Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Η διζωνική καταργεί θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες

http://www.sigmalive.com/simerini/columns/antistaseis/376556

| Εκτύπωση | 26/04/2011 | Με τον Σάββα Ιακωβίδη

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ πολιτικοί δεν τολμούν να πουν την αλήθεια στους πολίτες για τις οδυνηρές επιπτώσεις μιας πιθανής διζωνικής λύσης. Αντίθετα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ επιδίδονται σε έναν αδίστακτο και αφόρητο εκβιασμό και εκφοβισμό, όπως ακριβώς συνέβη και πριν από εφτά χρόνια, με το τερατούργημα Ανάν: Ή διζωνική ή διχοτόμηση. Ο πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ, Λουκής Λουκαΐδης, πλειστάκις έχει αρθρογραφήσει για τις καταστροφικές συνέπειες μιας διζωνικής λύσης. Πρόσφατα, μιλώντας κατά την παρουσίαση του βιβλίου της εκλεκτής συνεργάτιδας της «Σ», Φανούλας Αργυρού, «Διζωνική εκτέλεση της Κυπριακής Δημοκρατίας», ο Λ. Λουκαΐδης επιχειρηματολόγησε με πειστικότητα και νομική καθαρότητα κατά της διζωνικής. Είπε και τα εξής: «Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία σημαίνει γεωγραφικό διαχωρισμό της Κύπρου με βάση φυλετικά κριτήρια με τη μορφή δύο ξεχωριστών διοικήσεων, Τουρκοκυπριακής και Ελληνοκυπριακής, αντιστοίχως, με ουσιαστική αυτονομία η καθεμιά.
»Αυτό το κατασκεύασμα, που απορρίφθηκε από το λαό με την καταψήφιση του σχεδίου Ανάν, διάφοροι πολιτικοί, ιδίως της σημερινής κυβέρνησης, τολμούν, ανοητολογώντας, να το χαρακτηρίζουν ως ενοποίηση της Κύπρου. Μάλιστα, προσθέτουν και την ασυναρτησία ότι σε ένα τέτοιο τερατώδες πολιτειακό σχέδιο θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα επικρατεί το διεθνές δίκαιο, ενώ θα 'πρεπε να γνωρίζουν ότι τέτοια λύση εξ ορισμού καταστρατηγεί τέτοια δικαιώματα, όπως είναι, για παράδειγμα, η απαγόρευση των φυλετικών διακρίσεων, τα πολιτικά δικαιώματα, οι δημοκρατικές αρχές διακυβέρνησης, το δικαίωμα σεβασμού της ιδιοκτησίας, και όπως φαίνεται η ελεύθερη εγκατάσταση, η απαγόρευση του εποικισμού και η αρχή της ίσης μεταχείρισης των μελών κάθε κοινότητας σε ένα και το αυτό κράτος.
»Λέγουν, επίσης, οι κυβερνώντες ότι αυτή είναι μια βιώσιμη λύση, που θ' αποτρέψει το διαμελισμό, ενώ στην πραγματικότητα ούτε βιώσιμη θα είναι η λύση αυτή ούτε το διαμελισμό θα εμποδίσει. Αντίθετα, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για οριστική απόσχιση του τουρκοκρατούμενου μέρους της Κύπρου και για διεθνή αναγνώρισή του είτε ως κράτος είτε ως μέρος της Τουρκίας. Παράλληλα θα επικυρώσει τον ήδη υφιστάμενο διαμελισμό, αφού θα νομιμοποιεί τη βασική δομή του. Αυτές είναι οι επιδιώξεις της Τουρκίας και των Άγγλων και αυτά αποκαλύπτει τεκμηριωμένα η κ. Φανούλα Αργυρού με την εξαιρετική της εργασία του νέου βιβλίου της. Τα λέει και τα αποκαλύπτει με τον πατριωτισμό που τη χαρακτηρίζει, για να βοηθήσει τους πολιτικούς της Κύπρου να χαράξουν, επιτέλους, μια πολιτική για το καλό της Κύπρου, αποδεσμευόμενοι από την προτεινόμενη εγκληματική διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, που δεν είναι καν ομοσπονδία.
»Δυστυχώς, κανένας από τους πολιτικούς ηγέτες της Κύπρου απέδειξε ότι κατέχει το πολιτικό θάρρος να επανατοποθετήσει το κυπριακό πρόβλημα στη σωστή του βάση της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής. Αντίθετα, διατήρησαν την αφοσίωσή τους στην προτεινόμενη αγγλοτουρκική λύση της διζωνικής, απαλλάσσοντας έτσι την Τουρκία από τα εγκλήματα και την παράνομη κατοχή της Κύπρου. Η χειρότερη απ’ όλες τις πολιτικές ηγεσίες στο εθνικό μας θέμα είναι η σημερινή, η οποία, μάλιστα, παραπλανά το κοινό λέγοντας ότι είτε θα δεχθούμε την καταστρεπτική λύση της διζωνικής δικοινοτικής ή θα καθιερωθεί ο διαμελισμός. Με άλλα λόγια, λένε ότι θα πρέπει να νομιμοποιήσουμε στην ουσία το διαμελισμό για πάντα, με το μανδύα της δήθεν ομοσπονδίας για να μη μας επιβληθεί ο διαμελισμός. Φάσκουν και αντιφάσκουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: