Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Η ψήφος Κουλία ενδέχεται να ανατρέψει το σκηνικό στο Κυπριακό

http://www.sigmalive.com/simerini/columns/antistaseis/388897

| Εκτύπωση | 03/06/2011 | Με τον Σάββα Ιακωβίδη

ΜΙΑ ΨΗΦΟΣ κατά συνείδηση είναι δυνατόν να διαφοροποιήσει την πολιτική της ελληνικής πλευράς στο Κυπριακό; Όλα είναι πιθανά, υπό την αίρεση ότι η νέα κατάσταση πραγμάτων, που σχηματοποιείται γύρω από τον νέο Πρόεδρο της Βουλής, δεν θα κάνει εύκολη τη ζωή στον Πρόεδρο Χριστόφια και στο ΑΚΕΛ. Τον Γιαννάκη Ομήρου ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, της ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχ. Κουλίας. Το νέο αυτό μέτωπο αντιστρατεύεται σκληρά, με κάποιες εξαιρέσεις (π.χ., Πουργουρίδης) ευθέως την πολιτική Χριστόφια στο Κυπριακό και επικρίνει έντονα την οικονομική πολιτική του. Μπορεί μεν ο Ν. Αναστασιάδης, ο Πουργουρίδης και μερικοί της ηγεσίας του ΔΗΣΥ να συναινούσαν με την πολιτική Χριστόφια για δύο περίπου χρόνια. Όμως, προεκλογικά, ο ΔΗΣΥ άλλαξε πολιτική. Θα συνεχίσει και μετεκλογικά; Μάλλον, ναι, αφού στοχεύει στις Προεδρικές του 2013. Το μέτωπο γύρω από τον Γ. Ομήρου καλείται να επανακαθορίσει πολιτική στο Κυπριακό κατά της τουρκικής εισβολής και κατοχής, εθνοκάθαρσης και εποικισμού, και να τηρήσει μια πιο σκληρά διεκδικητική στάση έναντι της Τουρκίας.
Ο Γ. Ομήρου κατ’ επανάληψιν έχει καλέσει τον Πρόεδρο Χριστόφια να αποσύρει τις καταστροφικές, μονομερείς παραχωρήσεις του στους Τούρκους, και να επαναφέρει το Κυπριακό στη βάση διεκδίκησης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών του κυπριακού Ελληνισμού και του διεθνούς και κοινοτικού δικαίου. Ο Δ. Χριστόφιας αρνείται διαρρήδην, επικαλούμενος τη δήθεν απώλεια αξιοπιστίας της πλευράς μας. Συνεπώς, από σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρεθεί δίπλα σε έναν σφοδρό επικριτή της πολιτικής του, τον νέο Πρόεδρο της Βουλής. Δεν θα είναι εύκολη η συγκατοίκηση στην κορυφή της εξουσίας. Η υποστήριξη στον Γ. Ομήρου θα επηρεάσει τις Δημοτικές του Δεκεμβρίου και, κυρίως, τις Προεδρικές του 2013. Θεωρείται βέβαιο ότι με την εκλογή Ομήρου, συμπήσσεται ένα ισχυρό αντι-ΑΚΕΛικό, αντι-Χριστόφειο μέτωπο.
Στην αντίπερα όχθη, τα προβλήματα δεν θα τελειώσουν για το δυστυχές ΔΗΚΟ. Αρχής γενομένης από τον Μ. Καρογιάν, που θα αρχίσει από σήμερα να αμφισβητείται ακόμα περισσότερο από το ανεπίσημο ΔΗΚΟ και όσους ζητούν όπως το κόμμα αποχωρήσει από την Κυβέρνηση. Η αποτυχία εκλογής στην προεδρία της Βουλής θα χρεωθεί στον Μ. Καρογιάν, επειδή εδώ και καιρό αρνείται πεισματικά να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση, λειτουργώντας ως βολικό μαξιλάρι στο ΑΚΕΛ και στον Χριστόφια, για να συνεχίζουν την ολέθρια πολιτική στο Κυπριακό και στην οικονομία. Ο κατ΄ ισχυρισμόν εμβολιασμός που, δήθεν, θα επέφερε στην πολιτική Χριστόφια, κατήντησε πολιτική μασκαράτα. Η πεισματική συμπόρευση με τον Χριστόφια κατήντησε συνενοχή, συνευθύνη και επιζήμια για το ΔΗΚΟ. Γι’ αυτούς και άλλους λόγους ο Ζαχ. Κουλίας αρνήθηκε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Καρογιάν.
Λόγοι εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, προσωπικών ατζεντών και φιλοδοξιών θα συνταράξουν το ΔΗΚΟ. Θα απαιτηθούν εξηγήσεις. Θα αξιωθεί να πέσουν κεφάλια ενόχων και θα διεκδικηθεί η ηγεσία του κόμματος. Οι αναταράξεις στο ΔΗΚΟ θα επηρεάσουν τη συνεργασία με το ΑΚΕΛ και τον Πρόεδρο Χριστόφια. Η μη εκλογή Καρογιάν συνιστά σοβαρή ήττα για το ΑΚΕΛ και τον Χριστόφια. Και, επειδή εισερχόμαστε σε ακόμα μια κρίσιμη περίοδο, το Κυπριακό θα είναι καταλύτης στις Προεδρικές του 2013. Η ψήφος Κουλία ενδέχεται να ανατρέψει ή, τουλάχιστον, σε ένα μεγάλο βαθμό να επηρεάσει την ακολουθητέα γραμμή Χριστόφια στο Κυπριακό. Θα δοκιμαστούν στο εξής η συνέπεια ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ, καθώς και των διαφωνούντων στο ΔΗΚΟ στο Κυπριακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: