http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/392166
Με νέο νόμο του 2011, θα υπηρετούν τη θητεία τους σε βοηθητικές εργασίες σε μονάδες της Εθνικής Φρουράς και όχι σε φορείς του δημοσίου τομέα, όπως ίσχυε από το 2008.
Από το 2008 μέχρι τον Απρίλη 2011, που ισχύει ο προηγούμενος νόμος για την Εθνική Φρουρά, 329 εθνοφρουροί υπηρέτησαν -και υπηρετούν- εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία 32 μηνών σε τομείς του δημόσιου τομέα (υπουργεία, νοσοκομεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες) - από αυτούς, οι 43 είναι αντιρρησίες συνείδησης (συνήθως Μάρτυρες του Ιεχωβά), ενώ οι υπόλοιποι κρίθηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ως ακατάλληλοι για εκπλήρωση κανονικής στρατιωτικής θητείας, λόγω προβλημάτων υγείας.
Δεν ανταποκρίνονταν στα καθήκοντά τους
Όπως είναι γνωστό, με νέο νόμο που ομόφωνα ψήφισε η Βουλή το Φεβρουάριο 2011, με στόχο, μεταξύ άλλων, την αντιμετώπιση του φαινομένου της φυγοστρατίας, οι εθνοφρουροί που για λόγους υγείας κρίνονται ακατάλληλοι για κανονική θητεία, αλλά ικανοί για εκπλήρωση ειδικής στρατιωτικής θητείας, θα εκπληρώνουν τη θητεία τους σε μονάδες της Εθνικής Φρουράς, σε βοηθητικές εργασίες μέσα στα στρατόπεδα και όχι σε φορείς του δημόσιου τομέα, όπως ίσχυε από το 2008.
Όπως διευκρίνισε στη «Σ» η λειτουργός του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Αλίκη Στυλιανού, μόνο οι αντιρρησίες συνείδησης θα συνεχίσουν, αντί να υπηρετούν κανονική θητεία, να εκπληρώνουν εναλλακτική κοινωνική εργασία 33 μηνών εργαζόμενοι σε δημόσιους φορείς. Στο μεταξύ, αυτήν την εργασία σε δημόσιους φορείς, τη συνεχίζουν οι εθνοφρουροί που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα τον περασμένο χρόνο, μέχρι να συμπληρώσουν 30 μήνες υπηρεσίας.
Όπως επεσήμανε η Α. Στυλιανού, ο νόμος τροποποιήθηκε ώστε η ειδική θητεία να εφαρμόζεται μέσα στα στρατόπεδα, υπό τον έλεγχο και την ευθύνη της Εθνικής Φρουράς και όχι σε διάφορους δημόσιους φορείς, γιατί «δεν δούλεψε προφανώς». Πρόσθεσε ότι έφταναν στο Υπουργείο Άμυνας παράπονα και διαμαρτυρίες από τις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, που είχαν την ευθύνη παρακολούθησης και εργοδότησης, ότι οι νεαροί αυτοί δεν ανταποκρίνονταν στα καθήκοντά τους, ενεργούσαν ανεξέλεγκτα, δεν παρουσιάζονταν στην εργασία τους κ.λπ.
Μια κραυγή απελπισίας από τη Λεμεσό
Ο Κύπρος Μάνουλος, πρώτος διοικητικός λειτουργός του Υπουργείου Υγείας, δήλωσε στη «Σ» ότι είναι ένας από εκείνους που πίεσαν ν' αλλάξει η νομοθεσία και ότι παρευρέθη στη σχετική σύσκεψη με τον Υπουργό Άμυνας. «Όμως δεν είμαι ικανοποιημένος με τις αλλαγές», ανέφερε. «Εγώ επέμενα ότι μέχρι τα 50 τους χρόνια, αυτοί που αποφεύγουν την κανονική στράτευση, να παίρνουν αναστολή κατάταξης κάθε εξάμηνο και όχι να παίρνουν απολυτήριο. Τελικά ο νέος νόμος προνοεί απολυτήριο μέχρι τα 30-32 χρόνια».
Ο κ. Μάνουλος, που είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λευκωσίας, μας είπε ότι έχει αποτύχει το σύστημα της εναλλακτικής κοινωνικής υπηρεσίας σε δημόσιους φορείς και ότι έχει προσωπική εμπειρία γι’ αυτό, αφού πολλοί νέοι υπηρετούν στα νοσοκομεία και σε άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. «Από το Διευθυντή του Νοσοκομείου Λεμεσού», είπε χαρακτηριστικά, «ήρθε μια κραυγή απελπισίας, λόγω της συμπεριφοράς αυτών των παιδιών που δεν παν στην ώρα τους και είναι απειθάρχητοι. Είναι όντως παιδιά με προβλήματα, αφού δεν υπηρετούν κανονική θητεία.
Δεύτερον, τα προβλήματα που έχουν, τα μεταφέρουν μαζί τους στην εναλλακτική θητεία, όπου ξέρουν ότι δεν θα έχουν συνέπειες αν δεν κάνουν τη δουλειά τους. Πολλοί απασχολούνται ως κλητήρες, αλλά δεν παρουσιάζονται στην ώρα τους, κάθονται στη γωνιά και "παίζουν πελλόν", ή γίνονται και εριστικοί. Τι να κάνεις; Φωνάζεις σε έναν άλλο μόνιμο κλητήρα και κάνει τη δουλειά».
«Έδιωξα δυο-τρεις από το Υπουργείο»
Ο κ. Μάνουλος ανέφερε ότι «ευθύς εξαρχής, αυτοί οι άνθρωποι έπρεπε να είναι μεν στις υπηρεσίες αυτές, αλλά να διέπονται από τον στρατιωτικό νόμο της Εθνικής Φρουράς. Εγώ έδιωξα δυο-τρεις από το Υπουργείο. Τον ένα, μάλιστα, τον είχα προηγουμένως συμβουλέψει να εργαστεί ευσυνείδητα και αν κάνει καλά τη δουλειά του, ίσως να τον κρατήσουμε και μόνιμο. Με ρώτησε πόσα δίνουμε ως μισθό και του είπα ότι θα παίρνει 97 ευρώ το μήνα γιατί είναι στρατιώτης. Μου ζήτησε με θράσος χίλια ευρώ, του είπα ότι αυτό είναι αδύνατον και μου είπε ότι προτιμά να βοηθά τον πατέρα του.
Ειδοποίησα το Υπουργείο Άμυνας για την περίπτωσή του. Δεν είμαι ικανοποιημένος ότι αυτό που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να αναπληρώσει την υποχρέωση που έχουν για την Εθνική Φρουρά. Έρχονται στις δημόσιες υπηρεσίες και περιπαίζουν. Πρέπει να κάνουν θητεία ή εναλλακτική θητεία μεγαλύτερου χρόνου, να έρχονται και να φεύγουν στην ώρα τους. Αυτό δεν γίνεται και είναι ένα κίνητρο για τον καθένα που δεν θέλει να πηγαίνει στο στρατό, να βολεύεται σε ένα Υπουργείο, με κλιματισμένο δροσερό αέρα το καλοκαίρι, με θέρμανση το χειμώνα…».
«Οι δικοί μας είναι εντάξει»
Ο Γιώργος Παπακυριακού, Ανώτερος Λειτουργός του Γραφείου Δημοσίων Πληροφοριών, μας είπε ότι από τον περασμένο Ιανουάριο, οι εθνοφρουροί που προσφέρουν στο Γραφείο εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία, εργάζονται με 90 ευρώ το μήνα, ως γραφείς, στην καταγραφή του αρχείου των εφημερίδων. Ανέφερε ότι «δεν τηρούν επακριβώς το ωράριο, αλλά είναι εντάξει γενικά, έρχονται εδώ πέρα και προσφέρουν κάποια εργασία, αφού έχουν και τη δική μας σχετική κατανόηση». Είπε χαρακτηριστικά ότι «οι δικοί μας δεν είναι από αυτούς που παίζουν πελλόν. Κάνουν τη δουλειά τους, σε αντίθεση με κάποιους σε άλλες υπηρεσίες. Μου έλεγε π.χ. κάποιος στο Τμήμα Δασών, ότι ένας από τους απασχολούμενους εκεί, εθνοφρουρούς, ανέβηκε στο δέντρο κι έκανε την κουκουβάγια».
Ψυχική ασθένεια και αποδιοπομπαίοι τράγοι
Δρ Κυριάκος Βερεσιές, νευρολόγος-ψυχίατρος, επιστημονικός διευθυντής ΚΕΝΘΕΑ: «Η αντιμετώπιση της υποτιθέμενης φυγοστρατίας πιστεύω δεν μελετήθηκε σε βάθος. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το θέμα των ατόμων με ψυχολογικά προβλήματα που αποφασίστηκε αντί της κανονικής τους θητείας να υπηρετούν κοινωνική εργασία. Το θέμα είναι ότι σύμφωνα με το νόμο, άρχισαν να καλούν άτομα για τέτοια υπηρεσία, χωρίς να υπάρχει σχετική υποδομή στο στράτευμα ή στην Πολιτεία. Αυτή η κοινωνική εργασία δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό, ιδιαίτερα όταν επιβάλλεται αναδρομικά. Δεν μπορεί να έρχεται η πολιτεία ύστερα από χρόνια, να σε καλεί για κοινωνική εργασία, επειδή παλαιότερα δεν ήσουν σε καλή ψυχολογική κατάσταση και πήρες απαλλαγή.
»Αυτή είναι η μια πτυχή του προβλήματος. Η άλλη πτυχή είναι ότι είμαστε σε οικονομική κρίση και αχρηστεύεις τώρα ανθρώπινο υλικό, για να ικανοποιήσεις τις ανάγκες μιας ιδέας. Πώς μπορούν να ζήσουν με 90 και 100 ευρώ το μήνα, νέοι 20-22 χρονών; Γιατί τους έβαλαν σε Υπουργεία κλπ, αντί π.χ. στα Δημόσια Έργα ή σε άλλη εργασία όπου θα μπορούσαν να παράγουν έργο και να ωφελήσουν την κοινωνία; Τίποτε δεν περιλαμβάνει η νομοθεσία, η οποία τροποποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο (και η οποία ισχύει ακόμα για πολλούς πριν από την τροποποίησή της). Τώρα αφού κατάλαβαν ότι απέτυχε το σύστημα, το άλλαξαν ώστε αυτά τα άτομα να υπάγονται στο στρατό, αλλά ποιος ελέγχει εκείνους που εξακολουθούν να απασχολούνται σε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες;
»Είναι συγκλονιστική η περίπτωση μιας γυναίκας με δύο καθυστερημένα μωρά στο σπίτι, που παίρνει βοήθεια από το Γραφείο Ευημερίας, της οποίας ο άντρας δουλεύει με 570 ευρώ το μήνα και ο γιος της κλήθηκε να υπηρετήσει κοινωνική εργασία. Πάει και κάθεται σε κυβερνητικό γραφείο από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι χωρίς να κάνει τίποτε. Θα μπορούσε όμως να εργάζεται στις οικοδομές με 900 ευρώ το μήνα και να βοηθά την οικογένειά του, όπως του πρότεινε εργολάβος, ο οποίος τελικά αρνήθηκε να τον προσλάβει γιατί έχει εκκρεμείς τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του.
»Δεν έχει ο κόσμος να φάει, αχρηστεύεται εργατικό δυναμικό και το κράτος και η κοινωνία δεν ωφελούνται σε τίποτα. Πρέπει, πιστεύω, να απολύονται από την αρχή οι νέοι που έχουν πραγματικά ψυχολογικά προβλήματα και όχι να τους δίνεται αναστολή και να καλούνται μετά από χρόνια να υπηρετήσουν κοινωνική εργασία γιατί, δήθεν, έγιναν καλά στο μεταξύ.
»Επειδή ο άλλος έχει ψυχικό πρόβλημα και δεν μπορεί να το βγάλει στην επιφάνεια και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, έρχεται η Πολιτεία να τον κάνει αποδιοπομπαίο τράγο. Οι άλλες χώρες πέρασαν το στιγματισμό της ψυχικής ασθένειας πριν από 100 χρόνια, εμείς τώρα τον ζούμε με ό,τι κάνουν στο στρατό. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν ψυχολογικά προβλήματα.
Σε κάθε κατάταξη 10 χιλιάδων ατόμων, υπάρχουν περίπου 100 σχιζοφρενείς (έχουμε στην Κύπρο 1% σχιζοφρένεια), 100 επιληπτικοί, 100-200 με διανοητική καθυστέρηση, άτομα με κατάθλιψη, με υπερβολικό άγχος, με κρίσεις πανικού, με κλειστοφοβία, με νυχτερινή ενούρηση, που είναι βασικές ασθένειες αποκλεισμού από το στρατό. Έχουμε και ομοφυλοφιλία, ποιος μιλά γι’ αυτήν;».
Επιτροπή πρόληψης της φυγοστρατίας
Υπενθυμίζουμε ότι με τον νέο νόμο του 2011, έχει συσταθεί Επιτροπή Πρόληψης και Αντιμετώπισης της φυγοστρατίας με Πρόεδρο τον Υπουργό Άμυνας και μέλη τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, τον Υπουργό Εργασίας, τον Υπουργό Παιδείας, τον Υπουργό Υγείας, τον Αρχηγό της Ε.Φ., τον Γ. Διευθυντή του ΥΠΑΜ και τους Προέδρους του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου.
Εκτύπωση | 14/06/2011 | ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
| Αντί σε στρατόπεδα, σε δημόσιες υπηρεσίες 329 εθνοφρουροίΜε νέο νόμο του 2011, θα υπηρετούν τη θητεία τους σε βοηθητικές εργασίες σε μονάδες της Εθνικής Φρουράς και όχι σε φορείς του δημοσίου τομέα, όπως ίσχυε από το 2008.
Από το 2008 μέχρι τον Απρίλη 2011, που ισχύει ο προηγούμενος νόμος για την Εθνική Φρουρά, 329 εθνοφρουροί υπηρέτησαν -και υπηρετούν- εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία 32 μηνών σε τομείς του δημόσιου τομέα (υπουργεία, νοσοκομεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες) - από αυτούς, οι 43 είναι αντιρρησίες συνείδησης (συνήθως Μάρτυρες του Ιεχωβά), ενώ οι υπόλοιποι κρίθηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ως ακατάλληλοι για εκπλήρωση κανονικής στρατιωτικής θητείας, λόγω προβλημάτων υγείας.
Δεν ανταποκρίνονταν στα καθήκοντά τους
Όπως είναι γνωστό, με νέο νόμο που ομόφωνα ψήφισε η Βουλή το Φεβρουάριο 2011, με στόχο, μεταξύ άλλων, την αντιμετώπιση του φαινομένου της φυγοστρατίας, οι εθνοφρουροί που για λόγους υγείας κρίνονται ακατάλληλοι για κανονική θητεία, αλλά ικανοί για εκπλήρωση ειδικής στρατιωτικής θητείας, θα εκπληρώνουν τη θητεία τους σε μονάδες της Εθνικής Φρουράς, σε βοηθητικές εργασίες μέσα στα στρατόπεδα και όχι σε φορείς του δημόσιου τομέα, όπως ίσχυε από το 2008.
Όπως διευκρίνισε στη «Σ» η λειτουργός του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Αλίκη Στυλιανού, μόνο οι αντιρρησίες συνείδησης θα συνεχίσουν, αντί να υπηρετούν κανονική θητεία, να εκπληρώνουν εναλλακτική κοινωνική εργασία 33 μηνών εργαζόμενοι σε δημόσιους φορείς. Στο μεταξύ, αυτήν την εργασία σε δημόσιους φορείς, τη συνεχίζουν οι εθνοφρουροί που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα τον περασμένο χρόνο, μέχρι να συμπληρώσουν 30 μήνες υπηρεσίας.
Όπως επεσήμανε η Α. Στυλιανού, ο νόμος τροποποιήθηκε ώστε η ειδική θητεία να εφαρμόζεται μέσα στα στρατόπεδα, υπό τον έλεγχο και την ευθύνη της Εθνικής Φρουράς και όχι σε διάφορους δημόσιους φορείς, γιατί «δεν δούλεψε προφανώς». Πρόσθεσε ότι έφταναν στο Υπουργείο Άμυνας παράπονα και διαμαρτυρίες από τις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, που είχαν την ευθύνη παρακολούθησης και εργοδότησης, ότι οι νεαροί αυτοί δεν ανταποκρίνονταν στα καθήκοντά τους, ενεργούσαν ανεξέλεγκτα, δεν παρουσιάζονταν στην εργασία τους κ.λπ.
Μια κραυγή απελπισίας από τη Λεμεσό
Ο Κύπρος Μάνουλος, πρώτος διοικητικός λειτουργός του Υπουργείου Υγείας, δήλωσε στη «Σ» ότι είναι ένας από εκείνους που πίεσαν ν' αλλάξει η νομοθεσία και ότι παρευρέθη στη σχετική σύσκεψη με τον Υπουργό Άμυνας. «Όμως δεν είμαι ικανοποιημένος με τις αλλαγές», ανέφερε. «Εγώ επέμενα ότι μέχρι τα 50 τους χρόνια, αυτοί που αποφεύγουν την κανονική στράτευση, να παίρνουν αναστολή κατάταξης κάθε εξάμηνο και όχι να παίρνουν απολυτήριο. Τελικά ο νέος νόμος προνοεί απολυτήριο μέχρι τα 30-32 χρόνια».
Ο κ. Μάνουλος, που είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λευκωσίας, μας είπε ότι έχει αποτύχει το σύστημα της εναλλακτικής κοινωνικής υπηρεσίας σε δημόσιους φορείς και ότι έχει προσωπική εμπειρία γι’ αυτό, αφού πολλοί νέοι υπηρετούν στα νοσοκομεία και σε άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. «Από το Διευθυντή του Νοσοκομείου Λεμεσού», είπε χαρακτηριστικά, «ήρθε μια κραυγή απελπισίας, λόγω της συμπεριφοράς αυτών των παιδιών που δεν παν στην ώρα τους και είναι απειθάρχητοι. Είναι όντως παιδιά με προβλήματα, αφού δεν υπηρετούν κανονική θητεία.
Δεύτερον, τα προβλήματα που έχουν, τα μεταφέρουν μαζί τους στην εναλλακτική θητεία, όπου ξέρουν ότι δεν θα έχουν συνέπειες αν δεν κάνουν τη δουλειά τους. Πολλοί απασχολούνται ως κλητήρες, αλλά δεν παρουσιάζονται στην ώρα τους, κάθονται στη γωνιά και "παίζουν πελλόν", ή γίνονται και εριστικοί. Τι να κάνεις; Φωνάζεις σε έναν άλλο μόνιμο κλητήρα και κάνει τη δουλειά».
«Έδιωξα δυο-τρεις από το Υπουργείο»
Ο κ. Μάνουλος ανέφερε ότι «ευθύς εξαρχής, αυτοί οι άνθρωποι έπρεπε να είναι μεν στις υπηρεσίες αυτές, αλλά να διέπονται από τον στρατιωτικό νόμο της Εθνικής Φρουράς. Εγώ έδιωξα δυο-τρεις από το Υπουργείο. Τον ένα, μάλιστα, τον είχα προηγουμένως συμβουλέψει να εργαστεί ευσυνείδητα και αν κάνει καλά τη δουλειά του, ίσως να τον κρατήσουμε και μόνιμο. Με ρώτησε πόσα δίνουμε ως μισθό και του είπα ότι θα παίρνει 97 ευρώ το μήνα γιατί είναι στρατιώτης. Μου ζήτησε με θράσος χίλια ευρώ, του είπα ότι αυτό είναι αδύνατον και μου είπε ότι προτιμά να βοηθά τον πατέρα του.
Ειδοποίησα το Υπουργείο Άμυνας για την περίπτωσή του. Δεν είμαι ικανοποιημένος ότι αυτό που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να αναπληρώσει την υποχρέωση που έχουν για την Εθνική Φρουρά. Έρχονται στις δημόσιες υπηρεσίες και περιπαίζουν. Πρέπει να κάνουν θητεία ή εναλλακτική θητεία μεγαλύτερου χρόνου, να έρχονται και να φεύγουν στην ώρα τους. Αυτό δεν γίνεται και είναι ένα κίνητρο για τον καθένα που δεν θέλει να πηγαίνει στο στρατό, να βολεύεται σε ένα Υπουργείο, με κλιματισμένο δροσερό αέρα το καλοκαίρι, με θέρμανση το χειμώνα…».
«Οι δικοί μας είναι εντάξει»
Ο Γιώργος Παπακυριακού, Ανώτερος Λειτουργός του Γραφείου Δημοσίων Πληροφοριών, μας είπε ότι από τον περασμένο Ιανουάριο, οι εθνοφρουροί που προσφέρουν στο Γραφείο εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία, εργάζονται με 90 ευρώ το μήνα, ως γραφείς, στην καταγραφή του αρχείου των εφημερίδων. Ανέφερε ότι «δεν τηρούν επακριβώς το ωράριο, αλλά είναι εντάξει γενικά, έρχονται εδώ πέρα και προσφέρουν κάποια εργασία, αφού έχουν και τη δική μας σχετική κατανόηση». Είπε χαρακτηριστικά ότι «οι δικοί μας δεν είναι από αυτούς που παίζουν πελλόν. Κάνουν τη δουλειά τους, σε αντίθεση με κάποιους σε άλλες υπηρεσίες. Μου έλεγε π.χ. κάποιος στο Τμήμα Δασών, ότι ένας από τους απασχολούμενους εκεί, εθνοφρουρούς, ανέβηκε στο δέντρο κι έκανε την κουκουβάγια».
Ψυχική ασθένεια και αποδιοπομπαίοι τράγοι
Δρ Κυριάκος Βερεσιές, νευρολόγος-ψυχίατρος, επιστημονικός διευθυντής ΚΕΝΘΕΑ: «Η αντιμετώπιση της υποτιθέμενης φυγοστρατίας πιστεύω δεν μελετήθηκε σε βάθος. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το θέμα των ατόμων με ψυχολογικά προβλήματα που αποφασίστηκε αντί της κανονικής τους θητείας να υπηρετούν κοινωνική εργασία. Το θέμα είναι ότι σύμφωνα με το νόμο, άρχισαν να καλούν άτομα για τέτοια υπηρεσία, χωρίς να υπάρχει σχετική υποδομή στο στράτευμα ή στην Πολιτεία. Αυτή η κοινωνική εργασία δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό, ιδιαίτερα όταν επιβάλλεται αναδρομικά. Δεν μπορεί να έρχεται η πολιτεία ύστερα από χρόνια, να σε καλεί για κοινωνική εργασία, επειδή παλαιότερα δεν ήσουν σε καλή ψυχολογική κατάσταση και πήρες απαλλαγή.
»Αυτή είναι η μια πτυχή του προβλήματος. Η άλλη πτυχή είναι ότι είμαστε σε οικονομική κρίση και αχρηστεύεις τώρα ανθρώπινο υλικό, για να ικανοποιήσεις τις ανάγκες μιας ιδέας. Πώς μπορούν να ζήσουν με 90 και 100 ευρώ το μήνα, νέοι 20-22 χρονών; Γιατί τους έβαλαν σε Υπουργεία κλπ, αντί π.χ. στα Δημόσια Έργα ή σε άλλη εργασία όπου θα μπορούσαν να παράγουν έργο και να ωφελήσουν την κοινωνία; Τίποτε δεν περιλαμβάνει η νομοθεσία, η οποία τροποποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο (και η οποία ισχύει ακόμα για πολλούς πριν από την τροποποίησή της). Τώρα αφού κατάλαβαν ότι απέτυχε το σύστημα, το άλλαξαν ώστε αυτά τα άτομα να υπάγονται στο στρατό, αλλά ποιος ελέγχει εκείνους που εξακολουθούν να απασχολούνται σε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες;
»Είναι συγκλονιστική η περίπτωση μιας γυναίκας με δύο καθυστερημένα μωρά στο σπίτι, που παίρνει βοήθεια από το Γραφείο Ευημερίας, της οποίας ο άντρας δουλεύει με 570 ευρώ το μήνα και ο γιος της κλήθηκε να υπηρετήσει κοινωνική εργασία. Πάει και κάθεται σε κυβερνητικό γραφείο από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι χωρίς να κάνει τίποτε. Θα μπορούσε όμως να εργάζεται στις οικοδομές με 900 ευρώ το μήνα και να βοηθά την οικογένειά του, όπως του πρότεινε εργολάβος, ο οποίος τελικά αρνήθηκε να τον προσλάβει γιατί έχει εκκρεμείς τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του.
»Δεν έχει ο κόσμος να φάει, αχρηστεύεται εργατικό δυναμικό και το κράτος και η κοινωνία δεν ωφελούνται σε τίποτα. Πρέπει, πιστεύω, να απολύονται από την αρχή οι νέοι που έχουν πραγματικά ψυχολογικά προβλήματα και όχι να τους δίνεται αναστολή και να καλούνται μετά από χρόνια να υπηρετήσουν κοινωνική εργασία γιατί, δήθεν, έγιναν καλά στο μεταξύ.
»Επειδή ο άλλος έχει ψυχικό πρόβλημα και δεν μπορεί να το βγάλει στην επιφάνεια και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, έρχεται η Πολιτεία να τον κάνει αποδιοπομπαίο τράγο. Οι άλλες χώρες πέρασαν το στιγματισμό της ψυχικής ασθένειας πριν από 100 χρόνια, εμείς τώρα τον ζούμε με ό,τι κάνουν στο στρατό. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν ψυχολογικά προβλήματα.
Σε κάθε κατάταξη 10 χιλιάδων ατόμων, υπάρχουν περίπου 100 σχιζοφρενείς (έχουμε στην Κύπρο 1% σχιζοφρένεια), 100 επιληπτικοί, 100-200 με διανοητική καθυστέρηση, άτομα με κατάθλιψη, με υπερβολικό άγχος, με κρίσεις πανικού, με κλειστοφοβία, με νυχτερινή ενούρηση, που είναι βασικές ασθένειες αποκλεισμού από το στρατό. Έχουμε και ομοφυλοφιλία, ποιος μιλά γι’ αυτήν;».
Επιτροπή πρόληψης της φυγοστρατίας
Υπενθυμίζουμε ότι με τον νέο νόμο του 2011, έχει συσταθεί Επιτροπή Πρόληψης και Αντιμετώπισης της φυγοστρατίας με Πρόεδρο τον Υπουργό Άμυνας και μέλη τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, τον Υπουργό Εργασίας, τον Υπουργό Παιδείας, τον Υπουργό Υγείας, τον Αρχηγό της Ε.Φ., τον Γ. Διευθυντή του ΥΠΑΜ και τους Προέδρους του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου