Web only
13/03/2010 11:28
Με έγγραφό του που φέρει ημερομηνία 4 Μαρτίου 2010 και απευθύνεται προς τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης, από την οποία ζητεί τη διενέργεια διαχειριστικών ελέγχων σε βάθος εξαετίας σε κάθε φορέα που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα, ο κ. Σχοινιωτάκης ευελπιστεί πως με αυτόν τον τρόπο «θα επιστρέψει στη θέση του στο δημόσιο ταμείο το αγρίως και αντισυνταγματικά κατασπαταληθέν δημόσιο χρήμα».
Ειδική μνεία κάνει ο γενικός επίτροπος Επικρατείας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι «ο διοικητής, τα στελέχη και ορισμένοι υπάλληλοι της ΕΡΤ (μεταξύ άλλων παρουσιαστές εκπομπών, ειδήσεων κ.λπ.) ελάμβαναν και ίσως συνεχίζουν να λαμβάνουν αποδοχές μηνιαίως και ετησίως που υπερβαίνουν κατά πολύ (ενίοτε πολλαπλάσιες) αυτές των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας».
Όπως υπογραμμίζει ο γενικός επίτροπος Επικρατείας, οι αποδοχές αυτές δεν έχουν εισπραχθεί νομίμως, καθώς στηρίζονται σε άκυρες και ανίσχυρες συμβάσεις που έχουν συναφθεί κατά παράβαση της νομοθεσίας και των συνταγματικών επιταγών.
Σημειώνεται πάντως ότι ο ίδιος είχε ζητήσει εγγράφως από την ΕΡΤστις 24/11/2009- ενδελεχή έλεγχο των εξόδων, αλλά οι υπεύθυνοι δέχτηκαν να ελεγχθούν μόνο οι τηλεοπτικές παραγωγές «Διονύσιος Σολωμός» και «Οlympic Τrophy».
Με την πρόσφατη παραγγελία του, στο σκέλος που αφορά την ΕΡΤ, ο κ. Σχοινιωτάκης ζητεί ειδικότερα:
●Να ελεγχθεί αν οι πολυθεσίτες έχουν υποβάλει σχετική δήλωση στο Ελεγκτικό Συνέδριο σύμφωνα με τον νόμο 1256/82, ο οποίος προβλέπει σημαντικές κυρώσεις σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης πολυθεσίας.
●Να ελεγχθεί ποια υψηλά αμειβόμενα στελέχη είναι και συνταξιούχοι του Δημοσίου και αν το έχουν δηλώσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να τους καταβάλλεται μόνο το 30% της σύνταξης. Μάλιστα ο κ. Σχοινιωτάκης αναφέρει περίπτωση συνταξιούχου που αμείβεται από την ΕΡΤ με 25.000 ευρώ μηνιαίως.
●Να ελεγχθεί αν οι συμβάσεις έργου για εκπομπές ή προμήθειες οι οποίες υπερβαίνουν το ποσό του 1.000.000 ευρώ είχαν υπαχθεί στον ειδικό προσυμβατικό προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
●Να ελεγχθεί η νομιμότη- τα των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών και ειδικότερα αν διενεργήθηκε νόμιμος διαγωνισμός ή αν πρόκειται για απευθείας ανάθεση, γεγονός που συνιστά ακυρότητα.
Τέλος ο κ. Σχοινιωτάκης κάνει ιδιαίτερη μνεία στην εξαίρεση φορέων όπως o ΟΠΑΠ από τον έλεγχο δημοσίου χρήματος, χαρακτηρίζοντας ανίσχυρη και κατάφωρα αντισυνταγματική τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Τροπολογία. Όριο 193.000 ευρώ θέτει η τροπολογία που κατατέθηκε χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και αφορά τη δυνατότητα απευθείας αναθέσεων από τον Πρωθυπουργό σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα με στόχο την εκπόνηση μελετών και παροχή υπηρεσιών.
Πρόκειται για τη διάταξη που είχε περιληφθεί αρχικά στο νομοσχέδιο για το σύστημα επιλογής διευθυντών και είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Η διάταξη αποσύρθηκε και επανακατατέθηκε χθες ως τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο με μόνη διαφορά την επιβολή του χρηματικού ορίου, το οποίο ορίστηκε βάσει του ποσού που εξαιρείται από τις κοινοτικές διαγωνιστικές διαδικασίες.http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=63289
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου