Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ, ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΩΛΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΝΟΗΣΕ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΨΕ.ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΑΝΑΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΝΙΠΤΗΡΟΣ



« Τὴ Αγία καὶ Μεγάλη Τετάρτη, τῆς ἀλειψάσης τὸν Κύριον μύρω Πόρνης γυναικός, μνείαν ποιεῖσθαι οἱ θειότατοι Πατέρες ἐθέσπισαν, ὅτι πρὸ τοῦ σωτηρίου Πάθους μικρὸν τοῦτο γέγονε».

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια του με μύρο.
 Το απόγευμα τελείται σε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες μας το θρησκευτικό έθιμο του Ιερού Νιπτήρα. Πρόκειται για αναπαράσταση της πράξης του Ιησού, πριν την αρχή του Μυστικού Δείπνου. Τότε ο Χριστός, πήρε μια λεκάνη με νερό και έπλυνε τα πόδια των μαθητών του, θέλοντας να τους διδάξει να είναι ταπεινοί και να υπηρετούν τους συνανθρώπους τους.
 Η αναπαράσταση του Ιερού Νιπτήρα τελείται με ευλάβεια κάθε χρόνο σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Ξεχωρίζει η τελετή στην Ιερά Μονή του Ευαγγελιστή Ιωάννη στην Πάτμο, ενώ με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη ο Ιερός Νιπτήρας τελείται κάθε χρόνο το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: