Κυριακή 7 Απριλίου 2024

RM-70 Vampire: Στην Ουκρανία κάνουν θραύση, στην Ελλάδα ακυρώσαμε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και τα απαξιώνουμε

 

/, Ελλάδα, Κεντρικά, Προτεινόμενα/RM-70 Vampire: Στην Ουκρανία κάνουν θραύση, στην Ελλάδα ακυρώσαμε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και τα απαξιώνουμε

Αποτελεί ένα από πλέον ισχυρά οπλικά συστήματα του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ). Ο λόγος για τους Πολλαπλούς Εκτοξευτές Πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70 και το πρόγραμμα αναβάθμισης τόσο των εκτοξευτών όσο και του υφιστάμενου αποθέματος ρουκετών του Πυροβολικού Μάχης. Τη στιγμή που το συνολικό κόστος του προγράμματος είναι της τάξης των 170 εκατομμυρίων ευρώ, το πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε από το ΓΕΕΘΑ και το ΥΠΕΘΑ. Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά RM-70 προτείνεται να εκσυγχρονιστούν με βάση το RM-70 Vampir ενώ τα όπλα τους, δηλαδή οι ρουκέτες JROF προτείνεται επίσης να αναβαθμιστούν με βάση τη σερβική συλλογή που αυξάνει το βεληνεκές των σημερινών ρουκετών JROF από τα 20 στα 40 χιλιόμετρα ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει και την ακρίβεια των ρουκετών. Φυσικά μια ιδιαίτερα πτυχή του προγράμματος είναι το πρόγραμμα συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, κρατικής και ιδιωτικής.

Για να το θέσουμε με απλά και κατανοητά λόγια οι RM-70 ειδικά στη Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ καλούνται να αποτελέσουν το κύριο μέσο ανάσχεσης των τουρκικών ενεργειών προσβάλοντας στόχους από τα νησιά στα παράλια ενώ κατά τη διάρκεια του πλου των τουρκικών μονάδων επιφανείας προς τα νησιά του Αιγαίου τα ελληνικά RM-70 δύναται να βάλουν μπαράζ βολών πυροβολικού δημιουργώντας πλέγμα άρνησης περιοχής. Την ίδια στιγμή, τα μέτωπα των επιχειρήσεων στην Ουκρανία διδάσκουν για πολλοστή φορά την αξία του Πυροβολικού μάχης και των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων συνδυαστικά με σύγχρονες τακτικές στοχοποίησης. Παραθέτουμε τα παρακάτω άρθρα και ελπίζουμε η νέα στρατιωτική ηγεσία και ιδίως ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός ΓΕΣ να επηληφθούν ενός προγράμματος κόστους μόλις 170 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: