Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Χρόνια η εκτροπή στο Κυπριακό Να καταθέσουμε ως πλαίσιο λύσης το ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/377789

| Εκτύπωση | 29/04/2011 | Της Ντίας Χαιλή

Δυνατότητες εξόδου από το σημερινό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το Κυπριακό, σύμφωνα με την εκτίμησή του, βλέπει ο Βάσος Λυσσαρίδης.
Υπάρχουν δυνατότητες για έξοδο από τα σημερινά αδιέξοδα στο Κυπριακό και χάραξη μιας διορθωτικής πορείας, δήλωσε ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, αναφέροντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να καταθέσει ως πλαίσιο λύσης το ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009, που φέρει την υπογραφή όλων, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της Δημοκρατίας και που καθορίζει ως παραμέτρους λύσης την ενότητα του κράτους, του χώρου, της οικονομίας, των θεσμών, τη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών και την απαλλαγή από εποίκους, εγγυητές, κηδεμόνες και ξένη στρατιωτική παρουσία.
Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη και απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει πως δεν μπορεί να αποσύρει τις προτάσεις του για εκ περιτροπής προεδρία, τους εποίκους και τη σταθμισμένη ψήφο, ο κ. Λυσσσαρίδης διερωτήθηκε «γιατί τότε υπέγραψε το ομόφωνο ανακοινωθέν. Ενώ λέμε να μείνουν πενήντα χιλιάδες έποικοι, το ομόφωνο ανακοινωθέν λέει δεν θα υπάρχουν έποικοι. Ενώ δεν συζητούμε στρατιωτική παρουσία, συζητούμε για στρατιωτική παρουσία. Ενώ μιλούμε για ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορούμε να μιλούμε για διαρχία η οποία κατέστρεψε τη συμφωνία Ζυρίχης - Λονδίνου», ανέφερε.
Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε πως «δεν χρειάζεται να πάμε ανοικτά και να πούμε αποσύρω τα α, τα β. Θα αποσυρθούν αυτόματα», είπε και πρόσθεσε: «Μας κάλεσε ο ΓΓ και τις δυο πλευρές να καταθέσουμε πλαίσιο λύσης και η Τουρκία καταθέτει ως πλαίσιο λύσης δυο λαούς, δυο κράτη και συνεταιρισμό».
Ανέφερε πως «με δικά μας λάθη λιγάκι τους επιτρέψαμε να επαναφέρουν» το θέμα του συνεταιρισμού και πρόσθεσε: «Εμείς ως απάντηση σε αυτό το πλαίσιο, να καταθέσουμε το πλαίσιο του ομόφωνου ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου που φέρει την υπογραφή όλων και του Προέδρου. Αυτόματα οτιδήποτε συγκρούεται με αυτές τις πρόνοιες πρέπει να θεωρηθεί ως μη ισχύον».
Είπε ακόμη πως μπορεί να υπάρξει ενότητα με βάση αυτό το ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου.
Σε χρόνια εκτροπή
Ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως το Κυπριακό βρίσκεται σε μια χρόνια εκτροπή, προβάλλεται ως δικοινοτική διαμάχη και έτσι προσφέρεται άλλοθι στην Τουρκία.
«Χωρίς να καταγγέλλεται η διαδικασία -είναι αργά για καταγγελία- το Κυπριακό πρέπει να επανατοποθετηθεί στα διεθνή, περιφερειακά και εθνικά βήματα ως θέμα εισβολής, εθνοκάθαρσης, κατοχής, εποικισμού, που είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, καταπάτησης της ανεξαρτησίας μιας ευρωπαϊκής χώρας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλου του λαού, με τους Τουρκοκύπριους να διαμαρτύρονται έντονα ενάντια στην ασφυκτική κηδεμονία της Τουρκίας», ανέφερε.
Είπε πως η ΕΔΕΚ είναι υπέρ μιας διεθνούς διάσκεψης άμεσα που να ασχοληθεί μόνο με τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, την κατοχή και τον εποικισμό. Παρατήρησε πως σε διεθνείς διασκέψεις συμμετέχουν μόνο κυβερνήσεις και οιαδήποτε συμμετοχή κοινοτήτων τις αναβαθμίζει σε κρατικές οντότητες. Ανέφερε, εξάλλου, πως πρέπει να καταγγείλουμε σε όλα τα βήματα τις δηλώσεις Νταβούτογλου ότι, κι αν ακόμα δεν υπήρχε ένας Τ/κ, η Τουρκία πρέπει να ελέγχει τις κυπριακές εξελίξεις, τη νεοθωμανική απαίτηση για κηδεμονία των μουσουλμανικών κοινοτήτων στον πρώην Οθωμανικό αυτοκρατορικό χώρο και τη δήλωσή του πρόσφατα ότι δεν θα παρακαθίσει σε συσκέψεις στην παρουσία της κυπριακής κυβέρνησης.
«Πώς ζητά την υπογραφή της να γίνει μέλος της ΕΕ όταν ούτε καν να παρακαθίσει σε σύσκεψη μαζί της δεν ανέχεται;» διερωτήθηκε, και πρόσθεσε πως «είναι φυσικό ότι μονομερείς παραχωρήσεις προς τους Τ/κ είναι δυνατόν να οδηγηθούμε σε διαφοροποίηση της στάσης της Τουρκίας. Αντίθετα αυτές οι παραχωρήσεις αξιοποιούνται από την Τουρκία», είπε.

Δεν διαγράφουμε δικαιώματα

Αναφερόμενος σε θέματα που αφορούν την Κερύνεια, ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως «το να νομίζει κανείς ότι με τη διαγραφή των δικαιωμάτων μιας ομάδας πολιτών είναι δυνατόν να οδηγηθεί σε λύση είναι αυταπάτη. Το αντίθετο. Όταν δεχθείς τη διαγραφή δικαιωμάτων μιας ομάδας των Κερυνειωτών, τότε ανοίγεις το δρόμο για διαγραφή των δικαιωμάτων του συνόλου», ανέφερε. Κάλεσε τέλος όλους όσοι «υιοθετούν τις απόψεις μας και πιστεύουν στην επιβεβαίωση των προβλέψεών μας να μην περιοριστούν σε έκφραση αποδοχής, αλλά να ψηφίσουν, να ενδυναμώσουν τη γραμμή μας, ώστε η ΕΔΕΚ να αποβεί ευεργετικός καταλύτης για μια νέα πορεία, για λύση μέσα στα πλαίσια που έχουν προδιαγράψει και όλοι προσυπογράψαμε για αποφυγή των εκκολαπτόμενων

Δεν υπάρχουν σχόλια: