Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΟΥΤΙΝ > ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΜΕ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ


Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια συνεδρίου στη Μόσχα του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος της χώρας “Ενωμένη Ρωσία”, επέκρινε έντονα τις χώρες της ΕΕ που ζητούν από τη Γερμανία και τη Γαλλία οικονομική βοήθεια, λέγοντας ότι ανταλλάσσουν την εθνική τους κυριαρχία με ελεημοσύνες. Ο Πούτιν έκανε τη δήλωση αυτή, την οποία μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, ως εξής: “Μπορείς να βγεις στους δρόμους και να διαμαρτυρηθείς, να παλέψεις με την αστυνομία, όμως, αν η κυβέρνηση δεν έχει καθόλου χρήματα, δεν μπορείς απλώς να κάθεσαι εκεί με απλωμένο το χέρι”.
Ο Πούτιν συνέχισε λέγοντας πως η Ρωσία “εκτιμάει πάρα πολύ την εθνική της κυριαρχία”, για να ζητήσει από άλλες χώρες οικονομική βοήθεια, ενώ αναφερόμενος σαφώς στην Ελλάδα της διακυβέρνησης Παπανδρέου τόνισε:  “Ορισμένα μικρότερα ευρωπαϊκά έθνη το κάνουν, επειδή ελπίζουν σε βοήθεια από τη Γαλλία και τη Γερμανία”.
Μπορεί το ενδεχόμενο να μην μπορέσει η Ελλάδα να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της να είναι υψηλό, αλλά η πιθανότητα οι πιστωτές της να ανακηρύξουν τη χώρα σε χρεοκοπία, είναι μικρή, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Σεργκέι Σταρτσάκ σε δηλώσεις του στην Ουάσιγκτον. Ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η κήρυξη μιας χρεοκοπίας ενός τόσο μεγάλου χρεώστη “είναι ένα βήμα πάρα μα πάρα πολύ υπεύθυνο και αυτό σημαίνει κατ’ ελάχιστον ένα κούρεμα μαλλιών, αλλά μετά μπορεί να χρειαστεί να κόψεις και άλλα τμήματα του σώματός σου”.
“Μια χώρα μπορεί να αναγγείλει στάση πληρωμών. Αλλά εν συνεχεία εξαρτάται από τους πιστωτές τί θα κάνουν σ’ αυτήν την περίπτωση. Η χρεοκοπία είναι περισσότερο όρος νομικός και όχι οικονομικός, ενώ η οικονομική παράμετρος είναι όταν αρχίζει η διαδικασία αναζήτησης παραλλαγών διευθέτησης του χρέους, εάν αυτό θα είναι αναδιάρθρωση, ανταλλαγή του ενός εργαλείου με άλλο, εάν σε αυτές τις διακλαδώσεις θα υπάρξει και άλλη μία, που θα σχετίζεται με την παραγραφή τμήματος του χρέους”, τόνισε ο Σ. Σταρτσάκ.
Σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αναγκαστεί να ανακοινώσει την μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, ο Σ. Σταρτσάκ υπογράμμισε ότι: “εάν πρέπει ή όχι δεν γνωρίζω, αυτά όλα θα τα λύσουν εκείνοι, που βρίσκονται στους ουρανούς της πολιτικής στην Ελλάδα, εκείνος όμως που θα δηλώσει τη χρεοκοπία, υπογράφει την καταδίκη του και το πιθανότερο είναι ότι γρήγορα θα αναγκαστεί να βγει από την πολιτική”.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: