Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Άναψε νέες φωτιές το επίδομα εξωτερικού του Χριστόφια

http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/372163

| Εκτύπωση | 10/04/2011 | Της Ελευθερίας Σωφρονίου

ΝΕΑ πολιτική θύελλα προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη ότι, πέντε μήνες μετά την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας από το Δημήτρη Χριστόφια, μέσω του Προϊσταμένου του Λογιστηρίου Προεδρίας, ζήτησε όπως καθοριστεί και για τον ίδιο ποσοστό επιδόματος συντήρησης εξωτερικού, όπως ισχύει και για άλλους αξιωματούχους του κράτους.
Το θέμα έφερε στο φως της δημοσιότητας χθεσινό δημοσίευμα του «Φιλελευθέρου».
Το συγκεκριμένο επίδομα, το οποίο αξίζει να σημειωθεί πως δεν απαιτήθηκε και δεν ελαμβάνετο από κανέναν εκ των προκατόχων του -παρότι το δικαιούνταν- προορίζεται για την κάλυψη εξόδων, φαγητού, ποτού και μεταφορικών. Η προεδρική αίτηση έγινε με επιστολή που στάληκε από τον προϊστάμενο Λογιστηρίου Προεδρίας Τάκη Χριστοδούλου προς τον αναπληρωτή διευθυντή Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, στις 29 Ιουλίου 2008. Τρεις μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 16 Οκτωβρίου 2008, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών απάντησε θετικά στο αίτημα του κ. Χριστόφια, πληροφορώντας το Προεδρικό ότι ο Πρόεδρος θα λάβει αναδρομικά το επίδομα συντήρησης εξωτερικού για τους μήνες που μεσολάβησαν μέχρι να διευθετηθεί το αίτημά του.
Τοποθετούμενος χθες επί του θέματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, εξέφρασε τη θέση ότι «τα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πεντακάθαρα», και είπε ότι «δίνεται συνέχεια σ’ έναν πόλεμο πολιτικής και προσωπικής εξόντωσης, που γίνεται σε βάρος του Προέδρου».
«Επειδή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν υπήρχε καμία αναφορά στην εγκύκλιο, ο προϊστάμενος του Λογιστηρίου στο Προεδρικό Μέγαρο, με δική του πρωτοβουλία, ζήτησε διευκρίνιση και από το αρμόδιο Υπουργείο διευκρινίστηκε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φυσιολογικά και λογικά κατατάσσεται στη βαθμίδα που βρίσκεται ο Πρόεδρος της Βουλής και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του κράτους», υποστήριξε ο κ. Στεφάνου.
Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου υποστήριξε ότι ο λαϊκισμός έχει απογειωθεί, κάνοντας λόγο για κουτσομπολιά της γειτονιάς και όχι πολιτικά επιχειρήματα.
Ο ΔΗΣΥ
Τη δεύτερη δημόσια απολογία πρέπει να ετοιμάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχετικά με το επίδομα συντήρησης εξωτερικού, ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και της δίκαιης κοινωνίας, που μόλις προχθές έδινε μαθήματα πολιτικής ηθικής, αφήνοντας αιχμές και υπονοούμενα για άλλους, καλείται και πάλι να δώσει εξηγήσεις ο ίδιος», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Επιπλέον, σχολιάζοντας τις… εξηγήσεις Στέφανου Στεφάνου, ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος «επιστράτευσε τη γνωστή πρακτική αυτής της Κυβέρνησης, ότι δηλαδή φταίει ο λογιστής». «Όπως έφταιγε παλαιότερα για τα ηλεκτρονικά ρουσφέτια η ιδιαιτέρα. Φταίνε και τα Μέσα Ενημέρωσης που αποκαλύπτουν τα κατορθώματα του Προεδρικού», επισήμανε.
Το ΔΗΚΟ
Το ΔΗΚΟ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να αποφύγει να διεκδικήσει επίδομα εξωτερικού, με δεδομένο ότι και οι προκατοχοί του δεν το επιδίωξαν. «Χωρίς να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την έγκριση για να λαμβάνει το επίδομα εξωτερικού, πιστεύουμε, ωστόσο, ότι θα έπρεπε να το απέφευγε, λαμβάνοντας υπόψη ότι και οι προκάτοχοί του δεν το επιδίωξαν», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Η ΕΔΕΚ
«Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ζήτησε και λαμβάνει επίδομα συντηρήσεως εξωτερικού», δήλωσε με νόημα ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, Αντώνης Κουταλιανός. Ο κ. Κουταλιανός πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ θα αναμένει επίσημη ενημέρωση από το Προεδρικό για το ζήτημα αυτό, και κατόπιν επισήμως θα τοποθετηθεί.
Το ΕΥΡΩΚΟ
Πρωτοβουλία για κατάργηση του επιδόματος εξωτερικού για τους βουλευτές προτίθεται ν' αναλάβει το ΕΥΡΩΚΟ, όπως δήλωσε χθες ο Γ.Γ. του κόμματος Ρίκκος Ερωτοκρίτου. Ο κ. Ερωτοκρίτου κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ν' απολογηθεί μαζί με την Κυβέρνηση και να εγκύψει στα σοβαρά προβλήματα του τόπου. Διερωτήθηκε, τέλος, κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παύσει τον ίδιο του τον εαυτό, «σύμφωνα με τον κώδικα ηθικής που ο ίδιος έβαλε για τους υπουργούς».

Οι Οικολόγοι

Το Κίνημα Οικολόγων επισήμανε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρουσίασε τον εαυτό του ως «αδιάφθορο», τη στιγμή που «κανόνισε» για τον εαυτό του «επίδομα ψυχαγωγίας», για τα ταξίδια του στο εξωτερικό. «Ξέχασε φαίνεται ο Πρόεδρος το παλιό ρητό "όποιος κατοικεί σε γυάλινο σπίτι, δεν ρίχνει πέτρες"», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: