Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΤΟΛΟ ΜΑΣ, ΛΕΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ


Παρέμβαση Κομισιόν στις τουρκικές απειλές


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Τουρκία να απόσχει από οποιαδήποτε απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Επίτροπου για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση της Κομισιόν σχετικά με τις απειλές της Αγκυρας, η Μάγια Κοτσίγιαντιτς, απαντώντας στο όνομα του Επίτροπου Στέφαν Φούλε, δήλωσε ότι «η Τουρκία πρέπει να απόσχει από οποιαδήποτε απειλή ή πηγή έντασης ή ενέργεια, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση συνοριακών διαφορών». Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Κομισιόν έχει τονίσει τη σημασία που έχει η επίτευξη προόδου στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, και γενικότερα επιθυμεί να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην επίτευξη μιας συνολικής λύσης το συντομότερο δυνατό.

Στο μεταξύ, μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Πέμπτη ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Guenther Oettinger, για ανταλλάξει απόψεις επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος με Κυπρίους αξιωματούχους.

 

Νέες απειλές από Τουρκία

Ακόμη και την προσεχή εβδομάδα μπορεί να αρχίσουν οι έρευνες της Τουρκίας στη Μεσόγειο σε συνεργασία με νορβηγική εταιρεία με τη συνοδεία του Τουρκικού στόλου αφού υπογραφεί η “συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας” μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχόμενων, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, ενώ υπονόησε ότι η Άγκυρα θα θέσει θέμα θαλάσσιου καθεστώτος της Κύπρου, τονίζοντας ότι η Τουρκία “ξεκινά εργασία για τα ανοιχτά της Κύπρου, αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο”.

Μιλώντας σε διπλωματικούς συντάκτες στην Άγκυρα ο κ. Γιλντίζ είπε ότι “ανάλογα με τις εξελίξεις, είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας”, σημειώνοντας ότι είναι ήδη έτοιμο το κείμενο της συμφωνίας.

Αναφερόμενος στις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας ισχυρίστηκε ότι “οι εν λόγω εργασίες είναι αντίθετες προς το διεθνές καθεστώς της περιοχής και το διεθνές δίκαιο, είναι πρόκληση και προβοκάτσια” ισχυρίστηκε.

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι “στην πραγματικότητα στόχος τους είναι να ενισχυθεί το καθεστώς της τοπικής διοίκησης Νότιας Κύπρου. Πέρα από την ποιότητα και τα οικονομοτεχνικά του αερίου που υποστηρίζουν ότι έχουν βρει, οι έρευνες αυτές στο συγκεκριμένο σημείο είναι κάτι που δεν συμβαδίζει με τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και το ενιαίο της Κύπρου”.

Ο κ. είπε πως αρχικά η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας (ΤPΑΟ) θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με Νορβηγική εταιρεία, σεισμικές έρευνες και στη συνέχεια θα εγκατασταθούν οι πλατφόρμες. Ερωτηθείς για το ποια είναι η Νορβηγική εταιρεία, ο κ. Γιλντίζ είπε πως δεν θα ήταν σωστό να αναφέρει το όνομα της εταιρείας και σημείωσε ότι αρχικά θα πραγματοποιήσει έρευνες ένα σκάφος. Ο Υπουργός είπε πως τα ερευνητικά σκάφη μπορεί να συνοδεύονται από τον Τουρκικό στόλο.

“Θέλουμε να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο και να σταματήσουν αμέσως οι εργασίες που πραγματοποιούνται με την εταιρεία Noble. Εάν δεν συμβεί αυτό, θα δούμε όλοι μαζί τα ζητήματα που σχετίζονται με το θαλάσσιο καθεστώς της Κύπρου” είπε και ερωτηθείς για το αν η Άγκυρα έχει έλθει σε επαφή με αμερικανική εταιρεία για τις έρευνες αυτές, ο Τούρκος υπουργός είπε “δεν τίθεται τέτοιο θέμα”, και σημείωσε πως υπάρχουν κάποιοι στις ΗΠΑ με τους οποίους συζητάμε”.
 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: