Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Kυπριακή Δημοκρατία: Η ασπίδα μας

http://www.sigmalive.com/simerini/columns/stigma/376258

| Εκτύπωση | 23/04/2011 | ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Επιχειρούν και σήμερα,ξένοι και ντόπιοι, κατά του κυπριακού κράτους
Η επέτειος του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004 συμπίπτει φέτος με την Ανάσταση του Κυρίου. Συμβολική μεν η ένδειξη, αλλά και πραγματική. Στις 24 Απριλίου 2004, η Κυπριακή Δημοκρατία βρισκόταν μεταξύ τάφου και επιβίωσης. Ο κυπριακός Ελληνισμός εκαλείτο είτε να θέσει την ταφόπλακα πάνω από το κράτος του είτε να το διατηρήσει εν ζωή και μάλιστα ισχυρότερο, αφού επέκειτο η ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αποφάσισε: Με συντριπτική πλειοψηφία και αποκρούοντας έξωθεν και έσωθεν πιέσεις, εκβιασμούς και απειλές για τις επτά πληγές του Φαραώ που θα προέκυπταν, αποφάσισε να απορρίψει την ταφόπλακα του σχεδίου Ανάν και να επιβάλει τη συνέχιση της λειτουργίας του κράτους του.
Ήταν η μοναδική φορά που ο κυπριακός Ελληνισμός εκαλείτο να αποφασίσει για την τύχη του και για την τύχη της χώρας του. Προς τούτο οφείλουμε ευγνώμονες ευχαριστίες προς τους ξένους, ακόμη και αυτούς που έσκαβαν το λάκκο μας, οι οποίοι, αιθεροβατώντας και πιστεύοντας ότι είχαν το «Ναι» του λαού στην τσέπη, πρόσφεραν, εν τη αφελεία τους, ευκαιρία στο λαό να επιλέξει. Ποτέ προηγουμένως, ούτε όταν επέβαλλαν το καθεστώς της Ζυρίχης ούτε όταν επέβαλλαν τη διζωνική, οι δικοί μας και ξένοι ηγέτες δεν προσέφυγαν στο λαό για να πάρουν την έγκριση ή την απόρριψή του.
Το σχέδιο Ανάν υπήρξε η μεγαλύτερη πολιτική συνωμοσία για τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προϋπήρξαν και άλλες, πολιτικές και στρατιωτικές, οι οποίες απέτυχαν οικτρά. Άφησαν, όμως, πληγές στο σώμα της Κύπρου. Το 1963, η Τουρκία και οι σύμμαχοί της έθεσαν σε εφαρμογή το πρώτο σχέδιο κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με το πραξικόπημα των Χριστουγέννων. Αντέστη ο λαός και η Τουρκία δεν πέρασε. Όπως δεν πέρασε και η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Έκτοτε, με διάφορες συνωμοτικές κινήσεις, η Τουρκία και οι Αγγλοαμερικανοί επιχείρησαν, είτε στρατιωτικά είτε πολιτικά, να διαλύσουν το κυπριακό κράτος. Απέτυχαν, οπότε υποχρεώθηκαν να αφαιρέσουν και το τελευταίο φύλλο συκής και να φθάσουν μέχρι το χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Η Κύπρος διχοτομήθηκε, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία επιβίωσε. Ασπίδα και δόρυ, συνάμα, του κυπριακού Ελληνισμού στον αγώνα που διεξάγει για απελευθέρωση.
Σήμερα, και πάλιν, η Τουρκία και οι σύμμαχοι της επιχειρούν κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι, για ακόμα μια φορά, σε έξαρση τα συνωμοτικά και φανερά σχέδια για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω ενός σχεδίου που θα καταστήσει την Τουρκία αφέντη στο βορρά και συνεταίρο στο νότο. Κατατρομοκρατείται ξανά ό λαός ότι, αν δεν αποδεχθεί λύση διάλυσης, θα προκύψουν μεγάλα δεινά. Και, δυστυχώς, συμβάλλει σε αυτή την τρομοκρατία η ίδια η Κυβέρνηση του κυπριακού κράτους. Το εκβιαστικό δίλημμα «διζωνική ή διχοτόμηση» απαγγέλλεται συνεχώς από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνεργάτες του και την ηγεσία του ΑΚΕΛ.
Ο κυπριακός λαός δεν πτοείται. Κάτω από πολύ δυσμενέστερες συνθήκες αποφάσισε το 2004 να μην παραδώσει την πατρίδα. Δεν θα το πράξει σήμερα κάτω από πολύ πιο θετικές συγκυρίες. Το δίλημμα δεν είναι «διζωνική ή διχοτόμηση». Το δίλημμα είναι: «Διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ή συνέχιση της ύπαρξής της ως κράτους ανεξάρτητου και κυρίαρχου».
Αν, παρ' ελπίδα, η Κυπριακή Δημοκρατία διαλυθεί χάριν μιας εκτρωματικής λύσης, το τέλος του κυπριακού Ελληνισμού είναι θέμα χρόνου. Η διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας -εφ' όσον δεν μας προσφέρεται λύση δημοκρατική, χωρίς εποίκους, χωρίς Αττίλα, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας, χωρίς ρατσιστικούς διαχωρισμούς- είναι επιβεβλημένη. Είναι το οξυγόνο του κυπριακού Ελληνισμού και αλίμονο σε όποιον ηγέτη αποτολμήσει να το στερήσει. Θα έχει να δώσει λόγο στην Ιστορία...
Ηλ. διεύθυνση: antoniouc@simerini.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: