαζικές και ταυτόχρονες αποσύρσεις ή πωλήσεις μαχητικών δεν γίνεται να πραγματοποιηθούν. Στη κατεύθυνση αυτή μελετώνται λύσεις όπως η απόκτηση αριθμού νέων Rafale για τη κάλυψη της απόσυρσης των Mirage 2000-5 Mk2 σε βάθος χρόνου και εφόσον το επιτρέπουν οι σχετικές δημοσιονομικές δυνατότητες. Την ίδια στιγμή, το ΓΕΑ ζητά τη δρομολόγηση προμήθειας νέων όπλων για τα F-16 της ΠΑ με κορυφαία προτεραιότητα στη συμβασιοποίηση των Spice και Rampage. Το επόμενο χρονικό διάστημα εντός της Άνοιξης, η πολιτική ηγεσία αναμένεται να οριστικοποιήσει τις τελικές επιλογές των εξοπλιστικών προγραμμάτων σε συνεργασία με την ηγεσία του ΓΕΕΘΑ και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη. https://defencereview.gr/o-neos-odikos-chartis-ton-ellinikon-exo/

Δεν υπάρχουν σχόλια: