Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Η συνέπεια Κολοκασίδη-Κουλία και οι αντιδράσεις Παπαδόπουλου

http://www.sigmalive.com/simerini/columns/antistaseis/388165

| Εκτύπωση | 01/06/2011 | Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Γεώργιος Κολοκασίδης, απέδειξε ότι είναι αξιοπρεπής και ευθύς πολιτικός. Επιβεβαίωσε ξανά ότι θέτει το ευρύτερο συμφέρον του τόπου υπεράνω εκείνου του κόμματός του.
Με ευπρέπεια και πολιτική συνέπεια βγήκε δημόσια και ανακοίνωσε τους λόγους, για τους οποίους δεν θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΚΟ Μ. Καρογιάν, για την προεδρία της Βουλής.
Αν η πολιτική ζωή στην Κύπρο θα σταματήσει να απαξιώνεται, να διασύρεται και να ρεζιλεύεται, καλούνται οι πολιτικοί να μιλούν ξεκάθαρα στους πολίτες και όχι με αναίδεια να εμπαίζουν και να προκαλούν τη νοημοσύνη τους. Ο Γ. Κολοκασίδης και ο έτερος βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχ. Κουλίας, κρατούν την αξιοπρέπεια του ΔΗΚΟ και της πολιτικής ζωής σε επίπεδα που απαιτεί κάθε σκεπτόμενος πολίτης.
Ο Γ. Κολοκασίδης, σε γραπτή δήλωσή του, υπογράμμισε ορθά ότι δεν νοείται οποιαδήποτε κίνηση εμβάθυνσης της συνεργασίας ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ πριν γίνει επαναξιολόγηση των πεπραγμένων στο Κυπριακό. Και διερωτήθηκε: «Μήπως οι απαράδεκτες προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν ανακληθεί; Μήπως έχει αλλάξει διαπραγματευτική ρότα ο Πρόεδρος;
Μήπως έχει ικανοποιήσει το ΔΗΚΟ στις ανησυχίες του για τη διαπραγματευτική πορεία; Σαφώς όχι. Τότε πώς νοείται συνεργασία στη θέση της προεδρίας της Βουλής;». Και έθεσε ακόμα ένα ερώτημα: «Τι αξιοπιστία θα έχει το ΔΗΚΟ να προχωρήσει σε ρήξη της συνεργασίας μετά, όταν θα έχει δεχθεί στήριξη για την προεδρία της Βουλής;». Ο Γ. Κολοκασίδης υποστηρίζει πως: «Η προεδρία της Βουλής βαθαίνει τη συνεργασία. Ξαναζωντανεύει την υποχρέωσή μας για στήριξη μιας καταστροφικής διαπραγματευτικής πορείας. Επιβεβαιώνει τη στήριξή μας προς όσα έγιναν και γίνονται στο Κυπριακό. Αυξάνει τη συνευθύνη μας».
Με αυτό το σκεπτικό, ο Αν. Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, πρώτον, δεν στηρίζει την υποψηφιότητα Καρογιάν. Δεύτερον, αξιώνει άμεση επανεκτίμηση όσων έγιναν και γίνονται στο Κυπριακό. Τρίτον, ζητά τερματισμό και όχι ενίσχυση της συνεργασίας του ΔΗΚΟ με το ΑΚΕΛ. Τέταρτον, συμφωνεί με τον Ζαχ. Κουλία, ότι δικαιούται να σκεφθεί και να πάρει την απόφαση που εκείνος κρίνει, αφού παρεμβάλλονται ζητήματα ευρύτερου συμφέροντος.
Η απόφαση Κολοκασίδη προκάλεσε σεισμικές αναταράξεις στο ήδη τεταραγμένο ΔΗΚΟ, με αντιδράσεις εκ μέρους και του αντιπροέδρου Ν. Παπαδόπουλου. Ο Μ. Καρογιάν επετέθη με δριμείς χαρακτηρισμούς κατά του Κολοκασίδη και, ουσιαστικά, τον κατηγόρησε ως υπονομευτή των προοπτικών του κόμματος να διαδραματίσει καθοριστικό και ρυθμιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα.
Και ότι οι κατ’ ισχυρισμόν «διαστρεβλωτικές αντιλήψεις» του παρακινούν σε αποστασία και συνιστούν πισωγύρισμα. Ταυτόχρονα έθεσε θέμα αντικομματικής συμπεριφοράς του, που θέτει εαυτόν εκτός κόμματος.
Η αρνητική ψήφος Κολοκασίδη-Κουλία σε υποψηφιότητα Καρογιάν, η απόρριψη της ολέθριας συνεργασίας ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ και η αναμενόμενη διαγραφή τους ενδέχεται να αποτελέσουν την αρχή του τέλους της απαξίωσης της πολιτικής ζωής στον τόπο. Από την άλλη, ο Καρογιάν δεν νομιμοποιείται να επικαλείται την κομματική πειθαρχία, όταν ο ίδιος επικοινώνησε με τον Ν. Κουτσού, παρακάμπτοντας τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ.
Εξάλλου, γιατί ανέχθηκε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ να εξαγγείλει και να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του, πριν ακόμα το ΔΗΚΟ επίσημα αποφασίσει; Όμως, είναι και ο Ν. Παπαδόπουλος. Με τις χθεσινές δηλώσεις του θεωρούμε ότι έχασε μια κλασική ευκαιρία να καταξιωθεί στη συνείδηση της κοινής γνώμης. Έπρεπε να συνταχθεί με τους Κολοκασίδη-Κουλία. Διότι αύριο, διά της επιλογής Προέδρου της Βουλής, ναι, επιλέγονται και συμμαχίες και νέα γραμμή πλεύσης στο Κυπριακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: