Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Να απαλειφθούν εθνοκεντρικά στοιχεία Οι προτάσεις ΑΚΕΛ για την Παιδεία

http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/373415
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματος για την Παιδεία, με στόχο τη διαμόρφωση «δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου στην Κύπρο».
Το ΑΚΕΛ θα εργαστεί σε όλα τα επίπεδα για την υλοποίηση των στόχων της Κυβέρνησης στην Παιδεία, δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού, αναφέροντας, παράλληλα, ότι η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια έχει κάνει αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση υλοποίησης της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης. Επίσης, δήλωσε ότι το πρόγραμμα της Κυβέρνησης πρέπει να συνεχίσει να προωθείται αποφασιστικά και με ταχύτερους ρυθμούς και πως οι στόχοι που τίθενται για τη συνέχιση της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης είναι αρκετά φιλόδοξοι.
Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα τις θέσεις και τις προτάσεις του ΑΚΕΛ για την Παιδεία, ο κ. Κυπριανού παρέθεσε τους στόχους της Κυβέρνησης, για τους οποίους το κόμμα του θα εργαστεί ώστε να υλοποιηθούν. Σε σχέση με την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, οι στόχοι περιλαμβάνουν τη συνέχιση της προσπάθειας για διαμόρφωση δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου στην Κύπρο, την απάλειψη των στενά εθνοκεντρικών, μονοπολιτισμικών και κατ’ επέκταση εθνικιστικών στοιχείων, την αναδιοργάνωση των διοικητικών δομών του εκπαιδευτικού συστήματος, με στόχο την απάμβλυνση του συγκεντρωτισμού και της γραφειοκρατίας, που εμποδίζουν κάθε προσπάθεια για εκσυγχρονισμό, τη δημιουργία δημόσιων Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και την ολοκληρωμένη και αντικειμενική διδασκαλία της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου.
Σε σχέση με τους στόχους στον τομέα του διορισμού-επιμόρφωσης και αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του καταλόγου διοριστέων, χωρίς να αλλάζει η βασική του φιλοσοφία. Επίσης, στο σχεδιασμό και την εισαγωγή εξειδικευμένων επιμορφωτικών προγραμμάτων, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος, των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών και στην άμεση εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης, με το οποίο θα καταργείται το μονοδιάστατο μοντέλο του επιθεωρητισμού.
Υποχρεωτική προδημοτική
Στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έκανε αναφορά στο στόχο της επέκτασης της δημόσιας δωρεάν υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης κατά έναν χρόνο, ώστε να καλύπτει τα παιδιά ηλικίας 3 χρονών και 8 μηνών μέχρι 4 και 8 μηνών. Μίλησε επίσης για το στόχο της επέκτασης της δημόσιας δωρεάν υποχρεωτικής εκπαίδευσης από 10 σε 12 χρόνια και τη δημιουργία νέας ενότητας δωδεκάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, όπως και γι' αυτόν της καλά προετοιμασμένης και «νοικοκυρεμένης» εισαγωγής των νέων αναλυτικών και ωρολόγιων προγραμμάτων. Επίσης, αναφέρθηκε στην εισαγωγή νέων μεθόδων διδασκαλίας, που θα καλλιεργούν την κριτική σκέψη, τις ανθρωπιστικές αξίες, τις δημοκρατικές στάσεις και αρετές, στη συνεχή βελτίωση και επέκταση του θεσμού του ενιαίου ολοήμερου σχολείου, στη σταδιακή ενοποίηση της Μέσης Γενικής και της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε νέα μορφή Λυκείου, στην επέκταση των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας και στην αναβάθμιση της ειδικής εκπαίδευσης.
Αύξηση δαπανών

Όσον αφορά στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ο κ. Κυπριανού μίλησε για το στόχο της περαιτέρω ανάπτυξης της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, στη δημιουργία νέων προπτυχιακών προγραμμάτων που να καλύπτουν νέες ειδικότητες, και στη διασφάλιση ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα υπηρετούν με ευθύνη τη δημόσια αποστολή τους και θα προσφέρουν ποιοτικά προγράμματα σπουδών. «Προς αυτή την κατεύθυνση αμετακίνητός μας στόχος είναι η μετατροπή των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς», είπε.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι διαχρονικό όραμα του ΑΚΕΛ είναι η δημιουργία σύγχρονης, ανθρώπινης και δημοκρατικής παιδείας. «Παιδείας που θα έχει στο επίκεντρο της προσοχής της τον άνθρωπο, που θα μπορεί να του παρέχει ολόπλευρη και χρήσιμη μόρφωση. Παιδεία στην οποία κάθε νέος θα έχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες», είπε ο κ. Κυπριανού, χαιρετίζοντας την ίδια ώρα την πολιτική βούληση και τη διάθεση που έχει επιδείξει η Κυβέρνηση Χριστόφια για να προχωρήσει στην υλοποίηση όλων των εξαγγελιών της για την Παιδεία.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε στη συνέχεια ότι η βούληση της Κυβέρνησης για υλοποίηση των εξαγγελιών της αποτυπώνεται στα μέτρα που έχουν ληφθεί για αύξηση των δαπανών στην Παιδεία. «Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη διεθνή οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού αυξήθηκε επί της παρούσας διακυβέρνησης τόσο για το 2009 (κατά 12,5%) όσο και για το 2010 (κατά 3,5%) και το 2011 (κατά 2,4%)», είπε, προσθέτοντας πως δαπάνες για την Παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ και του προϋπολογισμού αυξήθηκαν από το 7,1% το 2007 στο 7,8% το 2009.
Για πρώτη φορά επιμόρφωση
Όσον αφορά στα μέτρα της Κυβέρνησης για εκσυγχρονισμό του περιεχομένου της Εκπαίδευσης, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι έχει ολοκληρωθεί η τεράστια προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό αυτό, με τη διαμόρφωση νέων αναλυτικών και ωρολόγιων προγραμμάτων από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο, έργο που, όπως ανέφερε, πραγματοποιείται για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, είπε ότι τροποποιήθηκαν οι Κανονισμοί Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στα μέτρα της Κυβέρνησης για τα νέα προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, λέγοντας ότι για την ομαλή εισαγωγή των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων έχει ξεκινήσει από τη φετινή σχολική χρονιά το μεγαλύτερο πρόγραμμα υποχρεωτικής επιμόρφωσης που έχει εφαρμοστεί ποτέ στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Σε σχέση με τα μέτρα αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου, ο κ. Κυπριανού ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υλοποιήθηκε η δέσμευση της Κυβέρνησης για μείωση των μαθητών κατά τμήμα από 30 σε 25 σε όλες τις τάξεις, επεκτάθηκε ο θεσμός του Υπεύθυνου Τμήματος στην Α΄ Γυμνασίου και στο 30% των τμημάτων της Β’ Γυμνασίου, διπλασιάστηκε ο αριθμός των προαιρετικών ολοήμερων νηπιαγωγείων, ολοκληρώθηκε η σύνδεση όλων των σχολείων με το διαδίκτυο και ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία του Διαδικτυακού Σχολείου, εμπλουτίστηκε ο τεχνολογικός εξοπλισμός των δημόσιων σχολείων. Επίσης, διαμορφώθηκε, για πρώτη φορά, ολοκληρωμένη πολιτική για την ένταξη των αλλόγλωσσων μαθητών, διαμορφώθηκε νέο πλαίσιο λειτουργίας του Ενιαίου Ολοήμερου Σχολείου και επεκτάθηκε ο θεσμός του Ανοικτού Σχολείου από 4 σε 10 δήμους.
Δωρεάν κομπιούτερ

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε πως, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, δημιουργήθηκε το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης, ξεκίνησε για πρώτη φορά η λειτουργία Επαρχιακών Γραφείων Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής και δημιουργήθηκε Γραφείο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων. Όσον αφορά στα κοινωνικά μέτρα στήριξης μαθητών και φοιτητών, παραχωρήθηκε κατά τα σχολικά έτη 2008-2009, 2009-2010 και 2010-2011 χορηγία σε όλους τους μαθητές της Β’ Γυμνασίου για την αγορά φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή, εφαρμόστηκε ο θεσμός του σχολικού λεωφορείου και υλοποιήθηκε η δέσμευση της Κυβέρνησης για επέκταση της κρατικής φοιτητικής μέριμνας με την έγκριση πακέτου στοχευμένων μέτρων στήριξης των φοιτητών και οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, συνολικού ύψους 12.000.000 ευρώ.
Ελευθερία έκφρασης

«Η Κυβέρνηση Χριστόφια έλαβε σειρά μέτρων για τον εκδημοκρατισμό της εκπαίδευσης: Διευθετήθηκε το θέμα της πρόσβασης των εκπαιδευτικών σε φακέλους με προσωπικά τους δεδομένα, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και ψηφίστηκε από τη Βουλή Νομοσχέδιο που διασφαλίζει την ελευθερία έκφρασης των εκπαιδευτικών», είπε, και πρόσθεσε πως κατατέθηκε επίσης νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή, με βάση το οποίο θα κοινοποιούνται οι υπηρεσιακές εκθέσεις σε κάθε εκπαιδευτικό. Στην Ανώτατη Εκπαίδευση, είπε ο κ. Κυπριανού, ιδρύθηκε Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Τμήμα των Επιστημών Αποκατάστασης στο ΤΕ.ΠΑ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: