| Εκτύπωση | 27/09/2011 | ΤΗΣ ΝΤΙΑΣ ΧΑΪΛΗ
Συνεχίζονται οι επικρίσεις των κομμάτων για τις δηλώσεις Χριστόφια
Προσφυγή στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, αλλά και συζήτηση στο Εθνικό ζητούν τα κόμματα, που επιμένουν ότι οι δηλώσεις Χριστόφια προκάλεσαν την αντίδραση του Ντερβίς Έρογλου.
Χαρακτηρίζοντας από τη μια απαράδεκτη την πρόταση Έρογλου προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για διαπραγμάτευση και διαμοιρασμό των υποθαλάσσιων πόρων που θα βρεθούν, στα πλαίσια των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, τα κόμματα «χρεώνουν», από την άλλη, την κίνηση αυτή της Τουρκίας στον Δημήτρη Χριστόφια και στα όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ. Για απόδοση δηλώσεων, που δεν έκανε, στον Πρόεδρο και για αφοριστική κριτική έκαναν λόγο από την πλευρά τους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.
Ο Στέφανος Στεφάνου είπε πως ο Τ/κ ηγέτης, με τη λεγόμενη πρότασή του, επιχειρεί να υποβιβάσει ένα κυριαρχικό δικαίωμα κράτους-μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, σε θέμα δικοινοτικό και αυτό απορρίπτεται.
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των κομμάτων στις δηλώσεις Έρογλου, που έκριναν ότι οι δηλώσεις του είναι απότοκο δήλωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτός που θέλει να είναι αντικειμενικός και προσεκτικός και διάβασε τις δηλώσεις του Προέδρου, θα κατέληγε στο αβίαστο συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος δίνει τη μάχη για το αυτονόητο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους πόρους, και αυτή η μάχη κερδίζεται.
Προσθέτοντας ότι προσπαθεί να κατανοήσει τι ήταν το ακατανόητο στη δήλωση του Προέδρου, ο Εκπρόσωπος είπε πως αυτή η δήλωση έχει θετική αποδοχή από το διεθνή παράγοντα και αναδεικνύει την Κυπριακή Δημοκρατία ως το αναγνωρισμένο κράτος που έχει πολίτες Ε/κ και Τ/κ και φροντίζει γι' αυτούς.
Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, επίσης, ότι είναι μέσα στα πλαίσια της επανενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας που θα μπορούν Ε/κ και Τ/κ να συνεργαστούν.
«Λυπούμαι να πω ότι αποδίδονται στον Πρόεδρο δηλώσεις που ποτέ δεν έκανε», ανέφερε.
Αφοριστική κριτική
Η διασύνδεση, από ορισμένες πολιτικές δυνάμεις στην ε/κ πλευρά, της πρότασης Έρογλου με τις δηλώσεις του Προέδρου, για οφέλη προς τους Τ/κ ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι πλήρως ατεκμηρίωτες και εντάσσονται σε μια προσπάθεια αυτοδικαίωσής τους για την αφοριστική κριτική που άσκησαν τις προηγούμενες μέρες, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης.
«Προκαλούμε τους επικριτές του Προέδρου να μας υποδείξουν πότε ο Πρόεδρος προέβη σε δηλώσεις που με οποιονδήποτε τρόπο παραπέμπουν σε συνδιαχείριση του φυσικού μας πλούτου με το ψευδοκράτος και τις δομές του».
Κατά τον κ. Λουκαΐδη, οι χειρισμοί του Προέδρου, αντίθετα, ενίσχυσαν καθοριστικά τα διεθνή και ευρωπαϊκά μας ερείσματα.
Να προσφύγουμε στο ΣΑ
Την ανάγκη η Κυβέρνηση να προσφύγει στο ΣΑ και παράλληλα να ζητήσει να συζητηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το θέμα των προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας, διατυπώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.
Παράλληλα χαρακτήρισε απαράδεκτη τη δήλωση του Ντερβίς Έρογλου για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και τα περί διαμοιρασμού των εσόδων με τους Ε/κ.
Για τις αναφορές Χριστόφια στη Νέα Υόρκη ότι το εσωτερικό μέτωπο είναι «χάλι», ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι την 11η Ιουλίου έχουν γίνει τα πάντα θρύψαλα. Αν αναλάμβανε τις ευθύνες του, θα ήταν πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του και δεν θα επέρριπτε τις ευθύνες, που ο ίδιος φέρει, στους ώμους άλλων».
Ευκαιρία για παρερμηνείες
Οι πρόσφατες αναφορές του Προέδρου, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, δίδουν την ευκαιρία στην τουρκική πλευρά για παρερμηνείες, με αποτέλεσμα να θεωρείται η αξιοποίηση και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων ως μία συνεταιριστική συνεκμετάλλευση από τους Τουρκοκυπρίους, με κίνδυνο να τεθεί το ζήτημα αυτό ακόμη και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
«Ένα ζήτημα που άπτεται των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας μετατρέπεται σε μία δικοινοτική διαφορά», είπε ο κ. Καρογιάν, ο οποίος ζήτησε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.
Ο κ. Καρογιάν είπε ότι «είναι ακατανόητες κάποιες αναφορές του Προέδρου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών».
Νέο ολίσθημα του Προέδρου
Για «νέο ολίσθημα» από πλευράς του Προέδρου έκανε λόγο, σε δηλώσεις του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κόμματος Μιχάλης Γιωργάλλας.
«Οι χειρισμοί Χριστόφια έδωσαν την ευκαιρία στον Έρογλου και την Τουρκία να αξιώνουν να έχουν λόγο επί του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο κ. Γιωργάλλας, για να προσθέσει ότι, «πλέον, δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη ότι η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα αποβεί προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πολιτών της, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο».
Να το ξεκαθαρίσει πλήρως
Η πρόταση Έρογλου, που κατατέθηκε ενώπιον του Γενικού Γραμματέα, «είναι εντελώς απαράδεχτη», ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.
Ο κ. Περδίκης είπε πως ο Πρόεδρος δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία «να το ξεκαθαρίσει πλήρως προς τον Έρογλου και να σταματήσει αμέσως αυτή η εκμετάλλευση του θέματος αυτού από την τουρκική πλευρά».
«Συνεπώς αυτή η ιστορία με τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και πότε και εάν θα συμμετάσχουν στη διαχείρισή τους, είναι λάθος», συμπλήρωσε.
Μεθοδικά και σιωπηρά
Μεθοδικά και σιωπηρά πρέπει να εργαστεί η Κυβέρνηση για να υπάρξει αποτέλεσμα, αναφέρει ο Γιώργος Λιλλήκας, σημειώνοντας ότι συνέχιση της δημοσιότητας από μέρους της Κυβέρνησης θα δημιουργήσει εύλογα ερωτηματικά ως προς τους πραγματικούς της στόχους.
Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, «η διαρροή στον Τύπο ότι ''έρχονται εμπειρογνώμονες της Κυβέρνησης του Λιβάνου'' για να συζητήσουν τρόπους επίλυσης της ''διαφοράς'' που προέκυψε αναφορικά με τη Συμφωνία καθορισμού της ΑΟΖ με το Ισραήλ θα προκαλέσει προβλήματα».
«Δεν αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση ότι έτσι προσφέρει στην Άγκυρα την ευκαιρία να παρέμβει και να τη ματαιώσει;», διερωτάται.
ΠΗΓΗ