Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

«Φρένο» στις επιδιώξεις της Τουρκίας και των Σκοπίων για ένταξη στην Ε.Ε.

.
Μάχη για να μπει φρένο στις επιδιώξεις της Τουρκίας και των Σκοπίων για ένταξη στην Ε.Ε., χωρίς να συμμορφωθούν με τις οδηγίες για βελτίωση των σχέσεών τους με τη χώρα μας, έκανε η Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του οργάνου, ο νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας, κατέθεσε προς ψήφιση σχέδιο γνωμοδότησης με θέμα «Στρατηγική για τη διεύρυνση και κυριότερες προκλήσεις 2009-2010-υποψήφιες χώρες», που αφορούσε τις χώρες της Κροατίας, της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Τουρκίας.
Αναλυτικότερα, στο σχέδιο, στο οποίο εισηγητής ήταν ο νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, δημιούργησε θέμα άλλη μία φορά η πλευρά της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, ο εισηγητής, ως ώφειλε, συνάντησε τις μόνιμες αντιπροσωπείες των χωρών προς ένταξη στην Ε.Ε. που βρίσκονται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να έχει σαφή άποψη για τις προθέσεις τους στο εν λόγω θέμα. Η τουρκική αντιπροσωπεία, όμως, έθεσε θέμα για το γεγονός ότι συζητείται ένα τέτοιο ζήτημα στην επιτροπή.
Αμέσως ο πρέσβης της Τουρκίας στις Βρυξέλλες, Σελίμ Κουναραλίπ, επισκέφθηκε τον πρόεδρο την Επιτροπής Βαν ντε Μπραντ, ζητώντας να διαφοροποιηθεί η σχετική εισήγηση του Έλληνα νομάρχη. Ο πρέσβης έστειλε αντίστοιχες επιστολές προς όλες τις πολιτικές ομάδες που συμμετείχαν στην επιτροπή, ζητώντας τροποποίηση άρθρων.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην επιτροπή επισημάνθηκε από την ελληνική πλευρά ότι όλα όσα περιλαμβάνονται στην εισήγηση είναι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όσοι κατέθεσαν τροπολογίες στη συνεδρίαση της επιτροπής σημείωσαν ότι συμφωνούν με τη γνωμοδότηση, αλλά δεν μπορούν να κάνουν εξωτερική πολιτική, ενώ συμμετέχουν στην επιτροπή διεθνών σχέσεων για την κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της ελληνικής αντιπροσωπείας, πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Καλογερόπουλος, μιλώντας στη συνεδρίαση, έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 10 Φεβρουαρίου 2010 σχετικά με την περιορισμένη πρόοδο που έχει σημειώσει η Τουρκία στα περισσότερα ζητήματα.
Τελικά, όσον αφορά τη γνωμοδότηση που κατέθεσε η ελληνική αντιπροσωπεία με 53 άρθρα απορρίφθηκαν μόλις τα δύο, και από τα υπόλοιπα 51 μόνο 6 διορθώθηκαν, εκ των οποίων τα 4 από την ελληνική αντιπροσωπεία.
Είναι αξιοσημείωτο ότι πριν από τη συνεδρίαση η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία απαρτιζόταν ακόμα από το δήμαρχο Πάτρας Ανδρέα Φούρα και το δημοτικό σύμβουλο Παλλήνης Θόδωρο Γκοτσόπουλο, οι οποίοι έδωσαν αγώνα με τις ξένες αντιπροσωπείες, προκειμένου να περάσει η γνωμοδότηση της ελληνικής αντιπροσωπείας, αναφέρθηκαν στην υποχρέωση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με την έκθεση της Ε.Ε. και να επανεξετασθεί για την ένταξή της το 2010, για την αδιαλλαξία της Τουρκίας στο Κυπριακό και για τις υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της ενταξιακής διαδικασίας, για τους κινδύνους στο Αιγαίο επισημαίνοντας ότι αυτά οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη κατά την ψηφοφορία και όχι την Τουρκία ως μια «μεγάλη αγορά».http://www.apogevmatini.gr/?p=67921

Δεν υπάρχουν σχόλια: