Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Ένας 17χρονος ηγέτης με τα όλα του

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/interviews/392061

| Εκτύπωση | 13/06/2011 | ΤΗΣ ΝΑΤΑΣΑΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ

Είναι ο καλύτερος πρεσβευτής των νέων της Κύπρου στην Ευρώπη. Αγωνίζεται για την ελευθερία και τα ιδανικά, και πιστεύει ότι η νεολαία μας πρέπει να επαγρυπνεί, με στόχο τη λύση του Κυπριακού και τη λύτρωση του τόπου μας.
Ο Μιχάλης Ιωάννου είναι ένας εξαίρετος δεκαεπτάχρονος, που αγωνίζεται για την ανάδειξη της Κύπρου και του προβλήματος κατοχής που αντιμετωπίζει, μέσα από τη θέση του ως ο αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων. Παράλληλα, είναι ο πρώτος 17χρονος δόκιμος καπετάνιος, ενώ πρώτευσε στις εξετάσεις υψηλού επιπέδου λογοτεχνίας και ιστορίας.
Ο Μιχάλης Ιωάννου είναι, επίσης, αντιπρόσωπος της Κύπρου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Νέων Ηγετών και διαφωτίζει τους νέους της Ευρώπης για τον τόπο του.
- Πόσο βαρύς είναι ο τίτλος του αντιπροσώπου της Κύπρου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Νέων Ηγετών;
- Η ευθύνη είναι μεγάλη, γιατί πρέπει να διαφωτίζεις σωστά και τεκμηριωμένα τους νέους της Ευρώπης για τα προβλήματα της πατρίδας σου. Ιδιαίτερα η Κύπρος, με το πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, πρέπει να υποστηριχθεί και να βοηθηθεί από κάθε πλευρά του πλανήτη, και ιδιαίτερα από τους νέους, που είναι η επόμενη γενιά, η επόμενη πολιτική γενιά. Τον περασμένο Απρίλιο, στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία, είχαμε την ευκαιρία να αναδείξουμε στους νέους της Ευρώπης το κυπριακό πρόβλημα, την κατάσταση που επικρατεί με τις υπάρχουσες εξελίξεις, τα εμπόδια και τα βήματα για τη λύση του Κυπριακού. Είχαμε την ευκαιρία να αναδείξουμε στους νέους τη σημαντικότητα της Κύπρου και τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη.

- Ποια ήταν τα συναισθήματα που ένιωσες για τη συμμετοχή σου;

- Η συμμετοχή μου στο συνέδριο με έκανε να αισθανθώ ότι ήταν η πρώτη φορά που πραγματικά αγωνιζόμουν με όλη μου την ψυχή για την Κύπρο. Μου έδωσε την ευκαιρία να μάθω πώς βλέπει η Ευρώπη, οι νέοι την Κύπρο, και μπόρεσα να «διαφημίσω» με τον δικό μου τρόπο ότι η Κύπρος είναι μεσογειακός παράδεισος. Ουσιαστικά, ήταν ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι υψίστης προτεραιότητας για του νέους και θέσαμε τις βάσεις για να δημιουργηθεί τουλάχιστον το αίσθημα συμπάθειας από τους νέους της Ευρώπης ως προς το πολιτικό πρόβλημα. Επίσης, μια άλλη σημαντική δραστηριότητά μου, ήταν η συμμετοχή μου σε συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για τους νέους, στο οποίο έγινε βασικά μια ανάλυση παγκοσμίων θεμάτων και δώσαμε ιδέες για προώθηση λύσεων.
Οι νέοι της Κύπρου και το Κυπριακό
- Οι νέοι της Κύπρου, κατά τη γνώμη σου, ενδιαφέρονται για το κυπριακό πρόβλημα ή έχουν άλλες προτεραιότητες;
- Πιστεύω πως όταν ένας νέος θέλει, οι ευκαιρίες που του δίνονται είναι πολλές. Το πιο σημαντικό για μένα είναι να μην ξεχάσουν ποτέ οι νέοι ότι η πρώτη μας έννοια πρέπει να είναι η πατρίδα μας και η ελευθερία μας. Αν αυτό ξεχαστεί, τότε είμαστε καταδικασμένοι. Όμως, από τη στιγμή που είμαστε στην Ε.Ε. και έχουμε ευκαιρίες να προωθηθούμε ως νέοι και ως γενιά, τότε υπάρχει θέληση και μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Στόχος είναι πάντοτε να παίρνουμε εμπειρίες από τα διάφορα συνέδρια και να ανταλλάζουμε απόψεις, και μέσω αυτών να βάλουμε κι εμείς τα θεμέλιά μας ως νέοι και να κτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά τη συμμετοχή των νέων και το ενδιαφέρον τους στην πολιτική, αλλά πιστεύω ότι όταν προβάλλονται οι προσπάθειες των λίγων στα μέσα ενημέρωσης και υπάρξουν προσπάθειες εμπλοκής και ανάμειξη νέων στα πολιτικά δρώμενα, τότε όλο και περισσότεροι νέοι θα ενωθούν για την ελευθερία της πατρίδας τους.

- Ποια είναι η δική σου άποψη για το Κυπριακό;

- Πιστεύω ότι κάθε ημέρα που περνά, είναι εναντίον μας. Είναι υψίστης προτεραιότητας το Κυπριακό και πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, που να μας χαρίζουν την απόλαυση της ζωή μας σε μια ενωμένη πατρίδα και όχι μισή.
Και καλός καραβοκύρης…
- Είσαι, επίσης, και ο πρώτος νεαρός Κύπριος καπετάνιος…
Ένα από τα χόμπι μου είναι η ιστιοπλοΐα και πρόσφατα πήρα το δίπλωμα του δόκιμου καπετάνιου. Πιστεύω ότι αν όλοι οι νέοι ασχολούνταν με τον αθλητισμό, τότε θα είχαμε μια πιο υγιή νεολαία. Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο όπλο κατά των ναρκωτικών και των προβλημάτων των νέων είναι η άθληση. Όταν υπάρχουν ενδιαφέροντα και ενέργεια στον αθλητισμό εκ μέρους των νέων, τότε δεν θα δημιουργηθεί ποτέ η ανάγκη ενός νέου να εμπλακεί σε διάφορες καταστάσεις, όπως τα ναρκωτικά και το ποτό. Επίσης, ασχολούμαι με την μουσική, παίζω κιθάρα και με τους φίλους μου δημιουργήσαμε συγκρότημα και προγραμματίζουμε εμφανίσεις. Άλλωστε η μουσική και το τραγούδι είναι ένας καλός τρόπος έκφρασης συναισθημάτων και καταστάσεων, αλλά και ιστορίας. Και αυτό το μάθαμε πολύ καλά με τους στίχους που αναφέρονται στην κατοχή και την ελευθερία.
- Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σου στόχοι;
- Πρώτος στόχος μου είναι να πάρω το πτυχίο της νομικής και να ασχοληθώ με το επάγγελμα του δικηγόρου. Και, βεβαίως, να παραμείνω ενεργός στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου για να βοηθήσω στο βαθμό που μπορώ. Επίσης, προετοιμάζομαι για την επόμενη συμμετοχή μου ως εκπρόσωπος της Κύπρου στο Παγκόσμιο Συνέδριο Νέων Ηγετών, που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Υπ. Εξωτερικών της Αμερικής, στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετέχουν νέοι από την Ευρώπη. Προσπάθειά μου εξακολουθεί να είναι η διαμόρφωση απόψεων των νέων σε σχέση με τις πολιτικές δραστηριότητες γύρω από το κυπριακό πρόβλημα.
<a href='http://www1.sigmalive.com/adserver/www/delivery/ck.php?n=aa83452b&amp;cb=30986358' target='_blank'><img src='http://www1.sigmalive.com/adserver/www/delivery/avw.php?zoneid=31&amp;cb=30986358&amp;n=aa83452b' border='0' alt='' /></a>

Δεν υπάρχουν σχόλια: