Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Γεωτρύπανο σε... χαμηλούς τόνους


| Εκτύπωση | 12/09/2011 | ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Οι διαδικασίες προς την κατεύθυνση των ερευνητικών εργασιών προχωρούν βάσει προγραμματισμού, δήλωσε η Πραξούλα Αντωνιάδου
Μηνύματα για ανάγκη περιορισμού της έντασης στην περιοχή, έστειλε η Υπουργός Εμπορίου
Η Κύπρος θα ξεκινήσει τις διερευνητικές της διαδικασίες τον Οκτώβριο, επανέλαβε η Κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, καθυστερημένα έστω, μπαίνει στο παιγνίδι των υδρογονανθράκων και η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου το Σάββατο.

Με ή χωρίς τουρκικές απειλές, οι διερευνητικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο μήνα. Αυτό κατέστη ξεκάθαρο από τις κυβερνητικές τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, οι οποίες ήταν, ωστόσο, διανθισμένες με εκκλήσεις για χαμηλότερους τόνους στο εσωτερικό μέτωπο και μηνύματα ειρήνης προς την τουρκική πλευρά.
Η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου δήλωσε χθες ότι «προχωρά η βάση του υφιστάμενου προγραμματισμού για έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων, γύρω στις αρχές Οκτωβρίου». Ερωτηθείσα σχετικά με την αναχαίτιση των τουρκικών απειλών, η κ. Αντωνιάδου διευκρίνισε ότι αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του δικού της Υπουργείου, αλλά επιλαμβάνεται του ζητήματος το Υπουργείο Εξωτερικών. «Η κ. Μαρκουλλή, όπως όλοι γνωρίζουμε, προβαίνει στα κατάλληλα διαβήματα, τα οποία είναι φανερό ότι έχουν δώσει αποτελέσματα, από τις δηλώσεις που έχει κάνει τόσο η Ε.Ε. και άλλα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, όσο και οι ΗΠΑ», είπε.
Συνθήκες ειρήνης
Η κ. Αντωνιάδου, πιστή στο γνωστό μοτίβο δηλώσεών της επί του θέματος, δεν παρέλειψε να στείλει και μερικά… λευκά περιστέρια προς την κατεύθυνση της Άγκυρας, η οποία απειλεί σχεδόν επί καθημερινής βάσεως Λευκωσία και Τελ Αβίβ, προσπαθώντας να αποτρέψει την άσκηση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων. Όπως είπε η Υπουργός Εμπορίου, «η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι μια περιοχή που αν όλοι εργαστούμε προς τη θετική κατεύθυνση, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ειρήνης και συνεργασίας».
Προειδοποίησε, παράλληλα, ότι αν αυτό δεν συμβεί, τότε μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα. «Είναι στα χέρια όλων των πολιτικών ηγετών της περιοχής να συμπεριφερθούν, να καθοδηγήσουν και να εμπνεύσουν τους λαούς της περιοχής, να προχωρήσουμε σε ένα κοινό μέλλον, όπου θα υπάρχει κέρδος για όλες τις χώρες, μέσω της ειρήνης και της συνεργασίας», πρόσθεσε. Ειδικότερα για την Κύπρο, η κ. Αντωνιάδου σημείωσε ότι η χώρα μας μπορεί να συμβάλει, με τη δράση της εντός Ε.Ε. και ΗΕ, όπως επίσης και να παροτρύνει και να ενθαρρύνει τους άλλους, προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της συνεργασίας.

Δεν παίρνει θέση

Ερωτηθείσα σχετικά με την πρόσφατη επίθεση στην Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αίγυπτο, η Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι «σίγουρα πρέπει όλοι να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα και όσο μπορούμε οι πολιτικοί να συμβάλλουμε με τα λόγια και τις πράξεις μας στην εδραίωση της ειρήνης και της ηρεμίας παρά τις αστάθειες», χωρίς, ωστόσο, να τοποθετείται επί της ουσίας. Υπενθυμίζεται ότι Αιγύπτιοι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο της πρεσβείας και πέταξαν από τα παράθυρα δεκάδες εμπιστευτικά έγγραφα, ενώ υπέστειλαν τη σημαία του Ισραήλ για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα και την έκαψαν.
Ως αποτέλεσμα ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αίγυπτο, Γιτζάκ Λεβανόν, εγκατέλειψε το Κάιρο. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δημιουργία ενός μεγάλου ρήγματος μεταξύ του Ισραήλ και της μετά-Μουμπάρακ κατάστασης, που διαμορφώνεται στην Αίγυπτο, γεγονός που ενδέχεται να διευρύνει την αστάθεια στην περιοχή.
Αυτονόητα κυριαρχικά δικαιώματα
Για το θέμα των επικείμενων γεωτρήσεων έκανε λόγο και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, στο μνημόσυνο του μόνιμου επιλοχία Αντώνη Ρωσσίδη, που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια άσκησης της Εθνικής Φρουράς. «Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία έχει εντείνει την πολιτική της για πρόκληση συνθηκών ανωμαλίας και έντασης στην περιοχή», είπε ο κ. Στεφάνου. Με αφορμή τη δραστηριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για έρευνα και εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου, στα όρια της δικής της ΑΟΖ, η Τουρκία προκαλεί και απειλεί, πρόσθεσε. «Με την όλη συμπεριφορά και στάση της, η Τουρκία παραβιάζει κανόνες του διεθνούς δικαίου και γι’ αυτό παραμένει διεθνώς εκτεθειμένη», επισήμανε.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε ο κ. Στεφάνου, προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες, προς διάφορες κατευθύνσεις, κι αυτές οι ενέργειες βρίσκουν ανταπόκριση, όπως άλλωστε αποδεικνύεται από τις θετικές αντιδράσεις σημαντικών χωρών αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που με ανακοινώσεις τους καλούν την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. «Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται και να ενεργεί με ψυχραιμία και χαμηλούς τόνους, για την εφαρμογή των αυτονόητων κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Και η εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων είναι ένα από αυτά», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Έκκληση για ενότητα

Τέλος, ο Στέφανος Στεφάνου απηύθυνε έκκληση για χαμηλότερους τόνους και στο εσωτερικό μέτωπο. «Στο φόντο των απειλών της Τουρκίας και της ολοένα εντεινόμενης προκλητικότητάς της», είπε, «καμία θέση δεν έχουν οι πολιτικές, οι κομματικές και οι εκλογικές σκοπιμότητες». Η πολυδιάσπαση του εσωτερικού μετώπου, υποστήριξε μάλιστα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, τυγχάνει εκμετάλλευσης από την Τουρκία, για να προωθεί διεθνώς αρνητικά μηνύματα για την Κύπρο, χωρίς, ωστόσο, να τεκμηριώσει τον άνωθεν ισχυρισμό με οποιονδήποτε τρόπο. Κατέληξε λέγοντας πως ενωμένοι επιβάλλεται να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Προχωρά και η Ελλάδα

Σε έρευνες για εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου προτίθεται να προχωρήσει και η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με σχετική εξαγγελία στην οποία προέβη ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Όπως δήλωσε, «δημιουργική Ελλάδα σημαίνει να αξιοποιούμε ανενεργούς πόρους, όπως είναι οι ενεργειακοί μας πόροι». «Ανακοινώνω ότι η Ελλάδα ξεκινά έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και η απόφαση για τη σχετική προκήρυξη υπογράφεται άμεσα», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για πλούτο που ανήκει σε όλους τους Έλληνες και θα αξιοποιηθεί για το κοινό συμφέρον.

Η εισήγηση Πισσαρίδη

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του χθες, ο Κύπριος Νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης κατέθεσε τη δική του εισήγηση για την επαύριο της διερευνητικής διαδικασίας για το φυσικό αέριο, η οποία αφορά στη διαχείριση των οικονομικών πόρων που θα προέλθουν από την ενδεχόμενη εκμετάλλευση των ενεργειακών μας κοιτασμάτων. Ο κ. Πισσαρίδης φαίνεται να προάγει το νορβηγικό μοντέλο διαχείρισης των χρημάτων που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία. Δηλαδή να κατατίθενται τα έσοδα σε ειδικό ταμείο και στη συνέχεια να επενδύονται, για μεγιστοποίηση του κεφαλαίου που θα αποφέρει η εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου.
Όπως εξήγησε, στη Νορβηγία όπου εφαρμόζεται αυτό το σύστημα, αναλογούν, πλέον, περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ σε κάθε πολίτη. Ο κ. Πισσαρίδης εισηγείται, δε, ότι την εποπτεία αυτού του ταμείου θα την έχουν εξίσου η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λήφθηκε απόφαση από την Κυβέρνηση για σύσταση τεχνικής επιτροπής, που θα εξετάσει τα διάφορα παραδείγματα χωρών του εξωτερικού, για να εντοπίσει το πιο προσοδοφόρο μοντέλο για την Κύπρο.
Χρειάζονται πρωτοβουλίες
«Η Τουρκία προκαλεί και χρειάζεται συστράτευση όλων μας, χρειάζονται πρωτοβουλίες, χρειάζεται σταθερότητα στην εξωτερική πολιτική, χρειάζεται πριν και πάνω απ’ όλα να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε μέλος της Ε.Ε. και πως θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες, ώστε να αποτρέψουμε την όποια τουρκική απειλή», υπέδειξε από πλευράς του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.
Όπως είπε, οι απαράδεκτες δηλώσεις των Τούρκων επισήμων δεν είναι παρά η απόδειξη της αδιαλλαξίας της Άγκυρας αλλά αυτή η αδιαλλαξία, που ήταν καλά γνωστή απαρχής δημιουργίας του κυπριακού προβλήματος, κάμπτεται μόνο όταν υπάρχει ενότητα, όταν υπάρχει κοινός στρατηγικός στόχος, όταν όμως ξέρουμε και να επιλέγουμε προς ποιους απευθυνόμαστε, αν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: